mesin basuh

Gurauan pun ada batasannya.Janganlah melampau sehingga boleh meragut nyawa. Kejadian yang berlaku tengah malam tadi, seorang kanak-kanak lelaki berhadapan dengan detik cemas dengan niat gurauan bapa saudaranya.

Gurauan melampau bapa saudaranya menyebabkan seorang kanak-kanak lelaki terperangkap hampir 10 minit apabila disumbat ke dalam mesin basuh pakaian sebuah dobi layan diri di Bukit Sentosa, di sini dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi.

Difahamkan, kanak-kanak itu disumbat ke dalam mesin basuh oleh bapa saudaranya yang bergurau dengannya tanpa disedari ibu kanak-kanak berkenaan yang datang membasuh pakaian di kedai dobi itu.

Gurauan Melampau Bapa Saudara, 10 Minit Anak Buah Terperangkap Dalam Mesin Basuh!

Pintu Tidak Dapat Dibuka

Bagaimanapun, gurauan lelaki itu mengundang padah apabila pintu mesin basuh berkenaan tidak dapat dibuka menyebabkan kanak-kanak berkenaan terperangkap di dalamnya.

Malah, video kejadian itu yang berdurasi dua minit 46 saat turut tular di media sosial memaparkan beberapa individu cuba menyelamatkan kanak-kanak berkenaan.

Gurauan Melampau Bapa Saudara, 10 Minit Anak Buah Terperangkap Dalam Mesin Basuh!

IKLAN

Pecahkan Cermin Pintu Mesin Basuh

Kanak-kanak itu hanya dapat diselamatkan selepas beberapa individu yang berada di lokasi kejadian memecahkan cermin pintu mesin basuh berkenaan selepas usaha membuka pintu mesin itu tidak berhasil.

Sementara itu, pemilik kedai dobi berkenaan, Hazmal Hassan, ketika dihubungi berkata, ada menerima panggilan daripada bapa kanak-kanak berkenaan yang menghubungi pengurusnya bagi menyelesaikan masalah serta ganti rugi akibat kejadian yang berlaku.

Katanya, berdasarkan maklumat diterimanya, kanak-kanak itu datang ke kedai dobinya bersama ibu serta bapa saudaranya untuk mencuci pakaian.

“Berdasarkan maklumat yang saya terima, kanak-kanak itu bergurau dengan bapa saudaranya yang berusia lingkungan umur 20-an.

IKLAN

“Secara tiba-tiba, lelaki itu memasukkan kanak-kanak itu ke dalam mesin basuh sebelum pintu mesin terkunci dan tidak dapat dibuka,” katanya.

Hazmal berkata, beberapa pekerja restoran yang terletak bersebelahan kedai dobinya kemudian cuba membantu untuk membuka pintu mesin basuh berkenaan namun tidak berjaya.

Gurauan Melampau Bapa Saudara, 10 Minit Anak Buah Terperangkap Dalam Mesin Basuh!

IKLAN

Kerugian RM3,000

Katanya, oleh kerana pintu mesin itu tidak dapat dibuka, mereka bertindak memecahkan cermin pintu mesin basuh itu untuk menyelamatkan kanak-kanak itu.

“Pintu mesin itu lazimnya akan terkunci secara automatik apabila dimasukkan syiling serta apabila butang ‘mula’ atau butang ‘start’ ditekan.

“Saya tidak tahu bagaimana ia berlaku, namun masalah di sini adalah ia bukan saja menyebabkan saya kerugian hampir RM3,000 sebaliknya nyawa seorang kanak-kanak hampir melayang,” katanya.

Menurut Hazmal, kanak-kanak itu bernasib baik berikutan mesin berkenaan tidak berputar mungkin disebabkan terlebih muatan.Katanya, susulan kejadian itu, dia membuat satu laporan polis agar tindakan serta siasatan dapat dijalankan berikutan kejadian itu boleh mengancam nyawa kanak-kanak berkenaan.

Alhamdulillah, nyawa kanak-kanak ini dapat diselamatkan. Mingguan Wanita mengharapkan agar jadikan kisah ini sebagai satu pengajaran. Bergurau biarlah berpada-pada, fikir panjang terlebih dahulu, terutamanya perkara yang melibatkan nyawa!.

Sumber: Bharian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI