Jika tahun lalu menyaksikan terlalu sedikit jemaah yang dibenarkan melakukan ibadat haji. Ibadat haji tahun ini diteruskan tetapi bersyarat serta bergantung kepada keadaan Covid-19.

Jika kebiasaannya ibadat haji sebelum-sebelum ini melibatkan jutaan umat Islam sudah tentu memerlukan perancangan rapi demi keselamatan bersama.

Ibadat Haji Tahun Ini Diteruskan Tetapi Bersyarat

Kerajaan Arab Saudi mengumumkan ibadah haji akan diadakan tahun ini mengikut syarat kesihatan dan keselamatan khas berikutan pandemik Covid-19 yang masih belum reda, lapor akhbar Saudi Gazzete.

Kementerian Haji dan Umrah dalam satu kenyataan mengatakan bahawa ibadah haji akan diteruskan pada tahun ini dengan semua piawaian dan peraturan kesihatan, keselamatan dan peraturan sedia ada akan dipertingkatkan bagi menjaga kesihatan serta kesejahteraan jemaah.

Baca Juga Di Sini:

Hanya 10 Ribu Jemaah TERPILIH Mengerjakan Haji,Berbanding 2.5 Juta Sebelum Ini

Peringatan Buat Para Jemaah, Larangan ‘Selfie’ Di Masjidil Haram & Masjid Nabawi Oleh Arab Saudi

7 Amalan Ini Bila Dilakukan, Dapat Pahala SAMA Macam Buat Haji & Umrah!

Bergantung Kepada Keadaan Covid-19

“Institusi kesihatan di Arab Saudi akan terus menilai keadaan semasa Covid-19 dan mengambil semua langkah yang perlu untuk menjaga kesihatan seluruh umat manusia yang bakal menunaikan haji di sini,” tambah kementerian itu.

IKLAN

Kementerian mengatakan bahawa ia akan mengumumkan syarat-syarat khas dan rancangan organisasi bagi musim haji yang dijangka bermula 17 Julai hingga 22 Julai ini dalam masa terdekat.

Tahun Lalu Jemaah Dikurangkan

Tahun lalu, Haji yang biasanya menyaksikan lebih daripada 2.5 juta umat Islam melakukan perjalanan ke Mekah dikurangkan untuk pertama kalinya dalam sejarah moden dengan hanya 1,000 jemaah yang mengambil bahagian kerana Covid-19.

Memandangkan sempadan negara ditutup disebabkan oleh koronavirus, hanya mereka yang berada di Arab Saudi yang dapat menunaikan haji pada tahun lepas. – Agensi

MW: Semoga bakal Jemaah haji tahun ini dapat menunaikan haji mengikut perancangan.

Sumber: Kosmo Online / Agensi

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Ibadat Haji Tahun Ini Diteruskan Tetapi Bersyarat, Bergantung Kepada Keadaan Covid-19

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Ibadat Haji Tahun Ini Diteruskan Tetapi Bersyarat, Bergantung Kepada Keadaan Covid-19

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Ibadat Haji Tahun Ini Diteruskan Tetapi Bersyarat, Bergantung Kepada Keadaan Covid-19

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI