anak bermain

Masih bersambung dengan isu bawa anak beraya ke rumah orang, kali ini teguran daripada ibu anak empat Puan Muna Faizura, fokusnya lebih kepada mak ayah yang rasa fitrah anak itu bermain.

Walau ada yang raa tak setuju, dia tetap memberikan teguran secara terbuka kepada mak ayah yang sepatutnya ada masa pantau anak bermain dalam rumah orang walau sibuk makan-makan dan menyembang dengan tuan rumah.

Nah, jemput berlapang dada kejap…

Kalau Bawa Anak Beraya

To all DEFENSIVE PARENTS out there, sila laaaa digest dengan hati yang terbuka. (Ini merujuk kepada anak-anak yang normal bukan autism)

Bila timbul isu anak-anak “nakal” beraya kat rumah orang, geram pula tengok ada yang komen salahkan tuan rumah.

Kes Flat screen Tv pecah

“Kenapa tak sangkut je tv?” – Ada la sebab tuan rumah tu tersendiri. Bukan semua rumah, TV tu letak kat area dinding. One of my friend letak TV atas rak dekat pembahagi ruang kayu antara ruang tamu dan ruang makan. Faham?

Kes ikan mati sebab overdose makanan ikan

“Kenapa tak simpan je makanan ikan elok-elok?” Guysss, kitorang pernah kena situasi ni 5-6 tahun lepas. Bila tengok je kana-kanak macam excited nak bagi makan ikan, kitorang pantau lepas tu sorok bekas tu. masuk kejap je rumah, my sister dah jerit-jerit sebab kanak-kanak riang tu pegi kutip batu-batu kecik tepi kolam, baling-baling kat ikan tu pula! Dah nak suruh tuan rumah simpan semua batu-batu tu pula ke??

Kes Kucing Mati dalam besen

Memang sadis, dah la kucing duduk dalam bilik atas, pun tak selamat. Nak salahkan apa pula? “Tuan rumah kena simpan baldi??”

Ni semua kisah yang diviralkan dan banyak lagi “untold story” dalam Whatsapp group masing-masing kan ataupun cerita turun temurun dari family. Benda ni dah lama berlaku tapi tengok macam makin parah.

Memang Anak Suka Bermain Tapi…

Mungkin ada mak ayah di luar sana rasa memang itu lah dunia anak kecil. Namun bagi wanita ini, mak ayah patut didik anak sejak kecil untuk belajar lebih beradab dan tidak bertindak melampau sewaktu bermain di rumah orang.

Anak-anak adalah hasil didikan kita, jangan bagi alasan mudah “kanak-anak memang nakal.”

Fitrah mereka suka main dan teroka. Tapi “permaian dan penerokaan” mereka HARUS dipantau sebab akal mereka tak panjang lagi.

Agak-agak lama tak nampak kelibat pegi cari. 5 min anak senyap je, pegi intai anak tgh buat apa. Jangan biarkan kanak-kanak unattended. Tu pun susah nak hadam ke? Anak-anak adalah tanggungjawab kita, bukan tanggungjawab jiran/babysitter/orang lain.

Paling tak sedap dengar, ada yang cakap viral-viral kisah-kisah macam ni, akan putuskan silaturrahim sebab semua simpan anak duk rumah je. Kurung anak-anak yang “nakal” ni.

Terimalah Teguran Dengan Hati Terbuka

Dear Parents, please la buka mata hati sikit. Kenapa tak ambil jalan yang positif? Bila ada jemputan, dituntut untuk memenuhi jemputan. Makan-makan dan berbual sejam dua, bila tengok anak dah start nak buat agenda masing-masing, cepat-cepat wrap up and balik. Tuan rumah pun faham bila bagi alasan anak-anak dah abis tempoh “behave”. Tak susah kan?

Kita pun as an adult, behave la dengan cara yang betul. Makan berpada-pada supaya boleh pantau anak-anak sekali. Ini time makan tak toleh kiri kanan ataupun macam pengantin, nak makan beradap tanpa ganguan, agak-agak masih lapar, balik boleh drive thru mcd.

Semua tak sempurna, terima teguran secara terbuka. Fikir-fikir kan lah. Kenapa sekarang masyarakat kite makin ‘sakit’ .. kurang adab, kurang humanity, self centred people makin ramai sampaikan guilty conscious pun dah makin hilang.

Haaa… macam mana mak ayah yang ada anak kecil-kecil, agak-agak anda dah lulus bab mendidik anak-anak? Jom ubah apa yang silap. Bukan untuk orang lain tapi demi masa depan anak-anak juga.

Nota:

Hakak dulu cukup takut duduk tepi mak kalau makan rumah orang, andai silap gaya macam kes tumpahkan air… kejap mendapat CUBITAN KETAM daripada mak. Kenangan sangat! Tapi itulah yang mendidik Hakak jadi lebih berhati-hati kalau berjalan ke rumah orang. Alhamdulillah…