Cukup membimbangkan pendedahan mengenai kehilangan 831 orang kanak-kanak dan remaja di seluruh negara sejak tahun 2010 hingga akhir bulan lalu.

Berdasarkan maklumat dalam laman web Kanak-Kanak Hilang Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 60 daripada kanak-kanak dan remaja tersebut dikategorikan sebagai kes kehilangan terkini apabila laporan dibuat antara 10 Februari 2018 dan 26 Mei lepas.
Ramai pihak terutama mak ayah yang kini lebih risau akan keselamatan anak-anak.

Sebenarnya perkara ini boleh dielakkan, jika mak ayah tidak terlepas pandang dan ambil peduli dengan privasi anak-anak. Seperti tidak terlalu mendedahkan gambar dan maklumat penting anak-anak di media sosial.

Jemput hadam perkongsian daripada Public Health Malaysia ini;

Kajian menunjukkan, menjelang usia anak 5 tahun ibu bapa secara puratanya telah berkongsi lebih 1500 gambar anak!

Ya, semua ibu bapa memang teruja untuk berkongsi kecomelan anak masing masing, tetapi tahukah anda, bukan semua jenis gambar anak wajar dikongsi.

PDRM baru baru ini melaporkan mengenai kehilangan 831 kanak kanak yang tidak dapat dikesan sehingga ke hari ini.

IKLAN

Hati-Hati Mak Ayah, Bukan Semua Gambar Anak Sesuai Untuk Dikongsi!

Berhati hati, “Predator” atau pemangsa yang berada diluar sana MUNGKIN sedang memerhatikan anak anda.

4 Perkara Yang Mak Ayah Ambil Peduli;

1.Elakkan berkongsi maklumat lengkap anak seperti lokasi sekolah, nama, identiti dan maklumat peribadi lain.Ini mungkin memudahkan “pemangsa” untuk menjejak anak anda dan memanipulasikan maklumat peribadi untuk tujuan jenayah.

IKLAN

2.Jangan hidangkan golongan peadophilia dengan santapan gambar gambar anak anda yang bogel atau separa bogel. Simpan momen indah tersebut untuk tatapan peribadi.

3.Selain itu, gambar yang berusur penderaan, penindasan, keganasan malah gambar yang memalukan anak juga tidak perlu dikongsi kepada umum.Ketahuilah, suatu hari nanti mereka akan meningkat dewasa.. pasti mereka enggan momen yang memalukan itu dikongsi.

4.Akhir sekali, semak tetapan privasi akaun anda dan berhati hati untuk “menerima” rakan yang tidak dikenali di media sosial.

IKLAN

Hati-Hati Mak Ayah, Bukan Semua Gambar Anak Sesuai Untuk Dikongsi!

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

MW: Hati-hati iya mak ayah dalam berkongsi gambar-gambar comel anak-anak.Berpada-padalah. Jadikan pesanan ini sebagai satu peringatan, jangan jadikan anak kita mangsa mangsa seterusnya.

Sumber: Public Health Malaysia

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI