Dugaan sungguh buat wanita ini, sebulan sebelum melangsungkan hari perkahwinannya, wajahnya dan sebahagian badannnya melecur akibat terkena sup panas dari periuk tekanan tinggi (pressure cooker) yang meletup secara tiba-tiba.Pressure cooker atau periuk tekanan tinggi, merupakan salah satu peralatan dapur bagi memudahkan kerja-kerja memasak.Tapi awas salah cara penggunaannya boleh mengundang bahaya pada diri.

Berikut antara yang dikongsikan oleh Siti Mariyanti Salmian,24 sebagai iktibar buat wanita lain agar lebih berhati-hati ketika menggunakan peralatan ini.

TRAGEDI 20/3/2018
*Dugaan sebulan lagi nak kahwin

Nampak mudah tapi sangat bahaya

Nak cerita sikit apa yang terjadi sebenarnya. Okay,actually tetibe haritu tekak ni teringin sangat sangat nak makan sup tulang . Kebetulan pergi TF supermarket ternampak laa tulang tulang tuu so memang terus grab.

Balik rumah macam biasalah kita masak nasi , siang apa yang patut untuk memasak ni.. cakap dekat mak “mak adik nak makan sup tulang” mak pun balas nak kawin kan , kena laa belajar masak sup tulang. Selama hidup ni buat kerja memasak tak pernah pun guna periuk pressure cooker tu.memang tak pernah langsung. Selalu mak yang masak sup , kita ni intai-intai je kat dapur. Nampak tak betapa rajinnya haritu pergila dapur masak semua . Kita pon rebus laa tulang tulang daging lembu tu dalam pressure cooker macam biasa . Punya lah bongok sangat diri ni kita pon kunci periuk tu.

IKLAN

Dan tetibe tak tahu macam mana mungkin perut ni lapar sangat pergilah dapur tengok periuk tuuu usik laa pemegang nya entah macamana sekali meletup habis kene satu muka badan bagai . Kebodohan diri sis sendiri sebab memang tak google cara guna macamana . Dan nasib pejam mata masa tu kalau tak pejam mugkin mata pon kene sekali.

Masa kena sup panas tu , hanya Allah saje tahu betapa panas nyaaa muka tangan badan . Lepas kene memang terus tadah muka ni dekat air yang mengalir . Itu pun sebab kakak kita ni nurse . Dia laa yang suruh letak tempat kena air panas tu dekat air yang mengalir . Sebab tak nak ada gelembung gelembung . Yelaa muka kan , sebulan lagi nak kawin siapa tak frust kn???? Mak lagi lahh menangis tengok anak dia menjerit jerit sambil mak kata “kenapa la bukan mak yang masak harini”. Takpelah mak benda nak jadi bukan kite boleh elak . Ni semua dugaan . Tanda Allah syg kn kita.

Masa kena tu terus terbayang mcmana seksanya api neraka sedangkan aku ni Allah baru uji kene air panas sikit jee dah macam ape je rupa . Allahuakbar. And nasib laa doc kata dekat part muka kene gred 1 and 5% burn.

IKLAN

Okay actually , sis nak pesan pada semua orang tak kira laa lelaki ke perempuan ke tua ke muda ke, Please please amik iktibar ape yang jadi pada sis ni.

Sebelum nak beli atau nak guna tu, tolong penuhkn ilmu di kepala otak anda terlebih dahulu. Better korang google, youtube cara guna tu semua dulu. Jangan jadi macam saya yang agak kurang pandai ni . Sedangkan zaman sekarang boleh google hujung jari je kan. Tapi langsung tak terlintas kat kepala otak ni nak google. Yasssss memang cepat empuk daging tu bila guna pressure cooker Tapi sebaik baiknyaa google, ke youtube laa dulu sebelum guna . Kalau dah kene macam diri saya ni nak menyesal pun tak guna.

IKLAN

BIAR LAMBAT EMPUK ASALKAN SELAMAT

Yasss ! Orang boleh gelak jee bila tengok kita kene camni . Tak semua orang boleh postive . Alhamdulillah sis dikelilingi kawan-kawan yang positif especially family dengan incik tunang yang always support jagan give up jangan down .

Keadaan melecur kiri (Hari ke-empat) kanan (Hari ke-13)

Jadi buat wanita lain dan mak-mak yang mempunyai periuk tekanan ini, mohon lebih berhat-hati menggunakannya iya. Jadikan kisah ini sebagai iktibar.

Sumber: Siti Salmian