Guna 2 Bahan Buat Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum, Lagi Senang!

Viral betul aiskrim Malaysia ala Magnum ini. Coklat keras di luar, di dalamnya ada aiskrim lembut. Resepi yang Salida Amran ini kongsikan cara buatnya jauh lebih mudah. Cuma guna 2 bahan pun dah jadi.

Kata Salida, “Buat apa susah-susah beli aiskrim komersial penuh perisa, pengawet, pewarna, penstabil semua tu kalau boleh buat sendirikan..”

Jadinya, mak-mak yang nak mencuba bolehlah rujuk resepi ini ya.

Cara Buat Aiskrim Malaysia Ala Magnum Guna 2 Bahan

Bahan diperlukan

  • Susu segar sebagai filling
  • Coklat compound untuk dijadikan coating (salutan coklat)

Peralatan diperlukan

  • Piping bag
  • Plastik aiskrim

 

Bahannya :
1. Susu segar
Kalau jenis tak lalu minum susu boleh google la resepi aiskrim vanila.

2. Coklat compound
Saya guna jenama van houten
Jenama apa pun boleh

Kemudian masukkan coklat compound ke dalam plastik piping. Kalau takde, guna plastik bungkus makanan biasa pun boleh

Sediakan juga plastik aiskrim Malaysia yang panjang tu.

 

 

Step 1 : Didihkan air atas dapur. Kalau ade coway ke cookoo ke, korang tekan jer ambik yang panas.

Bila air dah mendidih, tutup api. Alihkan periuk.

 

 

Step 2 : Masukkan piping bag berisi coklat tadi ke dalam air panas bagi mencairkan coklat tadi. Biar la dalam 5-10 minit atau sehingga coklat mencair sepenuhnya. Jangan tuang coklat dalam air panas pulak tau, itu lain jadinya.

Ingat, kita nak cairkan coklat, bukan buat air coklat!

 

 

Step 3 : Kemudian gunting sedikit hujung piping bag tu.

 

 

Step 4 : Sumbat piping bag tadi dalam plastik panjang aiskrim Malaysia dan tekan coklat masukkan ke dalam plastik. Agak-agak la kuantiti tu jangan sikit sangat, nanti salutannya tak cukup. Jangan banyak sangat pula. Agak-agak jerla.

 

Nih rupa coklat yang telah bertukar plastik

 

 

Step 5 : Panggil model paling cilik dan comey suruh dia posing untuk tuang susu dalam plastik aiskrim yang sudah berisi coklat.

Takyah tunggu set or keras. Boleh jer tuang terus. Tapi jangan susu panas tau. Nanti coklat cair pulak. Susu sejuk atau suhu bilik.

Akhir sekali ikat dan bekukan sehingga keras

Done!

Selamat mencuba.

Sumber/Foto : Salida Amran

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.

Jangan Lupa Komen

komen