Empat Ikan Laut Ini Tinggi Merkuri Berisiko Pada Ibu Hamil, Nyahkan Bahayanya Dengan Daun Ketumbar

Buat ibu hamil yang gemar makan ikan laut masa mengandung, sila teruskan pembacaan anda. Sebab artikel ini akan menerangkan dengan mudah kenapa ikan laut boleh tinggi merkuri dan bagaimana nak menyahkan bahayanya dengan daun ketumbar.

Hadamkan perkongsian daripada Amalina Mohd Daud, Founder Toddible akan membincangkan tiga fokus yang sangat penting.

√    Pertama mengenai pencemaran laut dengan merkuri menyebabkan ikan ada merkuri.

√     Bila ikan ada merkuri, selamatkah ikan dimakan manusia?

√     Betulkah ketumbar boleh menghilangkan merkuri

Industri yang menggunakan coal atau arang melepaskan merkuri di udara. Banyak merkuri mendap di lautan. Ikan mendapat merkuri melalui mendapan merkuri di dasar lautan. Jadi mercury deposited (tersimpan) dalam badan ikan melalui 2 cara:

I. Pernafasan : Pernafasan melalui insang.

II. Pemakanan : Pemakanan ni apabila ikan besar memakan ikan kecil.

IKLAN

Malangnya, merkuri yang deposited dalam ikan ni adalah sejenis organic mercury – methylmercury. Maksudnya, merkuri organik tidak dapat disingkirkan dengan cara membuang kulit ikan, membuang organ dalaman ikan. Sebab logam berat ini terikat kuat bersama daging-daging dalam ikan.”

Bahaya Jika 2 Golongan Ini Terdedah Merkuri

Merkuri sangat bahaya pada DUA golongan.

√     Pertama, wanita yang mengandung. Merkuri boleh melepasi placenta dan mengenai bayi. Mercury merosakkan sistem saraf menyebabkan masalah kepada otak, pendengaran dan penglihatan.

√     Kedua, bayi

Namun, adakah patut kita menghalang anak kita dari memakan ikan kerana merkuri?

IKLAN

Ikan mengandungi omega-3 dan DHA yang membantu perkembangan otak. Kanak-kanak yang makan ikan sebenarnya mempunyai immunity yang lebih kuat dan penglihatan yang lebih jelas. Serta perkembangan otak yang lebih cepat.

 

Empat Ikan Laut Ini Tinggi Merkuri Berisiko Pada Ibu Hamil, Nyahkan Bahayanya Dengan Daun Ketumbar

Bagaimana Daun Ketumbar Bantu Nyahkan Bahaya Merkuri

Coriander/ cilantro atau daun ketumbar dikatakan mampu menghalang mercury dari diserap oleh merkuri. Kajian dari Dr Omura mengatakan bila pesakitnya makan Vietnamese soup yang mengandungi cilantro, banyak merkuri keluar daripada air kencing. (Bila sesuatu bahan heavy metal seperti merkuri ni keluar dari badan, ia akan disingkirkan melalui najis.

4 Jenis Ikan Laut Ini Perlu Dielakkan Sebab..

Sebaik-baiknya kita haruslah elakkan makan ikan yang mengandungi tinggi mercury seperti:
.
1. Shark/ jerung
2. Swordfish/ ikan todak
3. Snapper/ jenahak
4. Mackerel

Kalau tak pasti ikan ni ikan yang ada merkuri atau tidak, pilih ikan yang kecil. Ikan kecil biasanya ikan yang masih muda jadi belum lama terdedah pada merkuri. Ikan kecil juga bukan predator yang makan ikan-ikan lain. Jadi adalah lebih selamat.

 

IKLAN

Empat Ikan Laut Ini Tinggi Merkuri Berisiko Pada Ibu Hamil, Nyahkan Bahayanya Dengan Daun Ketumbar

Jus Daun Ketumbar

Untuk kita yang risau terdedah pada merkuri dari bahan-bahan semulajadi dan kosmetik, buatlah jus daun ketumbar. Kuantiti daun tu kena segenggam. Minum selama 10 hari.

InsyaAllah paras merkuri dalam badan akan berkurang. Dan tak jadi Mad Hatter Disease yang orang takut-takutkan. Yang penting insaf dan buat pilihan yang sihat.

Sumber/Foto : Amalina Mohd Daud

Wanita Ini Kongsi KAMUS IKAN Yang Mudahkan Mak-mak Ke Pasar, Lebih 35 Jenis Untuk Dikenal