
Isi Kandungan
ToggleMemang ‘sakit mata’ bila lihat kuali berkerak hitam dan payah nak dibersihkan walaupun dah sental dengan macam-macam cara. Malah ada pelbagai tip dan petua untuk bersihkan bahagian belakang kuali ni.
PETUA Tanggalkan Kerak Kuali Tebal Dengan ASAM KEPING Memang Menjadi Sungguh!
Rupanya guna cuka dan baking powder pun boleh, tanggalkan kerak hitam pada belakang kuali ni. Hasilnya memang bersih dan berkilat. Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Sue Yusoff ini sebagai rujukan.
“Bukan nak share resepi masakan kee apa. Dengan bahan nih boleh dapat kuali berkilat.”
Yang tengah tu tak dan perabis dah nak tonyoh, anak melalak lapaiq dahh..
Dalam 15 minit jaa tonyoh.
Bahan-Bahan:
Cuka
Baking powder
Caranya:
Bancuh baking powder pekat sikit
Lumur dekat kuali, curah cuka biaq sat 5 min
Boleh laaa mula tonyoh.
Selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
6 Cara Mudah Hilangkan Kesan Hangus Pada Periuk Kesayangan, Sila Cuba Gerenti Jadi!
Sanggup Guna KUALI HITAM, Kononnya Legend. Sebenarnya Ia Bahayakan Kesihatan
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi mak-mak yang ada masalah periuk belanga berkerak hitam, payah nak bersihkan jadi berkilat tu boleh cuba petua dan cara berkesan yang dikongsikan ini.
Sumber: Sue Yusoff
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat KEREPEK BAWANG PUTIH, Rendam Dalam Air 15 Minit Mudah Kupas Kulit!

Isi Kandungan
ToggleBuat KEREPEK BAWANG PUTIH, Rendam Dalam Air 15 Minit Mudah Kupas Kulit!Bawang putih memang banyak khasiatnya. Selain digunakan sebagai bahan dalam masakan, ia juga boleh juga dijadikan kudapan sihat seperti kerepek ni. Namun nak kupas kulitnya satu persatu agak renyah, terutamanya jika nak buat kerepek bawang putih dalam kuantiti yang banyak. Rupanya tip lebih mudah, rendam dahulu bawang putih dalam air selama 15 minit barulah kupas kulitnya.
Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Fimi Mikail ini, memang elok hasil kejadiannya.
Hari-hari mau bersauna dengan bawang putih ni, kalau tak dengan halia mesti dengan bawang putih.
Cara umi buat kerepek bawang putih sedap ni
Bahan-Bahan:
10kg bawang putih
Air secukupnya
Garam
Minyak
Cara Membuat:
1. Pecahkan sebiji-sebiji untuk senang nak buang kulit.
2. Bila dah relai, rendamkan dengan air selama 15 minit.
3. Buang air,bila bawang basah senang untuk dikupas kulit.
4. Bila dah dikupas kulit boleh la disagat. Saya guna penyagat jenama tupperware.
5. Setelah siap disagat,rendamkan sekejap dengan air garam.
6. Buang air garam dan bilaskan dengan air bersih.
7. Toskan air,bila dah sejat air,boleh la terus digoreng bersama dengan minyak yang banyak dan minyak betul-betul panas.
8. Selepas digoreng,toskan bersama tisu dapur. Bila dah sejuk,boleh la disimpan dalam bekas yang kedap udara.
Selamat mencuba!
Mesti Baca:Kerepek Bawang Putih Rangup, Nak Senang Buat, Hiris Nipis Guna Slicer
Baca Lagi Di Sini:Resipi Peria Goreng Rangup Sedap & Tak Rasa Pahit Bila Rendam Dalam Air Garam Dulu!
Artikel Menarik:Resipi JERUK HALIA Ala Restoran Sushi, PERAM 6 JAM, Baru Makan!

Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat kerepek bawang puti, lebih mudah rendamkan dulu dalam air, untuk mudahkan kupas kulitnya sebelum disagat nanti.
Sumber : Fimi Mikail
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hati-Hati, Perkara Kita Rasa BIASA Rupanya Kesalahan Waktu ‘Renovate’ Rumah!

Isi Kandungan
ToggleSebelum nak melakukan sebarang penambahan mahupun pengubahsuaian pada mana-mana bahagian rumah seeloknya fahamkan dulu peraturannya. Apa yang boleh serta dibenarkan dan sebaliknya.Mungkin kita rasa ia perkara biasa, hakikatnya ianya satu kesalahan dan menyalahi undang-undang serta boleh dikenakan denda. Jadi daripada nak terlalu berjimat akhirnya kita juga yang rugi banyak nanti di kemudian hari.
Nak fahamkan lebih lanjut, baca perkongsian daripada Ar.Ahmadkhairul Sabirin dari Sabirin Rosli Architect ini sebagai rujukan sebelum nak ‘renovate’ rumah.
BENDA SALAH YANG KITA INGAT BIASA WAKTU RENOVATE RUMAH.
Kebiasaannya kita ni bila dah beli rumah, rasa kita nak buat apa pun boleh, ye lah rumah kita kan, hasil titik peluh dari kecil menabung, dah besar ni mesti nak renovate rumah bagi cantik. Renovate? Tak ada masalah tapi tau tak apa yang boleh dan tak boleh?
1. Tiada Permit
Kalau diikutkan, kerja-kerja kecil seperti tukar tile dapur, toilet pun perlu permit. Permit ubahsuai dalaman/ permit kerja kecil namanya. Untuk kerja yang tidak mengubah struktur sedia ada.
Nak letak tong roro di depan rumah pun perlu ada permit ya. Tak boleh suka-suka pasal depan rumah dah bukan kawasan kita, itu kawasan PBT dah. Jadi cuba pergi ke majlis dan bertanya kan hal ini, untuk mengelakkan kita kena denda waktu random spot check oleh majlis.
2. Tambah ‘Floor Area’ Tanpa Kelulusan PBT
Alah tambah dapur belakang je bang, alah tambah bilik tepi sikit saja. Jangan main-main ya main tambah kiri kanan atas tanpa kelulusan majlis, kalau tertangkap, ready lah duit untuk bayar denda.
Nak renovate tambah ‘floor area’ ni memerlukan kelulusan dari PBT. Tak boleh terus hire kontraktor dan jalan terus. Salah. Hire arkitek dan arkitek akan selesaikan urusan untuk menyediakan dan mendapatkan pelan lulus dari PBT.
Arkitek mahal? Saja nak beritahu, kalau majlis tahu anda buat renovation tanpa pelan lulus, denda 10x dari wang proses pelan dan kena submit lalu arkitek juga. Mana lagi mahal? Ikut cara betul ke salah? Boleh fikir-fikirkan.

3. Tak Bincang Dengan Jiran
Sebelum nak renovate, berbincang lah dengan jiran dulu. Pasal bila bising kerja renovate, mereka yang kena hadap. Kalau 8 bulan bising, 8 bulan lah mereka makan hati. Last-last jiran sendiri yang report ke PBT, tambah pula tak ada kelulusan. Dah satu hal pula.
Tak rugi berbaik dengan jiran. Lagi pula kepada siapa yang baru berpindah dan terus renovate rumah, jiran pun tak kenal, main langgar terus renovate.
Sekarang pun kalau nak renovate memang memerlukan consent dari jiran.Macam borang yang kita dah inform jiran kita nak renovate. Percayalah, tak rugi berbaik dengan jiran.
4. Renovate Sampai Line Pagar Depan
Perlu diingat, walaupun DALAM kawasan pagar tu rumah anda, tak bermakna anda boleh buat rumah sampai pagar. haha. Tak boleh ya. Kalau rumah, perlu ada anjakan sehingga 6.1m atau 20 kaki dari line pagar/line sempadan. Itu adalah kehendak PBT.
Anda boleh didenda jika berbuat demikian. Boleh jadi akan dirobohkan. Ikut budi bicara majlis, apa pun saya ingat kan awal-awal, tak boleh ya. Cuba rujuk arkitek atau PBT kalau tak percaya.
5. Renovate LUAR Dari Pagar Depan!
Ini level legend. Biasa ni level-level T20 ni. Dia nak buat apa? Dia nak buat guard house weh! Gated and guarded community dah, tapi rasa tak selamat lagi. Sayang kan Mustang punya pasal, dia buat pondok guard luar dari pagar. Tak boleh ya.
Terang lagi bersuluh tak boleh. Kalau bertanya dengan majlis ni, confirm dia jeling punya. Tak sempat tanya dah kena reject. haha.
Baru ni ada juga viral segala tanaman, kerusi batu, reban dekat depan rumah kena clear dengan jentolak pasal ada kerja repair paip. PBT cakap dah luar pagar bukan area kita, jadi hadap sajalah kalau semua tu kena clear kan untuk kerja-kerja pembaikian.
6. Submit Pelan Lulus Lain, Buat Di ‘Site’ Lain!
Jenis ni ada juga. Submit untuk permit kelulusan saja, lepas tu dibuat lebih lagi dari ikut pelan lulus. Banyak kes arkitek pun tak tahu. Sudah nya, arkitek tarik diri, CCC pun tak ada. Ini pun tak boleh ya.
To sum up, ikut lah undang-undang. Mudah. Jangan kerana terlalu ingin berjimat, hujung nya kita rugi juga.
Ar.Ahmadkhairul Sabirin of Sabirin Rosli Architect
Malu bertanya, duit lebur.
Baca Lagi Di Sini :
Lelaki Ini Kongsikan 4 Sebab Kenapa Mini Surau Perlu Ada Dekat Rumah
Jangan Memandai Lebihkan Sempadan Tanah Bukan Kita Punya, Pertimbang Perasaan Jiran

