Selagi rajin berusaha dan tidak berputus asa dalam melakukan sesuatu yang disukai, kejayaan pasti menjadi milik orang yang berusaha itu. Tiga orang anak muda membuktikan hal ini apabila berjaya mempunyai perniagaan mereka sendiri yang mereka mulakan dari bawah.

Lokmanulhakim Abdul Adzis, 34, Mohd Yazid Bustamin, 33, dan Firdaus Nasir, 34, merupakan tunggak utama kepada Azbi Centre, sebuah premis yang menyediakan perkhidmatan servis penghawa dingin kenderaan. Bermula sebagai perniagaan keluarga yang dimulakan oleh abang kepada pasangan adik-beradik, Lokmanulhakim dan juga Yazid, perniagaan yang dimulakan secara rasmi pada 2014 oleh keduanya ini mula berkembang maju setelah melalui beberapa episod duka dalam meniti kejayaan.

“Azbi Centre sebenarnya berasal daripada perniagaan keluarga yang diasaskan oleh abang saya di Kuang, Sungai Buloh, Selangor. Pada tahun 2014, saya dan adik saya, Yazid, mengambil keputusan untuk membuat penjenamaan semula dan menaikkan nama Azbi ke peringkat yang lebih baik. Dengan bermodalkan wang ringgit yang ada dan dengan sedikit kepakaran dalam perkhidmatan servis penghawa dingin kenderaan, kami berjaya menjalankan perniagaan secara enterprise di sebuah premis yang terletak di Kuang, Selangor.

“Namun mungkin nasib kami tidak berapa baik dan belum cukup ilmu di dada dalam menguruskan perniagaan yang pada ketika itu sudah menunjukkan peningkatan, perniagaan yang dijalankan mengalami masalah yang melibatkan pihak lain sehingga menyebabkan kami hilang tempat untuk meneruskan perniagaan.Bagi saya dan Yazid, itu adalah waktu paling teruk dalam perniagaan kami kerana kami baru sahaja ingin memulakan kehidupan dalam perniagaan.

“Tapi kami berdua tidak putus asa. Kami anggap apa yang berlaku sebagai pengajaran untuk kami lebih berhati-hati dalam menguruskan perniagaan yang dipilih pada masa akan datang. Tahun 2015, kami mula semula daripada bawah dengan membuka sebuah kedai kecil yang hanya terletak di bawah sebatang pokok seakan gerai menjual makanan. Namun kami menawarkan perkhidmatan berbeza, khususnya buat kereta yang bermasalah dengan penghawa dingin.

“Alhamdulillah, syukur kepada Allah, walaupun hanya beroperasi di bawah pokok, perniagaan kami semakin maju dan mula dikenali ramai. Untuk memastikan pisang tidak berbuah dua kali, saya dan Yazid tekad untuk menimba ilmu sebanyak mungkin dan dalam masa yang sama menguruskan perniagaan yang baru kami bina semula ini. Yazid banyak menguruskan bahagian operasi perniagaan kami ketika ini, manakala saya pula ambil peluang untuk belajar tentang ilmu-ilmu pengurusan dan juga pemasaran dan lain-lain kelas untuk memantapkan lagi perniagaan yang kami jalankan,” jelas Lokmanulhakim selaku Pengarah Urusan Azbi International Sdn Bhd.

Kuasa Viral

IKLAN

Biarpun hanya menjalankan perniagaan di bawah pokok, dengan ilmu pemasaran yang baru dipelajari menjadi faktor perniagaan kedua anak muda ini mula dikenali ramai.

“Kami mula membuat page secara atas talian, buka akaun di media sosial. Kami berkongsi tip, maklumat, buat iklan secara online. Apa yang membuatkan orang ramai lebih mengenali kami adalah apabila kami berkongsi  satu video mengenai masalah penghawa dingin yang sering dialami oleh pengguna kereta Myvi. Bermula daripada situlah Azbi Centre mula mendapat pelanggan-pelanggan baru yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan kami,” tambah Lukmanulhakim lagi.

Dengan kuasa viral daripada perkongsian video yang dimuat naik di internet, Oktober 2015 bagaikan satu anjakan paradigma buat perniagaan kami, kedai yang hanya beroperasi di bawah pokok berjaya membuat rekod jualan yang cukup baik sepanjang tahun dan ia berterusan sehingga ke penghujung tahun yang mana menjadi titik tolak untuk Lukmanulhakim dan Yazid membuat keputusan untuk melangkah ke satu tahap yang lebih baik.

“Walaupun kami hanya beroperasi di kedai bawah pokok, Alhamdulillah kami berjaya membuat rekod jualan terbaik sepanjang tahun pada bulan Oktober. Ia berterusan dan dengan perolehan yang kami dapat itu, saya rasa ini adalah waktu terbaik untuk kami menaik taraf kedai yang sedia ada.

“Syukur semuanya dipermudahkan, kami mendapat semula kedai yang dahulunya pernah menjadi tapak bermulanya perniagaan kami. Sejak itu perniagaan kami semakin berkembang maju dan sehingga kini Azbi Centre sudah mempunyai tiga cawangan di Lembah Klang, iaitu di Sungai Buloh, Shah Alam dan juga Gombak,” Ujar Yazid yang merupakan Pengarah Operasi syarikat tersebut.

IKLAN

Dulu Hanya Ada Kedai Bawah Pokok Tapi Sekarang Dah Ada 3 Cawangan, Mereka Bukti Semua Orang Boleh Berjaya Asal Rajin Usaha Dan Tak Putus Asa

Belajar dari pengalaman

Meskipun ketiga-tiga anak muda ini tidak mempunyai latar belakang pendidikan yang khusus dalam bidang automotif atau lebih tepat lagi pengkhususan dalam komponen penghawa dingin kereta, namun pengalaman dan pembelajaran yang diperoleh suatu ketika dahulu menjadikan mereka arif dan lebih mengenali bidang yang mereka ceburi ini.

Menurut Pengarah Stratergi & Pembangunan Azbi International Sdn Bhd, Firdaus Nasir, dia yang baru sahaja menyertai dua orang sahabatnya iaitu Lukmanulhakim dan Yazid pada awal tahun 2017, perniagaan yang dijalankan mempunyai satu standard SOP yang ditetapkan supaya mudah untuk dilakukan oleh kakitangan mereka yang terlatih.

IKLAN

“Dari segi teknikal, Yazid yang sebenarnya paling mahir antara kami bertiga. Walaupun tidak mempunyai kelulusan khusus dalam automotif dari mana-mana institusi pengajian yang ada, tapi kerana pengalaman yang diperolehnya ketika bekerja bersama abang mereka suatu masa dahulu banyak membantu. Dengan pengalaman itulah kami bersama-sama hasilkan satu standard SOP setiap kali memberikan servis kepada pelanggan di kedai kami. Dari situ kami tahu apa yang berlaku kepada setiap kereta yang datang dan Alhamdulillah, rata-rata pelanggan kami berpuas hati dengan servis yang kami berikan,” tambahnya.

Peluang Pekerjaan Kepada Yang Berminat

Mengakui bidang yang mereka ceburi ini mempunyai potensi yang besar dalam menjana pendapatan, Lukmanulhakim berharap perniagaan yang dijalankan dapat berkembang maju sekali gus dapat memberi peluang pekerjaan kepada anak-anak muda yang berminat untuk menyertai mereka.

Azbi Centre juga turut bekerja sama dengan Pusat Giatmara di sekitar Selangor bagi mencari pelapis dan membuka peluang pekerjaan kepada anak-anak muda yang berminat untuk menceburi bidang automotif kereta.

“Kami yakin bidang ini sangat berpotensi untuk pergi jauh. Harapan kami di masa hadapan kami akan berjaya menempuh cabaran yang semakin hari semakin hebat dengan persaingan yang semakin banyak. Kami juga mempunyai perancangan untuk menambah 10 lagi cawangan lain di sekitar Lembah Klang dalam masa lima tahun akan datang.

“Besar juga harapan kami dengan terlaksananya impian tersebut kami dapat memberi peluang pekerjaan kepada anak bangsa sama ada yang mempunyai sijil atau yang tiada apa-apa kemahiran untuk belajar dengan kami dari awal hingga mereka dapat ilmu secukupnya tentang pengendalian dan membaiki penghawa dingin kereta kerana kami turut bekerjasama dengan Pusat Giat Mara bagi mencari pelapis dalam bidang ini,” akhirinya penuh harapan.