
Sos lada hitam sedap dinikmati bersama kambing bakar, ayam panggang, bebola daging dan sebagainya.Nak buat Sos lada hitam yang pedas, lemak berkrim sesedap rasa ada caranya tersendiri.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri di rumah, boleh cuba resepi Sos Black Pepper Maveloss oleh Puan Afy AL Habibi ini sebagai rujukan. Kelainan dalam resipi ini menggunakan sos spageti keju & Herba serta serbuk keju.Dijamin sos lada hitam tersebut sedap, terangkat!
Bahan-Bahan:
3/4 sudu besar Planta
1 ulas bawang putih (Diracik halus)
1 tin sos spageti keju & Herba
3/4 tin air suam
1 1/2 sudu besar serbuk cheese (Boleh beli di kedai bakery)
1/2 sudip kicap Jalen lemak manis
3/4 sudu besar serbuk lada hitam kisar
Cara Membuat:
1. Panaskan 3/4 sudu besar Planta dalam api kecil sahaja.Masukkan 1 ulas bawang putih yang telah diracik halus.Tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan 1 tin sos spageti keju. Rasanya yang tentu power. Pilih yang botol kuning macam Afy tunjuk.Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak silap).Tambahkan air suam 3/4 tin.

3. Masukkan 1 1/2 sudu besar serbuk cheese. Kacau rata.

4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak manis. * Jangan guna kicap masin.

5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam kisar. Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula ( boleh masuk sikit-sikit untuk langkah selamat).Kacau sebati.

6. Tutup api setelah semua rasa sebati.

Siap untuk sos black pepper maveloss! Betul, tak tipu!
Selamat mencuba!
MW: Menarik sungguh sos lada hitam yang dikongsikan ini.Kena cuba buat sendiri nanti. Lebih jimat, sedap & yakin dengan tahap kebersihannya.
Sumber: Afy AL Habibi
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!





Panaskan 1 1/2 cawan air masak atau lebih kurang dalam 375ml
Biarkan seketika sehingga mentega cair.
Kemudian, perlahankan api dan masukkan tepung yang sudah diayak.
Kacau sehingga adunan tidak melekat pada kuali.
Selepas itu, masukkan esen vanila dan 3 biji telur. Kacau menggunakan senduk sahaja. Masukkan satu persatu telur dan kacau.
Adunan dah jadi cantik seperti ini.
Masukkan mata nozel yang berukuran 1-2m. kalau tidak ada, boleh gunakan nozel semperit. Sebaiknya gunakan plastik piping beg yang tebal.
Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selsius selama 30-35 minit. Biarkan ia betul-betul kekuningan dan garing. Pastikan betul-betul masak. Tanda sudah masak bila adunan itu menjadi perang dan bahagian bawah puff agak gelap sedikit.




2. Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih dan cili padi dalam kuali sampai naik bau.
3. Masukkan sedikit sos tiram dan sos cili.
4. Kemudian masukkan daging burger tadi dan kacau sebati. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebati.

