Bila rumah tangga yang dibina sudah tiada manisnya, bercerailah jalan terbaik.

Situasi “isteri dibuang selepas syarikat berjaya.” Belajarlah bangkit pertahankan diri apabila dianiaya suami sendiri. Berhenti menangis dan jangan terus bersedih.

Tidak dinafikan hati hancur apabila dikecewakan oleh suami yang selama ini menjadi orang kepercayaan dan tempat bergantung harap.

Menangislah semahunya agar segala yang terpendam terlerai, namun jangan lama-lama. Mulakan langkah terbaik untuk membuka buku baru. Lebih cepat mak-mak bertindak, lebih cepat masalah berbangkit dapat diselesaikan.

Isteri Dibuang Selepas Syarikat Berjaya

Kongsi Dr Karya Kayra berhubung kisah yang sedang tular iaitu tentang isteri dibuang suami dari syarikat, selepas syarikat berjaya dan suami lupa diri.

Saya simpati sejuta kali kepada beliau, namun nasihat saya kepada usahawan wanita ini jangan mohon cerai. Terutama jika anda sedang mengandung.

Talak cuma akan jatuh selepas bayi lahir. Kerugiannya adalah anda tidak boleh buat Tuntutan Mutaah iaitu hadiah perkahwinan jika anda yang meminta cerai.

Apabila ibu tertekan semasa hamil, maka kesan kepada emosi dan mental anak dalam kandungan. Ibu hamil sepatutnya sentiasa tenang dan gembira. Jelas kegagalan suami di sini.

Apabila Dianiaya Suami Sendiri

Seronok membuat isteri susah hati ketika hamil. Seronok sentiasa bermasalah dalam hubungan rumah tangga selepas kaya, sebelum kaya tidak berperangai begitu pula. Entah apa tujuan suami begini? Jahat.

Kesilapan ramai wanita adalah berkongsi syarikat dengan suami. Lantik suami jadi pengurus syarikat, CEO dan sebagainya jawatan yang lebih besar dari si isteri walaupun suami tak buat kerja apa pun. Letak suami di atas sekali atas dasar hormat tetapi suami lupa diri.

Lelaki dalam bab syarikat yang sudah maju dan berkembang dengan wang mengalir masuk setiap hari bukan dengan usahanya memang akan mudah lupa diri. Bukan duit dia, jadi dia peduli apa dalam berbelanja, itu yang beli lamborghini sampai dua buah.

Terutamanya apabila dia tahu wang terkumpul sudah lebih RM1 Juta selain wang rolling mencecah ratusan ribu ringgit setiap bulan serta isteri mula menukar status syarikat kepada Sdn. Bhd. atau Holding.

Alangkan lelaki yang sudah bercerai bertahun-tahun pun dengan muka tak tahu malu meniru nama syarikat bekas isteri yang sudah berjaya tanpa penglibatan dia sedikit pun selama ini.

Dan menipu isteri baru dengan mengaku nama syarikat bekas isteri yang berjaya itu ideanya, sedangkan kalau sesiapa yang kenal bekas suami itu tahu. suami tiada SPM itu tak akan mampu memikirkan hal besar-besar apatah lagi menguruskan syarikat hingga ke peringkat antarabangsa.

Setakat curang di belakang isteri bolehlah. Apabila ditunjukkan di mahkamah bukti pendaftaran nama syarikat adalah tandatangan dan tulisan tangan bekas isteri serta bekas isteri sahaja yang boleh menjawab perihal syarikat, bekas suami yang ternganga-nganga dimarahi hakim, mulalah sawan biawak “abang ingat idea abang. Bukan eh..” dan dia pun sengih syaitan di situ. Jijik.

Belajarlah Bangkit Pertahankan Diri

Ini banyak berlaku dalam kalangan orang melayu.

Apakah tindakan yang isteri perlu ambil?
1) Suami buang you sebagai shareholder dari syarikat secara khianat dengan menukar nama asal atas saham 40 peratus atas nama you hingga pegangan saham you 0 peratus, you ambil peguam tuntut hak you dari mula syarikat ditubuhkan hingga tarikh dibuang sama seperti shareholder lain. Sudah tersilap meletak suami lupadiri sebagai bos, so you tiada pilihan.

2) Sudah dibuang, jangan datang kerja dan jangan respon jika suami minta bantuan berkaitan syarikat. Biar lantak suami itu menguruskannya. You fokus dengan membina syarikat baharu. Bermula dari bawah semula.

Hubungi semua pembekal syarikat lama, hubungi semua agen marketing lama you dan tawarkan harga sedikit tinggi dengan label dan brand baharu. Potong harga syarikat lama. You know better because you yang buat kerja selama ini.

3) Mohon kaunseling atau sulh perbincangan di pejabat agama yang terdekat dengan rumah you. Jangan sebut pasal syarikat. Sebut pasal hubungan suami isteri di hadapan kaunselor. Bagi suami jaga anak pada weekdays dan you cuma ambil semasa weekend.

IKLAN

Anak-anak masih kecil, anak tak akan ingat kemelut ini. Mohon sesi kaunseling setiap minggu. You sedang mengandung, kelebihan you di situ. Tiada pihak berkuasa mahu you tertekan. Permintaan you akan dipenuhi. Suami you kena bantu jaga anak kerana you sedang mengandung.

Kaunseling setiap minggu, buat perangai tak nak jaga anak setiap minggu tak kiralah apa urusan suami, sehingga suami tak tahan lagi dibasuh kaunselor dan dia sendiri yang ceraikan you.