Peguam Ini Jelaskan, Isteri Tak Perlu Bimbang Jika Nama Tiada Pada Geran Hartanah Suami
Adab Hidup Berjiran, Tak Perlu Nak Pentingkan Diri Sampai Sakiti Hati Jiran
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi sebelum nak ‘renovate’ mana-mana bahagian rumah tu, pastikan fahamkan dulu peraturannya iya. Jangan main buat je.
Sumber : Ar.Ahmadkhairul Sabirin
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Sri Muka Pandan Lembut Berlemak, Boleh Dapat 9 Bekas Kecil Cedok Guna Sudu Tak perlu Potong!

Isi Kandungan
ToggleKhas buat mak-mak penggemar Kuih Sri Muka Pandan, mudah je rupanya nak buat kuih yang lembut manis dan berlemak ni. Jika selalu mak-mak buat dalam loyang besar, kali ni boleh cuba kukus dalam bekas kecil pula.
Bukan apa, masalah yang selalu berlaku bila nak potong kuih srimuka ni ia jadi melekat-lekat dan tak cantik licin bila dipotong. Jadi bila guna bekas comel-comel macam ni lebih mudah, cepat dan senang nak makan. Kukus 10 minit, cedok dengan sudu dan boleh terus makan.
Berikut perkongsian oleh Puan Masni Bahari sebagai panduan mak-mak yang nak cuba resipi ini nanti.
“Akak kalau makan kuih ni mesti nak kepala dia berlemak & lembut tau..baru nikmat.. petang ni akak buat kuih ni dalam bekas cinonek ni. Bukan apa..senang cepat & mudah. Lepas masak bagi sejuk terus cedok dengan camca ja..tak yah potong-potong dah. #KuihSriMuka
Bahan-Bahan:
(Lapisan Bawah)
1 cawan Beras pulut
1 cawan Santan segar
Sedikit garam (Untuk lemakkan pulut)
Daun pandan
(Lapisan Bawah)
1 cawan Santan pekat
1 cawan Air Daun Pandan
Setengah cawan Gula
2 sudu besar Tepung gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
Sebiji Telor
Sedikit Pewarna hijau
Sedikit garam
Cara Membuat:
1.Basuh beras pulut selepas itu rendam selama 3 jam.
2.Tapiskan beras pulut tersebut dalam bekas, satukan semua bahan dan kukus sampai masak.
3.Ambil semua bahan-bahan lapisan atas dan blend sampai sebati.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
4.Lepas pulut dah siap masak bolehlah letakkan dalam bekas dan tekan tekan dengan sudu plastik. Tekan sehingga padat dan letak setengah mangkuk je.
5. Panaskan periuk kukus dan boleh letak bekas yang ada pulut tadi, kemudian tuang bancuhan tepung.
6. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus selama 10 minit.

Siap!
Info Ekstra!
Selain masak pulut macam biasa guna dapur gas boleh juga masak dalam microwave selama 7 minit. Sukatan macam masak nasi.
Semoga bermanfaat, selamat mencuba!
Makluman: Artikel yang diterbitkan ini telah mendapat keizinan daripada penulis asal.
Sumber: Masni Bahari
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI