haid tak lancar

Kaum wanita akan mula tak senang duduk kalau haid tak lancar dan tetiba tidak datang pada bulan tertentu. Tambah pula kalau kena senggugut, memang boleh berubah jadi moody.

Setiap wanita adalah unik dan mempunyai corak haid yang berlainan dan mungkin normal bagi wanita itu sendiri. Untuk mengetahui apa yang normal buat anda, anda perlu mencatat hari-hari anda datang haid pada kalendar dan juga tarikh bilanya haid berhenti.

Ambil masa untuk kenal pasti corak haid anda, berapa hari haid dan juga pendarahan yang berlaku ditengah-tengah bulan sementara anda menanti haid yang berikutnya.

Anda boleh jumpa doktor dan berkongsi masalah yang anda alami atau mencuba petua yang dikongsikan Puan Anis Nailah‎ ini…

IKLAN

Petua Hapuskan Haid Tak Lancar

Saya nak kongsi petua untuk orang perempuan yang selalu senggugut masa period dan haidnya tidak lancar.

Saya tiap-tiap bulan bergantung pada pain killer tapi sekarang, Alhamdulillah yang ni la “pain killer” saya.

IKLAN

Bahan-bahan yang anda perlu:

1sudu Halba
2-3 hiris halia
1 1/2 cawan air

IKLAN

Cara Buat:

1. Rebus semua bahan di atas sampai air tinggal 1 cawan je.

2. Tapis air tu, tunggu sampai dah suam, masukkan 1sb madu asli & perahkan sikit lemon (tak mahu pun tak apa) dan minum masa tengah suam tu.

In Shaa Allah lepas itu akan rasa lega.