Idea DIY dan dekorasi rumah boleh didapati daripada pelbagai sumber antaranya seperti Pinterest. Sliding jenis Barn Door atau inspirasi pintu ‘bangsal’ atau kandang kini kian menjadi trend kerana ia nampak kemas, cantik dan jimat ruang. Selalunya pintu jenis begini, bagi rumah berkonsep ‘farm house’, malah sangat sesuai buat untuk sliding ‘walk in wardrobe’, stor, bilik air dan sebagainya.

Boleh cedok idea yang dikongsikan oleh Ahmad Zhafran Abdurrahim ini yang membuat sendiri Sliding Barn Door Untuk Walk-in Wardrobe di rumahnya.

Nak kongsi perjalanan buat sliding barn door untuk walk-in-wardrobe.Lepas siap renovate rumah haritu ada sekeping plywood lebih. Fikir-fikir bolehlah buat barn door untuk wardrobe yang belum ada pintu. Terus lah cari inspirasi kat pinterest lepas tu shoot ke kedai cari kayu.

Senarai bahan:-

1. Papan tengah dan tulang belakang: construction grade plywood baki renovation
2. Tulang temulang: kayu pine dara dari Chin Chun
3. Railing dan handle: Shopee
4. Cat: Seamaster matt white & matt black

Lain-lain:-

– Filler pakai ASG je. Banyak lebih dari renovation.
– Potong kayu dan plywood semua circular saw. Belum ada bajet untuk beli miter saw.
– mujur ‘sanding’ pakai mesin. Itupun penat jugak lah 4 jam tengah rembang bulan puasa pulak tu.
Kos kayu lebih kurang RM80 (ada baki kayu)
Railing + handle RM160
Plywood, cat, filler lebihan renovation

Kepuasan: PRICELESS

1.Walk-in-wardrobe ni asalnya stor. Kami tutup pintu asal dari hall, pecahkan sebelah master bedroom. Jadilah wardrobe. Shelving tu tulangnya guna kayu meranti baki renovation (reclaimed). Letakkan plywood 6mm atas bawah, silikon keliling, tampal, cat. Lupa pula ambil gambar step-by-step.

Keluasan 20sqft je lebih kurang 4’x5′ macam tu.

Untuk bahagian rak guna Kayu 1″x2″ lekat ke dinding guna wall plug 10. Tulang-tulang saya sambung guna gam+dowel. dah lekat semua tu tambah pula silikon.

Contoh Lakaran:

2.Pintu selepas dipasang. Railing tu dah disukat guna spirit level tapi gap bawah tak sama sebab tile lantai tak level betul.

IKLAN

3. Boleh lah sembunyikan segala harta karun dalam ni bila ada tetamu.

4. Selepas dicat. Bahagian depan putih, sisi dan belakang hitam. Two-tone gitu.

5. Proses paling memenatkan.. filling and sanding. Makan sehari juga ni.

6. Nampak pattern plywood tu pelik? Sebab guna construction grade waterproof plywood. Bukan untuk perabot sebenarnya. Tapi ada lebihan renovate rumah haritu, jadi buat apa membazir.

Ketebalan pintu bergantung pada hardware (perkakas). Roller yang saya beli tu untuk pintu berketebalan 40-45mm. Plywood yang saya ada tebalnya 12mm. Kayu pine saya guna 18mm tebal. Jadi saya tambah frame belakang guna plywood yang sama. So 18 (kayu frame depan) + 12 (plywood tengah) + 12 (plywood frame belakang) = total tebal 42mm.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini :
DIY Repair Sendiri Pintu Kayu Rumah Berlubang, Bajet Tak Sampai RM50, JIMAT!
Pintu Almari ROSAK Rasa Nak Buang, BAIKI D.I.Y Modal Kurang RM2.00!

Mingguan Wanita : Cantiknya dan nampak sangat kemas Sliding Barn Door untuk Walk-in Wardrobe ini. Boleh cedok idea yang dikongsikan ini, malah jika pandai bertukang boleh buat sendiri je.

Sumber: Ahmad Zhafran Abdurrahim

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita