Penat urus anak, itulah yang biasa dialami oleh mak-mak terutamanya bila anak masih lagi kecil dan berderet-deret. Fasa yang boleh dikatakan cukup ‘struggle’, apatah lagi kalau ada suami yang langsung tak nak membantu.

Jangan ingat, urus anak hanya pada isteri semata-mata. Bayangkan kalau isteri hanya surirumah, 24 jam urus keluarga, tiada ‘me time’ untuk dirinya. Mungkin penat urus ank tak sama kalau isteri bekerja.

Masa bekerjalah ada ‘me time’ dengan kawan-kawan tapi kalau surirumah boleh kira berapa banyak ‘me time’ untuk dia. Atau sepanjang masa dengan anak-anak.

Sebab itulah, suami jangan persiakan dan merasakan isteri yang duduk rumah tak ada kerja nak buat dan jangan pelik kalau ada masanya rumah tidak terurus.

Malah, wanita yang bekerja jangan ingat seronok bila jadi surirumah. Inilah yang dirasai dan pengalaman Terra Hillaria yang telah lalui sendiri.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Usah Salahkan ISTERI BEKERJA Kalau Abaikan Rumahtangga, Dia Kerja Demi Bantu Suami

‘Nak Berhenti Kerja Kena Ada 6 Bulan Gaji’, Jangan ‘Rigid’ Jaminan Rezeki Sudah Tertulis!

Penat Urus Anak, Tiada ‘Me Time’

Dulu, saya yakin boleh jaga urus sendiri 2 anak tanpa pembantu. Dalam otak saya, dah berangan-angan, bangun awal pagi cuci kain, siapkan beg anak dan makanan. Mandikan dan pakaikan baju anak-anak. Siap sedia hantar anak ke taska dan saya ke tempat kerja.

IKLAN

Bila tiba waktu petang, ambil anak yang sulung dan barulah ambil adik. Sampai di rumah bagi mereka occupy with toys, saya masak dan bagi anak makan. Lepas itu, mandikan mereka. Lepas itu, barulah saya mandi. Ada masa, layankan mereka dan barulah masuk tidur. Sangat mudah kan.

Tapi realitinya jauh panggang dari api.

Hampir depression saya melalui kehidupan, sampai saya ada ketakutan untuk balik rumah sendiri. Bagi saya, masa bekerja adalah ME TIME saya.

Penatnya mengatur anak-anak tidak boleh disamakan dengan penat bekerja. I admit that.

IKLAN

Dan saya sangat salute dengan kawan-kawan saya yang bekerja sebagai housewife. Anda sangat HEBAT.

Jangan Rasa Rendah Diri

Usah pernah rasa rendah diri sebab kerja kamu lagi susah dari kami yang bekerja.

Buat lelaki yang bergelar suami, jangan pernah mempersia-sia kan pengorbanan isteri kamu. Belajarlah untuk ucap terima kasih dengan mereka.

Kerana mereka telah mengorbankan nyawa, kerja dan masa mereka untuk menjadikan kamu sebuah keluarga yang sempurna.

IKLAN

Mengandung dan bertarung nyawa semasa bersalin sudah cukup besar pengorbanan seorang isteri. Berhenti kerja untuk menjaga anak-anak bukanlah satu keputusan mudah untuk dibuat.

Tidak mempunyai ME TIME juga satu pengorbanan yang dilakukan oleh sang isteri.
Belajar lah appreciate every little things happen in our life.

I am grateful for what I already have. I am thankful for everything that happens in my life.

Mingguan Wanita : Bila isteri bekerja, rasa seronok tengok surirumah, tak perlu nak fikir pasal kerja bagai. Tapi bayangkan kalau kita ambil cuti seminggu pun dah rasa stres. Bayangkan isteri 24 jam duduk rumah.

Sumber: Terra Hillaria

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita