Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning

Sebaiknya, dalam musim Corona Virus yang serba membimbangkan ini mak-mak disarankan melakukan pembersihan rapi luar dalam mesin basuh di rumah dengan lebih kerap. Jika sebelum ini buat sebulan sekali, sekarang ini cubalah buat sekerapnya.

Dr Hani Mynis berkongsi tunjuk cara pembersihan rapi luar dalam mesin basuh dengan menggunakan 3 cara tub cleaning iaitu dengan kaedah setting tub cleaning, setting soak dan secara manual.

Ini saranan Dr. Hani, “Memandangkan sekarang ni musim virus Corona tengah mengganas, Hani sarankan untuk kita buat pembersihan rapi sekerap yang boleh.

“Setiap mesin basuh ada feature yang berbeza kan. So ni Hani tunjuk 3 kaedah tub cleaning yang boleh dilakukan untuk buat pembersihan rapi mesin basuh kat rumah masing-masing.”

Sebelum Mulakan Pembersihan Rapi Luar Dalam Mesin Basuh

Ini tips Hani untuk buat pembersihan rapi mesin basuh (WM) :

√    Kebiasaannya, kita perlu buat pembersihan rapi maksimum sebulan sekali. Tapi musim virus ni Hani galakkan untuk kita buat selepas setiap kali cucian.

√    Untuk buat deep cleaning wm, buat dua-dua bahagian iaitu dalaman dan luaran.

√    Bersihkan dalaman dulu baru bahagian luaran wm.

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Ni lint trap

√   Sebelum buat tub cleaning (tc) , bersihkan lint trap dulu. Rujuk gambar. Kalau lint trap penuh dengan lint (ie kotor), kita buat tc pun tak guna sebab kekotoran yang keluar semasa kita buat tc tak di perangkap oleh lint trap kita. Sebab tu ada yang kekotoran tertinggal kat bahagian tub.

Mula-mula Bersihkan Lint Trap Dulu

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Basuh bersih-bersih.
Hani guna berus dari Mr diy ni. Berus ni terbaik yang hani pernah ada.
Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Jangan lupa bahagian lint trap kat dalam tub.
Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Dah Pasangkan balik, kita boleh mula buat tub cleaning.

Kalau Lint Trap Rosak..

√    Setiap mesin basuh ada lint trap built in di dalamnya. Kalau lint trap rosak boleh guna lint trap yang jenis floating untuk bantu perangkap lint. Rujuk gambar floating lint trap. Beli kat shopee je.

Bersihkan WM Guna 3 Kedah Tub Cleaning

Ada 3 kaedah tub cleaning yang boleh dibuat iaitu :

1. Guna setting TUB CLEAN sedia ada di wm

IKLAN

1. Power > add (TUB CLEAN) > water level (HIGH) = 69 min
2. Masukkan pencuci pilihan.
3. Biarkan run sampai habis.
4. Kalau ada kekotoran keluar, bersihkan (kutip guna tangan, penyapu tangan, atau vaccum cleaner).
5. Basuh persekitaran tub juga (tepi-tepi tub dan detergent dispenser)
6. Bilas = POWER > PROGRAM (QUICK WASH) > WATER LEVEL (EXTRA LOW) = 24 min

Jumlah masa = 93 min

2. Guna setting SOAK

1. Power > Program (SOAK) > water level (HIGH)> START = 30 min
2. masukkan pencuci pilihan
3. Lepas dia soak 30 minit. Dia akan automatic run cycle wash-rinse-spin selama 60 minit.
4. Kalau ada kekotoran keluar, bersihkan (kutip guna tangan, penyapu tangan, atau vaccum cleaner).
5. Basuh persekitaran tub juga (tepi2 tub dan detergent dispenser)
6. Bilas = POWER > PROGRAM (QUICK WASH) > WATER LEVEL (EXTRA LOW) = 24 min

*masa tempoh soak ni, jangan cemas pulak bila tub wm tu tak bergerak, dia memang akan pause sekejap-sekejap. Nama pun soak = rendam. So bila dia rendam memang tub tu tak bergerak. Kejap-kejap dia akan pusing. Kalau wm Hani masa soak ni selang 1minit 30 saat dia akan berpusing selama 1 minit.

Jumlah masa = 114 min

3. Secara MANUAL

IKLAN

1. Power > Program (WASH ONLY) > START * semasa proses ni dia akan berpusing macam biasa masa kita cuci kain. = 20 min
2. Masukkan pencuci pilihan.
3. Lepas 20 min., Off Power.
4. Biarkan 30 minit =guna timer.
5. Selepas 30 minit, buang air dalam tub
Power> program (rinse) >start. Biarkan penutup wm terbuka. Lepas dia buang air kotoran, wm akan berbunyi, suruh tutup penutup wm untuk spin. Tak perlu spin. Power off terus. Rinse = 5 min
6. Kalau ada kekotoran keluar, bersihkan (kutip guna tangan, penyapu tangan, atau vaccum cleaner).
7. Basuh persekitaran tub juga (tepi-tepi tub dan detergent dispenser)
8. Bilas = POWER > PROGRAM (QUICK WASH) > WATER LEVEL (EXTRA LOW) = 24 min

Jumlah masa = 69 min

*untuk wm semi auto boleh guna kaedah ini ya.

√   Kalau selepas buat tc masih ada sisa kotoran kat tub, boleh bersihkan kotoran secara manual dulu. Kutip mana yang boleh, boleh guna penyapu+penyodok mini (yang selalu kita letak dalam kereta tu) atau guna vakum cleaner je. Pilih mana yang mudah.

Bahan Pencuci Yang Digunakan Semasa Tub Cleaning

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Pencuci khas tub dari Eco, RM2. 10

√   Untuk buat pembersihan rapi wm ni tak semestinya kena guna pencuci tub yang khas. Kalau nak guna yang khas boleh beli di Eco, Mr. DIY, Daiso dan Shopee.

√   Selain itu boleh guna peluntur (ie Clorox), guna antiseptic (ie Dettol) atau cuka. Bergantung kepada tujuan kita buat tc. Untuk peluntur atau antiseptic, ikut arahan pada botol masing-masing. Kalau nak hilangkan bau hapak dalam wm, boleh guna bancuhan cuka. 1 cawan kecil memadai.

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Memadai guna sabun pencuci pinggan cecair untuk hapuskan Covid19 kalau takde antiseptic.

Sempena musim Covid19 ni, hani sarankan kita buat pembersihan sekerap mungkin iaitu setiap kali selepas cucian. Memandangkan virus corona ini boleh dihapuskan hanya menggunakan sabun, guna sabun apa-apa pun memadai. Personally, Hani suka guna sabun basuh pinggan jenis cecair.

IKLAN

Selesai Tub Cleaning, Bersihkan Pula Dalaman WM

 

Untuk Tebing Tub

Seterusnya Guna Quick Wash Untuk Proses Bilasan WM

Dah selesai buat tub cleaning dan pembersihan sekeliling tub tadi, kena bilas supaya tiada kekotoran atau sisa pencuci tertinggal dalam wm.

Selepas selesai semua tub cleaning, bilas semula lint trap kita tadi untuk pastikan kita mula sesi cucian pakaian seterusnya dengan lint trap yang bersih dan kosong.”

Memadai bilas menggunakan setting QUICK WASH

Bilas = POWER > PROGRAM (QUICK WASH) > WATER LEVEL (EXTRA LOW) = 24 min

Pembersihan Rapi Bahagian Luar WM

Untuk pembersihan bahagian luaran, kalau bahagian luaran buat dari tampered glass, boleh guna pembersih cermin/tingkap.

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Untuk bahagian luar mesin basuh. Memandangkan bahagian atas ni ialah tampered glass, Hani guna pembersih glass/window sahaja.

Untuk bahagian badan wm, elakkan guna pencuci mengandungi harsh chemical/ bleach/solvent.

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Untuk bahagian luar (bawah) memadai hani guna pembersih serbaguna. Resepi seperti dalam gambar ya.

Dah Siap!

Tip Penting!

Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Ni paling penting!
Amalkan selepas basuh baju atau selepas Pembersihan rapi biar dia terbuka macam ni supaya bau dalam wm tak kepam ya. Pengudaraan yang baik penting supaya dalam tub betul-betul kering. So takde lah baju kita bau hapak walaupun selepas dicuci.
Ini Tutorial Pembersihan Rapi Mesin Basuh Guna 3 Cara Tub Cleaning
Ada yang takut nak buka besar-besar penutup wm tu sebab takut anak atau kucing masuk.. No worries.
Sendal je supaya ada sedikit pengudaraan. Hani sendal guna lint trap hani

Semoga bermanfaat.

*Artikel diterbitkan dengan keizinan penulis, Hani Mynis