Tak semua tahu betapa struggle seorang wanita bergelar ibu tunggal. Macam yang saudara Firdaus Shakirin kongsikan, betapa hinanya ibu tunggal di sesetengah mata orang sekeliling.

Nasib Ibu Tunggal

Orang kita, cukup pantang dengan ibu tunggal.

Once ada ibu tunggal datang menetap disekitar tempat tinggal mereka, terus mereka berhati-hati dan bagi warning kepada suami mereka.

Bila ibu tunggal berniaga, diorang tak bagi suami beli, tak bagi suami tolong, takut terkena “guna-guna” ibu tunggal tu. Diorang sendiri pun tak nak support, tak nak tolong.

Diperlekehnya ibu tunggal, diletakkan tanggapan yang buruk terhadap ibu tunggal.

IKLAN

Betapa susah dan peritnya seorang ibu tunggal untuk menghadapi persepsi masyarakat, pandangan masyarakat dan penerimaan masyarakat terhadap status yang dipegangnya.

Dia struggle nak membesarkan anak, orang tak nampak… Dia struggle nak cari rezeki, orang tak tahu. Dia menangis kepenatan, dia menangis keseorangan, tiada bahu yang dihulurkan. Semua dihadapinya bersendirian, seorang diri dan jangan lupa, dia seorang perempuan.

Kekuatannya adalah anak-anak, semangatnya adalah anak-anak dan dia perlu teruskan hidup demi anak-anak.

IKLAN

Tapi orang tak tahu semua ni, orang tak nak peduli apa yang dia lalui, yang orang tahu, dia ibu tunggal, dia janda, dia berbahaya dan dia “gatal”. Dek segelintir sikap ibu tunggal yang lain, habis smua ibu tunggal terpalit dengan “title” tersebut.

Hentikanlah segala bentuk tohmahan dan tuduhan terhadap mereka yang berstatus ibu tunggal. Tak ada seorang pun yang teringin nak pegang gelaran tersebut, tak ada seorang pun yang berkahwin untuk akhirnya dipanggil “janda”.

IKLAN

Gelaran itu adalah jalan keluar untuknya daripada terus bergelar isteri. Itu adalah yang terbaik untuknya.

Jika awak ditempatnya, apa yang awak rasa. Apa yang awak akan buat…?

Maka untuk kita yang lelaki ni, berhenti ambik kesempatan, yang sama-sama perempuan, berhenti beri segala bentuk tanggapan. Dan yang bergelar ibu tunggal, jadilah seorang ibu tunggal yang tidak murah dan bermaruah.

Anda hebat sebab anda lah ibu, andalah bapa kepada anak-anak anda. Be strong, keep strong and always stay healthy! Anak-anak anda memerlukan anda untuk terus kuat!