Tuntut Segalanya Di Mahkamah

4) Suami sah ceraikan you, bayar peguam buat tuntutan berikut (ada peguam, kes you di Mahkamah Syariah lebih mudah):

a. Nafkah isteri dalam edah RM 5K – RM10K sebulan. Isteri sedang hamil, kos nafkah akan difahami hakim memang tinggi.

b. Harta sepencarian. Mohon dalam bentuk wang kesemuanya. Lamborghini 2 biji tu biarkan suami simpan. You minta wang harga sebuah lamborghini sahaja. Cakap you tak nak kereta tu. Bagi you wang nilai harga kereta. Kereta ini liabiliti bukan aset.

Mohon 50% harta semuanya dalam bentuk wang. Suami kena jual syarikat kerana syarikat perlu dibahagi dua dan dia tak cukup wang cash, itu masalah dia. You fokus syarikat baharu milik you seorang. Berhenti kasihan kepada orang yang tak pernah kasihan kepada you.

c. Tuntutan Mutaah (Hadiah Perkahwinan), you tahu dalam akaun syarikat ada berapa jumlahnya. Tuntut 60% darinya sebagai hadiah perkahwinan kerana sumbangan you sebagai isteri dalam perkahwinan. Tuntut lebih supaya you dapat lebih.

d. Tuntut hak penjagaan anak. You ibu, anak-anak masih kecil. Suami you yang ceraikan you bukan you yang minta cerai. Confirm you dapat hak penjagaan anak.

e. Tuntut nafkah anak-anak RM2ribu sebulan setiap seorang anak berdasarkan status suami sekarang dia mampu.

f. Tuntut bekas suami tanggung kos melahirkan anak dalam kandungan. Pergi bersalin di Hospital swasta. Semua kos hospital caj atas nama bekas suami you dan syarikatnya. Suruh dia bayar awal siap-siap.

Anak dia kot tak akan nak suruh lelaki lain bayarkan. Dayus kalau dia tak bayar kos melahirkan anak kandungnya sendiri. Bercuti mewah mampu, bayar kos kelahiran anak dia tak mampu. Tak ada maruah lelaki begini.

Artikel Berkaitan:

Tak Mampu Lagi Bertahan, Tarik Handbrake Dan Move On!

IKLAN

Tak Perlu Meratap TAPI Terus Move On Selepas Dicurangi

Bila Berumahtangga Selarikan Cara Berfikir, Barulah Suami, Isteri Tak Banyak Bercanggah

Tak Perlu Ingat KISAH LAMA Sebab Itulah Penghalang Untuk Kita Bahagia, Move On!

Move On & Bertindak

5) Berhenti menangis. You janda cantik kaya sekarang. Then you will see berapa ramai lelaki beratur nak dapatkan you. Istilah janda itu hina is bullshit. Hakikat sebenarnya ialah janda itu sentiasa dipandang wangi oleh lelaki.

Janda cantik ada status dan ada wang seperti you paling menjadi perhatian lelaki. Terpulang pada you nak jaga diri you bagaimana. Berkahwin dengan suami kedua, jangan ulangi kesilapan dengan suami pertama. Jangan lantik suami dalam syarikat sendiri.

6) Kalau rajin you sudah boleh mula call LHDN laporkan tentang syarikat bekas suami. Now you sudah dibuang dari syarikat itu. Nama you sudah tiada kaitan. You sudah diceraikan. Malah you outsider yang melaporkan salah laku kewangan dan cukai kepada LHDN.

You sepatutnya happy. LHDN takkan babitkan hutang cukai syarikat, hutang sewa gudang dan hutang cukai dua biji lamborghini atas nama you lagi. As a former owner, only you know where is the mistake for LDHN to look at. Senyum.

Belajarlah untuk bangkit mempertahankan diri apabila dianiaya suami sendiri. Ada manusia yang memang tidak-layak untuk dimaafkan.

Jadilah Bijak Sebelum DiBuang

Kepada wanita-wanita usahawan lain yang sedang meletakkan nama suami lebih tinggi jawatannya dalam syarikat yang anda usahakan. Anda boleh mula membuat perjanjian hitam putih di hadapan peguam.

Seandainya anda diceraikan suami atas apa sebab sekalipun. Suami automatik akan hilang semua hak dalam syarikat serta perlu memulangkan semua harta seperti rumah, tanah, kereta, motor besar, basikal mahal dan sebagainya kepada bekas isteri iaitu anda.

Semua harta ini tulis satu persatu tidak boleh dimasukkan dalam tuntutan harta sepencarian oleh suami kerana pembeliannya menggunakan wang hasil dari syarikat diusahakan isteri. Suami hanyalah pekerja yang dilantik. Suruh suami tandatangan di hadapan peguam.

Ingat. Suami boleh kahwin empat terutamanya jika anda sendiri yang letakkan suami di posisi syarikat yang menunjukkan dia mampu untuk berpoligami. Anda isteri yang teruk bekerja untuk syarikat tidak boleh kahwin lain selagi suami itu menjadi suami anda.
Sebelum anda dibuang maka jadilah isteri bijak sepertimana bijaknya anda dalam perniagaan.
Kayra, Putrajaya.

IKLAN

Mingguan Wanita : Bila perkara seumpama ini berlaku, jangan terus-terusan bersedih. Sebaliknya cari jalan penyelesaian yang terbaik untuk mak-mak dan anak-anak. Biarkan saja bekas suami jika itu pilihannya.

Sumber : Dr Karya Kayra

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita