Guna duit raya anak. Rata-rata mak ayah merasakan hari raya adalah masa untuk ‘kutip’ duit dengan ahli keluarga dan sanak saudara. Untungynya kalau ramai saudara mahunya banyak anak-anak dapat duit raya.

Banyak atau sedikit duit raya yang anak dapat, mak ayah jangan sesekali guna atau pakai duit itu demi kepentingan sendiri. Kononnya duit raya anak ini sebagai ganti apa yang mak ayah beli pada anak.

Jangan makan hak anak. Hukumnya haram bila mak ayah buat begitu. Dengar betul-betul apa yang kongsikan oleh Ahmad Naufal dan video dari Ustaz Azhar Idrus ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: ‘Duit ‘Berkepok’ Dalam Bank, Anak Makan Lauk Telur’, Janganlah Berkira & Kedekut Bab Makanan

Mak Ayah Pakai Duit Raya Anak, WAJIB GANTI Kecuali Kegunaan Anak Itu Sendiri

Guna Duit Raya Anak, Jangan Makan Hak Anak

Hukumnya adalah HARAM, jika kita suka-suka menggunakan duit raya anak-anak tanpa sebab yang munasabah. Jika keadaan terlalu mendesak, kita boleh meminjam namun adalah wajib dibayar balik.

Sebaik saja mereka mendapat duit raya, kita sebagai ibu bapa perlulah amanah untuk menguruskan wang tersebut.

Tak baik kita sebagai ibu bapa ‘makan’ duit yang orang telah berikan kepada anak-anak kita. Jangan makan hak anak.

Kalau terlalu terdesak, kita gantikan semula. Jangan buat-buat lupa ya, bimbang di akhirat kelak kita akan ditanya kenapa tidak amanah dan adil dgn anak2.

IKLAN

Ustaz Azhar Idrus (UAI) juga pernah menjawab isu yang sama dalam ceramahnya.

“Perkara ini selalu berlaku dalam masyarakat kita. Ada yang menggunakan duit raya anak-anak untuk membeli sport rim, spoiler dan lain-lain. Haram guna duit raya anak-anak untuk kepentingan diri.

Namun boleh gunakan duit raya anak-anak sekiranya dalam keadaan terdesak seperti bekalan elektrik hendak dipotong sebab tak bayar.

Yang mana masalah itu juga akan mendatangkan kemudaratan kepada anak-anak.
Jadi boleh gunakan duit raya anak-anak untuk membayar bil elektrik. Walau bagaimanapun ia perlu dibayar segera.” katanya.

JADILAH IBU BAPA YANG AMANAH..

Bagi anak-anak yang masih kecil, mereka masih belum pandai menguruskan duit raya yang mereka dapat. Jadi, sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menguruskan duit raya anak-anak mereka dengan baik.

IKLAN

Perlu diingatkan bahawa duit raya anak adalah kepunyaan anak kita dan ibu bapa hanyalah sebagai pemegang amanah untuk menjaga duit raya sehinggalah mereka pandai untuk menguruskan duit mereka sendiri.

CARA MENGURUSKAN DUIT RAYA ANAK YANG BETUL

MULA-MULA ASINGKAN DULU.
Pastikan duit raya untuk setiap anak anda diasingkan setiap seorang, untuk mengelakkan kekeliruan.

SEDIAKAN TABUNG KHAS.
Didik anak dari kecil untuk menyimpan dan sayangkan duit. Elakkan pembaziran dan jangan ajar anak pegang duit sendiri sebelum umurnya matang.

SIMPAN DUIT RAYA DALAM BANK
Buat akaun tabungan untuk anak-anak. Buka banyak akaun dari mana-mana bank pun tak apa. Selain dari duit raya, ibu bapa juga perlu disiplinkan diri untuk menyimpan sedikit duit utk anak utk simpanan untuk mereka meneruskan pembelajaran.

IKLAN

Moga bermanfaat!

Mingguan Wanita : Ada mak ayah anggap ini perkara remeh dan tidak boleh guna pakai. Faham betul-betul, itulah hak anak.

Sumber: Ahmad Naufal

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI