Hasil menabung selama 13 tahun bermula dari awal perkahwinan demi mencapai impian rumah idaman bukanlah tempoh yang sekejap. Hasil usaha kerja keras dan berjimat cermat pasangan suami isteri Lan Solo dan Sheila Razlan akhirnya berjaya memiliki rumah banglo idaman yang berkeluasan 4427 kaki persegi.

Hasil Menabung 13 Tabung Sejak Awal Kahwin

Perkara tersebut dikongsikan oleh Sheila menerusi Ask Me Question di Instagram pada Ahad. Sheila turut menjelaskan bahawa rumah yang dibina itu bukanlah sepenuhnya daripada hasil pendapatan perniagaan runcit mereka, Solo Borneo Mart (SBM), sebaliknya usaha menabung selama 13 tahun serta sumber-sumber pendapatan yang lain juga.

“Tidak! Sebab SBM kami makan gaji je. So rumah ini hasil menabung 13 tahun start dari awal kahwin. Lepas tu dari show atau kerja seni, IG review dan lain-lain.

“Ya, of course ada juga hasil dari bonus SBM yang baru berusia tiga tahun. Kami konsisten buat tiga tabung untuk apa sahaja pendapatan. Alhamdulillah menjadi,” terangnya.

Inspirasi Buat Orang Lain Miliki Rumah Sendiri

Namun menurut Sheila, banglo yang terletak di Puchong, Selangor itu masih lagi belum siap sepenuhnya. Ia bergantung pada bajet yang ada dan berhasrat untuk membuat ‘house tour’ apabila siap kelak untuk dijadikan inspirasi pada mereka yang teringin untuk ada rumah sendiri.

“Insya Allah kami akan buat (house tour) sebab memang dah plan nak bagi inspirasi dekat orang-orang yang teringin nak ada rumah sendiri,”

“Saya dan suami ‘marhaen’, jadi memang sangat faham ‘ketat’nya nak teruskan dari satu fasa ke satu fasa,”

“Fasa yang paling sukar di hadapi apabila terpaksa berhenti selama 2 tahun lebih sebab pandemik. Selepas tu harga barang naik menggila. Tapi bila dah start balik, duit keluar sangat laju. Masa tu rasa macam siap ke tak rumah aku ni,”

IKLAN

“Yang pasti buat rumah dan beli rumah jauh beza perjalanannya. Allah je sebaik-baik perancang dan penentu. Go with the flow. Ada duit cepat-cepat beli barang. Takde duiy senyap kejap. Tapi konsep asing 3 tabung tu sangat-sangat membantu,” ujar Sheila.

Anjur Majlis Doa Selamat

Difahamkan, Sheila sekeluarga mulai menduduki rumah berkenaan sejak sambutan Hari Raya Korban yang lalu. Mereka turut menganjurkan majlis doa selamat dan bacaan Yasin yang turut dihadiri ahli keluarga dan rakan terdekat baru-baru ini.

“Alhamdulillah… Segala puji bagi Allah. Majlis Doa Selamat. Bacaan Yasin dan tahlil ringkas bersama keluarga yang dipimpin oleh Ustaz dan adik-adik dari Maahad Tahfiz Al Mawaddah, Puchong.

“Moga mendapat keberkatan dari Yang Maha Esa,” tulis Lan menerusi ruangan kapsyen.

Doakan Peminat Turut Memiliki Rumah Idaman

Ibu kepada empat cahaya mata ini juga turut mendoakan peminat yang selama ini turut pasang impian memiliki rumah idaman.

“Alhamdulillah. Kami dulu pun selalu berangan je. So selagi mampu kumpul duit… kumpul semaksimum mungkin. Dhuha setiap hari, kalau konsisten lagi baik,” tulisnya.

IKLAN

Meninjau ke ruangan komen, rakan serta peminat rata-ratanya tumpang gembira dengan usaha Lan Solo sekeluarga sekaligus mendoakan yang baik-baik.

IKLAN

Mesti Baca: Anak Sumbing, Jangan Sesekali Salahkan Keturunan “Allah Nak Bagi Saham Pahala Pada Kita”

Baca Lagi Di Sini:Mulianya Hati Lan Solo & Isteri, Bantu Penduduk Kg Sri Aman “Kepuasan, Amanah Dipertanggungjawabkan Dapat Diselesaikan”

Artikel Menarik:Isteri Lan Solo Beri Petua Cantikkan Kesan Parut Sumbing Baby Xandra

Mingguan Wanita: Tahniah buat Lan Solo dan isteri akhirnya berjaya membina rumah idaman hasil usaha selama 13 tahun menabung. Memang bukan mudah dan perjalanan yang panjang untuk memiliki rumah sendiri, namun ia pastinya berbaloi dan mampu menjadi inspirasi buat orang lain juga.

Sumber: Sheila Razlan

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita