Memang benar fitrah anak-anak itu suci, boleh terima diri seadaanya, merasakan diri ‘sempurna’ dan tak mudah menghukum luaran seseorang. Namun sikap segelintir orang dewasalah yang merubah mereka menjadi sebaliknya. Dengan melabel anak-anak berdasarkan luaran mereka serta memberi pelbagai gelaran itu dan ini.

Meskipun ada yang menganggap ia sekadar ‘gurauan dan sapaan mesra’ namun percayalah ia boleh mempengaruhi rasa rendah diri dan menghilangkan keyakinan dalam diri anak-anak ini.

Sungguhpun bukan selebriti, namun nama Farah Lee,31 di media sosial begitu dikenali. Farah banyak berkongsi pengalaman membesarkan anak perempuannya, Maream Esabel,6. Dalam posting di Instagramnya, Farah ada luahkan teguran buat golongan ini.

Berikut perkongsian tersebut;

Fitrah anak-anak itu suci, tetapi si dewasalah yang menjadikan mereka makcik bawang.

Maream was so happy that her tooth dah tercabut. For her rongak is cute. Jadi first few days dia tak habis-habis ambil gambar gigi baru dan minta izin untuk whatsapp kepada family members. Kalau omma nak ambil gambar, dia akan sengih lebar-lebar tunjuk gigi.

Si dewasa pula lihat je Maream rongak “Alaaa dah tak cantik dah laaa” “Aih senyum tutup gigi sikit” “Hahah kelakar dah muka” bla3…

Keyakinan Diri Berkurang

Lalu beberapa hari lepas, bila ambil gambar omma perasan dia senyum tak nampak gigi. Lalu semalam omma tanya, “Maream, why you tutup mulut when smiling”. She replied, “Maream malu, sebab Maream rongak”.

IKLAN

Omma dah agak, so as usual “You know for me you still look nice with no tooth like that. There’s nothing wrong with that. You know regardless how our physiques are, yang penting we have beautiful heart, Allah only sees us through our heart, not our body”.

Kesian anak aku. Boleh nampaklah dia punya self-esteem berkurang sejak gigi rongak. Sama kes macam rambut dia, she was excited, orang besar je ‘malu’ tengok – emotional abuse.

Teguran Fizikal Dan Membandingkan

Jadi itulah dia, budak-budak tak kisah pun rupa dia or kengkawan cemana, kulit hitam ke putih, gigi ada ke takde, kurus ke gemuk, tinggi ke rendah — tapi yang dah besar ni perkara pertama yang dorang akan tegur bila nampak budak-budak, “Ehhh dah kurus”, “Makin gelap nampak main panas eh”, “Haa tak tinggi macam abang dia” bla3

Membesarlah budak tu jadi seorang yang judgemental tentang luaran seseorang. Rasa malu bila dirinya tak capai standard ‘sempurna’ manusia. Kemudian kita pelik, kenapalah orang kita ni suka sangat membawang, kenapa sibuk sangat nak ‘cantik’. Hailah si dewasa, mu la yang ajor #pangkang.

So what’s now.? Let’s change how we greet the kids and how we celebrate diversities in life. More positive society inshaAllah one day.

View this post on Instagram

. Fitrah anak2 itu suci, tetapi si dewasalah yang menjadikan mereka makcik bawang 😌 . Maream was so happy that her tooth dah tercabut. For her rongak is cute. Jadi first few days dia tak habis2 ambil gambar gigi baru dan minta izin untuk whatsapp kepada family members. Kalau omma nak ambil gambar, dia akan sengih lebar2 tunjuk gigi. . Si dewasa pula lihat je Maream rongak "Alaaa dah tak cantik dah laaa" "Aih senyum tutup gigi sket" "Hahah kelakar dah muka" bla3… . Lalu beberapa hari lepas, bila ambil gambar omma perasan dia senyum tak nampak gigi. Lalu semalam omma tanya, "Maream, why you tutup mulut when smiling". She replied, "Maream malu, sebab Maream rongak". Omma dah agak, so as usual "You know for me you still look nice with no tooth like that. There's nothing wrong with that. You know regardless how our physiques are, yang penting we have beautiful heart, Allah only sees us through our heart, not our body". . Kesian anak aku. Boleh nampaklah dia punya self-esteem berkurang sejak gigi rongak 😔 Sama kes macam rambut dia, she was excited, orang besar je 'malu' tengok – emotional abuse. . Jadi itulah dia, budak2 tak kisah pun rupa dia or kengkawan cemana, kulit hitam ke putih, gigi ada ke takde, kurus ke gemuk, tinggi ke rendah — tapi yang dah besar ni perkara pertama yang dorang akan tegur bila nampak budak2, "Ehhh dah kurus", "Makin gelap nampak main panas eh", "Haa tak tinggi macam abang dia" bla3 . Membesarlah budak tu jadi seorang yang judgemental tentang luaran seseorang. Rasa malu bila dirinya tak capai standard 'sempurna' manusia. Kemudian kita pelik, kenapalah orang kita ni suka sangat membawang, kenapa sibuk sangat nak 'cantik'. Hailah si dewasa, mu la yang ajor #pangkang 😏 . So what's now.? Let's change how we greet the kids and how we celebrate diversities in life. More positive society inshaAllah one day 🤲🏻 #ommabebel #FLparenting . 📍 Kelantan, Malaysia : 080820 🇲🇾 . [6years0months] #mareamesabel #MAREAMtravels #MAREAMinKELANTAN #FLworldschooling @fl.worldschooling

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Artikel Berkaitan;
“Daddy & Omma Tak Boleh Duduk Sama-Sama Nanti Gaduh”, Cara Mudah Farah Fahamkan Maream Famili Mereka Lain

‘Saya Perasan Anak-anak Sekarang Kurang Adab..’ – Farah Lee

MW: Semoga perkongsian teguran ini bermanfaat. Ada baiknya kita ubah cara ‘gurauan’ dan sapaan yang begini kepada yang lebih baik. Tak perlu melabel, beri pelbagai gelaran yang ‘menghukum’ fizikal luaran anak-anak. Kerana sikap ini boleh buat anak-anak rendah diri, hilang keyakinan diri dan anggap diri tak ‘sempurna’.

Sumber: Farah Lee