Faham Betul-betul Pesan Rasulullah, Nanti Mak Ayah Takkan Takut Manjakan Anak

Baca perkongsian Wan Syafiq Wan Zahidi ini akan buat mak ayah faham apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan ‘MANJAKAN” anak. Yang mana, kalau disalah tafsir akan membuatkan mak ayah jadi lebih keliru.

Penerangan yang jelas ini akan membuatkan mak ayah lebih faham, rupanya betullah apa yang rasulullah pesan tentang memanjakan anak-anak kecil. Cuma kadangkala kita tersalah tafsir istilah membuatkan mak ayah jadi susah hati, sama ada nak manjakan anak atau tak nak manjakan anak-anak mereka.

Kenapa Orang Kata Jangan Manjakan Anak?

Ini adalah antara persoalan dalam kepala saya sejak saya sekolah rendah lagi.

Kenapa orang kata JANGAN MANJAKAN ANAK? Padahal dalam masa yang sama nabi suruh manjakan budak-budak.

Bila tengok budak-budak perangai ntah apa-apa.. Pentingkan diri.. Semua nak dapat.. takyah buat keje sangat.. masak nasi pun tak reti..

Ni semua buat saya jeles masa kecik-kecik dulu.. Tapi bila dok dengar orang kata “Tu anak manja.. jangan jadi macam tu..” Buatkan saye takut orang cop anak manja.

Bila Sudah Ada Anak Sendiri

Bila dah kawin, ada anak.. Persoalan yang sama timbul sebelum nikah lagi.. “Aku nak manjakan anak ke tak ni?”

Kang bila manjakan anak, possibility anak membesar jadi budak sakai tinggi.. kalau ikut kata orang lah..

Tapi nabi suruh manjakan anak.. hmm..

Analisis Semula

Saya pun cuba fikirkan balik point-point “anak manja” ni.. Adakah istilah “anak manja” itu tepat?

Saya recall balik tengok budak-budak yang “dimanjakan” sejak kecik.. Semua nak dapat.. Mintak apa je, diberi.. Mak ayah marah pun tidak.. Enjoy je.. Bila besar, ramai yang perangainya dibenci orang.

Adakah budak-budak tu “dimanjakan”.. Kenapa yang “dimanjakan” ni kebanyakan datang dari keluarga senang?

IKLAN

Hmmmm..

Rupanya Ada 2 Sudut Manja

Bila saya rujuk kamus Dewan Bahasa & Pustaka, “manja” membawa 2 erti.

1. Manja = kelakuan kurang baik kerana selalu dituruti kemahuannya atau dibiarkan untuk membuat sesuka hatinya.

2. Manja = sangat kasih atau sangat sayang.

Wahh!! Satu perkataan yang mempunyai 2 makna yang berlawanan.

Saya suka ambil maksud “manja” sebagai sangat kasih atau sangat sayang..

Untuk kelakuan kurang baik kerana selalu dibiarkan membuat sesuka hatinya, saya lebih suka guna istilah “terabai”.

Mindblowing

Fuhh.. Bila saya bandingkan perkataan terabai dan manja.. Barulah saya boleh buat keputusan yang saya akan “manjakan” anak saya..

Betul!

Bila saya fikir balik kenapa budak-budak yang selalu dapat apa sahaja yang dipinta, boleh buat sesuka hati.. Bila besar ada perangai yang buat orang tak suka..

Ini semua sebab budak-budak tu bukan dimanja tapi TERABAI.. Ibu bapanya malas layan anak buat perangai, dibaginya apa yang dipinta..

Bila anak ajak main.. Ibu bapa malas dan gantikan anak untuk main dengan benda lain.. TERABAI

Sebab itu mostly anak “orang senang” ada perangai begini sebab bila parent “senang”.. Parent boleh bagi sesuatu sebagai ganti “parent”..

Kita tengok anak orang susah lebih banyak yang baik sebab parentnya sukar memberi ganti, so parent yang kene layan anaknya itu..

Itulah “manja”.. Iaitu “sayang” atau “kasih”.. Itu yang nabi suruh.. Manjakan anak @ Sayangkan anak @ Kasihkan anak..

Ibu yang tegur dan cuba betulkan anak dia adalah ibu yang sayang anaknya.. Sebab nak anak dia jadi anak yang baik..

Bila ibu biarkan anaknya buat apa sesuka hati, itu bukan manjakan anak.. Itu ABAIKAN anak.. Sebab itu output berbeza..

Kesimpulan

Akhirnya Terjawab Persoalan Saya

MANJA-kan anak.. Ikut kata nabi.. Jangan takut untuk manjakan anak..

Jangan ABAIKAN anak..

Kerana sayang/kasih/manja anak itu diperlukannya untuk membesar. Sepertimana pentingnya susu ketika bayi dilahirkan..

Perghh.. Bermadah malam ni.. kiki..

PS: saya bukan kata semua orang senang abaikan anak ya.. Just possibility untuk anak terabai itu tinggi bila parent bekerjaya.. Saya sendiri selalu rasa macam nak bagi anak saya benda lain supaya saya takyah pening layan kerenah anak.. Tapi terpaksa lawan perasaan tu.

Sumber/Foto : Wan Syafiq Wan Zahidi