Adat dalam berumahtangga ada pasang surutnya. Adakalanya bahagia mewangi dan ada ketika hambar dan suram. Sebenarnya ia mengikut kebijaksanaan suami isteri dalam mengemudi rumahtangga agar perkahwinan yang dibina berkekalan bahagia hingga ke hujung usia. Adakalanya, perkara simple seperti panggilan sayang, selalu senyum, buatkan air kesukaan pasangan sebelum pergi kerja juga mampu mengikat hati, tambah bahagia dalam rumahtangga.

Boleh amalkan tip simple yang dikongsikan oleh Dr Mahyuddin Mohamed ini sebagai panduan.

Tips Simple berumahtangga #1

Setiap insan mahukan rumahtangga yang bahagia. Sebelum berumahtangga semuanya nampak indah. Berapa tahun bercinta sekali pun, kita hanya akan kenal pasangan kita setelah sah menjadi suami isteri.

Bila sudah berkahwin lebih 3-5 tahun, rumahtangga mungkin terasa hambar. Mungkin kerana sibuk dengan kerja dan anak-anak.

Kehidupan berumahtangga ni perlukan komitmen dua-dua pihak. Hubungan sentiasa ada timbalbalas. Action & reaction. Jika anda mahu disayangi, anda curahkan kasih sayang anda kepada pasangan. Cuma ada juga kes satu pihak kena mulakan dulu kerana pasangannya ‘tidak biasa’ menzahirkan perkataan sayang.

Kita kena ingat, ada yang zahirkan kasih sayang dengan kata-kata dan ada juga yang zahirkan melalui perbuatan. Lidah kelu nak sebut perkataan “sayang.”

Ada beberapa Tips simple yang saya nak kongsikan:

1. Setiap kali whatsapp, beri salam & masukkan perkataan sayang dalam greeting anda. “Assalamualaikum sayang…” itu doa tu, dan itu membaja rasa kasih anda.

2. Setiap hari, apabila anda sampai ke tempat kerja, whatsapplah pasangan tanya kabar. “Abang okay driving tadi?” Contohnya…

3. Bila sampai rumah, tanyalah pasangan anda “how’s your day?” Kalau boleh, bawak air segelas minum sama-sama pun bagus juga. Tak semestinya isteri yang ambil air, suami pun boleh.

4. Hargai masa anda bersama pasangan dan keluarga. Maksud saya, letak handphone anda jauh-jauh terutamanya bila anda sedang makan malam bersama. Talk to each other.

5. Take a break. Ada masanya anda berdua perlu rehat daripada rutin harian. Pergi bercuti.

6. Jangan bebani isteri anda dengan tugasan memasak setiap hari. Isteri pun letih tau. Suami pun masak la sama. Dan kalau boleh, anda boleh tetapkan hari untuk keluar makan bersama pasangan & keluarga, mengikut kemampuan anda.

7. Banyakkan berdoa buat keselamatan & kebahagiaan pasangan & rumahtangga anda.

8. Jika ada perkara yang terbuku di hati, berterus-teranglah. Isteri kadangkala mahu suami mereka faham apa yang dia mahu dengan membaca ayat, tingkahlaku & memek muka. Biarlah saya berterus-terang, orang lelaki ni selalunya tak pandai nak teka apa yang dimaksudkan oleh isteri. Jika anda boleh berterus-terang, you can avoid a lot of potential conflicts tau.

Suami pun sama, berterus-teranglah. Pernah dulu saya cakap kat isteri saya, “Abang tak harapkan pun Ayang siapkan breakfast Abang, Abang cuma nak Ayang buat nescafe Abang je setiap pagi,” itu saja.

AlhamdulilLah kini setiap pagi isteri saya buat nescafe paling best dalam dunia untuk saya setiap pagi Kalau saya tak bagitau, macamana isteri saya nak tau apa yang saya mahu. Terasa diri ini amat disayangi hehe.

Okay, sekian perkongsian tips ringkas saya. Cuba amalkan, kalau tak dapat semua pun, mulakan dengan satu atau dua dulu. InsyaAllah, rumahtangga anda akan bahagia. Kongsikan, moga bermanfaat.

#drmahyuddin
#tipsrumahtanggadrmahyuddin

PS Ini bukan iklan Nescafé

Baca Lagi Disini: Petua Orang Lama, Rahsia Bahagia Rumahtangga Berkekalan Hingga Ke Hujung Usia

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan panduan suami isteri dalam melayari rumahtangga. Semoga perkahwinan yang dibina mendapat sakinah, mawaddah dan rahmah.

Sumber: Dr Mahyuddin Mohamed