Menyesal Tak Siasat BACKGROUND Suami, Sudahnya Merana Dianiaya Sepanjang Perkahwinan

Wanita di luar sana, baik yang belum berkahwin mahupun yang bakal meniti perkahwinan kali kedua dalam hidup, tolonglah siasat ‘background’ bakal suami betul-betul. Lagi-lagi yang mengaku dirinya duda, atau suami orang kononnya derita dengan isteri sendiri.

Dan ketika ini, anda sedang seorang wanita bekerja, peroleh pendapatan lumayan setiap bulan. Sekali lagi, tolong siasat dalam-dalam ya.

Jangan sampai terjadi seperti Iza (bukan nama sebenar), sebagaimana kes benar di mahkamah yang dikongsikan oleh Peguam Syarie, Khairul Fahmi Ramli ini.

Menyesal Tak Siasat ‘Background’ Suami, Merana Sepanjang Perkahwinan

Siapa yang nak perkahwinannya menjadi detik hitam dalam hidupnya? Saya pasti ramai wanita yang tak berharap macam tu. Ada satu kisah yang telah dikongsikan kepada saya untuk menjadi tauladan pada wanita yang lain katanya. Bagaimana kesilapan yang telah dilakukan oleh dirinya bila dia tak siasat ‘background’ bakal suaminya betul-betul sebelum menerima sebagai pasangan hidup selamanya ini.

Pada sesetengah orang yang tidak kisah siapa pun yang hadir dalam hidup dia, mungkin terus terima sahaja siapa saja yang meminang dirinya. Ada yang lebih cepat, tak sampai sebulan kenal, terus bernikah. Ada juga keadaan yang wanita diperdaya dengan kata-kata manis seorang lelaki yang dah berstatus ‘suami orang’ untuk bernikah dengan dirinya. Kononnya isteri pertama tak elok lah, teruklah, tak pandai masaklah. Macam-macam.

Jadi, kisah yang berlaku pada Iza, 38, (bukan nama sebenar) seorang janda anak 2 yang merupakan pegawai atasan kerajaan juga telah diperdaya oleh lelaki yang kini telah menjadi suaminya. Katanya, dia telah kematian suami dengan perkahwinan pertama. Membesarkan anak secara berseorang bukanlah tugas mudah.

Jadi, suami yang baru ini hadir tanpa dikenali dengan lebih lama melalui Facebook sahaja selepas lebih 3 tahun kematian suaminya. Perkenalan yang tak sampai seminggu tu, membuatkan Iza terus nak berjumpa dengan lelaki ini. Dari segi luaran, nampak macam tak ada apa-apa yang bermasalah pada lelaki tersebut. Muda lagi daripadanya dan agak ‘hensem’ juga.

Terpedaya Janji Manis Lelaki

Lepas lebih daripada 3 kali keluar bersama, dalam tempoh sebulan, lelaki tersebut memberitahu Iza bahawa dia telah berkahwin dan ada dua orang anak. Walaupun begitu, katanya dia ada masalah dengan isterinya konon isterinya teruk serba-serbi. Jadi, Iza simpati dan tidak kisah walaupun dimadukan dan dia sanggup terima lelaki tersebut.

IKLAN

Akhirnya, mereka bernikah di Sempadan Thailand dan dalam masa beberapa bulan kemudian, suaminya turut menceraikan isteri pertamanya. Dia percaya, tindakan suaminya melepaskan isteri pertama adalah tindakan yang betul sebab isteri pertama dalam pengetahuan dia seorang wanita yang jahat dan bukan seorang isteri yang baik berdasarkan penceritaan suaminya.

Selepas lima bulan berkahwin, dan telah mendapat sijil pernikahan yang sah di Malaysia, sikap suaminya mula terbongkar satu persatu. Mereka tinggal bersama di rumah miliknya, cuma dia tak pernah nampak suaminya pergi kerja. Katanya, dia dah berhenti dan sedang nak buat ‘business’. Jadi, Iza telah diminta oleh suaminya untuk membuat pinjaman peribadi yang berjumlah RM50,000.00 untuk bantu suaminya membuat business.

Tapi Iza sendiri tak pernah ambil tahu, business apa yang dibuat. Sebab masih suaminya duduk di rumah saja. Pakai kereta milik isterinya. Barang-barang dapur dan keperluan diri serta anak-anaknya juga dia yang tanggung. Bahkan, suaminya masih minta duit pada dia untuk bayar Top Up dan nak beli rokok sahaja.

Yang Iza nampak, kerja suaminya hanya makan, minum, tidur, tengok tv dan keluar malam lepak di kedai mamak dengan rakan-rakan. Dan kerap keluar malam untuk main futsal sahaja.

Bila Isteri Bertanyakan Soal Nafkah, Suami Mula Naik Tangan

Selepas lebih setahun, dia baru nekad nak bertanya dengan lebih serius pada suaminya. Dia mintak nafkah pada dirinya. Dia tidak kisah walaupun jumlah yang tak tinggi, asalkan suaminya tahu tanggungjawabnya. Berkali-kali diminta perkara yang sama, akhirnya itulah kali pertama Iza ditampar di bahagian mukanya.

IKLAN

Selepas daripada itu, hidup dia sering bergaduh dengan suaminya tentang nafkah dan hutang yang telah dibuat olehnya. Satu persatu barang kemasnya telah digadai oleh suaminya konon untuk business. Setiap malam asyik bergaduh sahaja dan banyak kali dia ditampar di bahagian kepala dan pernah dihentak ke dinding.

Stress dengan perkahwinannya itu membuatkan dia nekad nak berjumpa dengan bekas isteri pertama. Mujurlah ex suaminya ini tak marah, bahkan sekarang lebih gembira dan sambut baik kehadiran Iza. Barulah Iza tahu, rupanya suaminya dulu ini ada rekod yang tak baik dengan pekerjaannya hingga dibuang kerja. Bahkan, memang dari dulu, dia yang tanggung segalanya makan minum dirinya, anak-anak serta suaminya sendiri.

Segala perbelanjaan rumah ditanggung olehnya termasuklah menanggung hutang yang dibuat untuk pinjaman suaminya. Sebab itu, dia bahagia sekarang bila dilepaskan. Dia mampu untuk fokus pada anak-anak sahaja walaupun masih lagi menampung beban hutang yang masih ada.

Bertemu Bekas Isteri Suami, Lebih Bahagia Hidup Sendiri

Iza menangis dan memohon maaf pada bekas isteri pertama tersebut. Dia ceritakan segalanya yang telah berlaku pada wanita tersebut. Dan dia kini tahu telah melalukan kesilapan. Sekarang nekad untuk mohon fasakh di Mahkamah atas perbuatan tersebut.

IKLAN

Siapa yang baca story ni sampai habis, dan rasakan kisah ini ada kaitan dengan dirinya, kawan-kawannya atau mungkin pada ahli keluarganya? Ini adalah kisah benar yang telah berlaku pada seorang wanita yang hanya dengar pada janji manis dan cerita indah suaminya sahaja.

Pastinya, masa tak boleh diundur. Dan dia nekad untuk pandang terus kehadapan dan minta kisahnya ini dipanjangkan kepada wanita-wanita yang lain agar siasat serta kenal dengan lebih mendalam dengan seseorang lelaki sebelum berkahwin dengannya terutamanya jika pernikahan tersebut adalah pernikahan kedua suaminya.

Semoga menjadi pengajaran berharga buat wanita-wanita lain diluar sana. Siapa yang ada kisah yang sama nak dikongsi? Cer komen sikit.

Beringat sebelum kena, dah kena confirm tak lena.

MW : Memang ada lelaki sebegini, menumpang hidup senang isteri. Sendiri malas kerja dan culas tanggungjawab. Jadi.. siasatlah ‘background’ bakal suami anda ya.

Baca sini : Lelaki cari bakal isteri kerja gomen semata kaut kesenangan goyang kaki

Sumber/Foto : Fahmi Ramli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI