Sumber / Sumber Foto : Instagram Dr Say

Dr Say menangis anak sulung disahkan autism, “kenapa kena dekat Ace? Dia bijak, ceria & comel. Kenapa dia?” begitulah sedihnya perasaan seorang bapa apabila mengetahui anak sulung kesayangan yang baru berusia dua tahun dikesan menghidap autism tahap sederhana.

Doktor selebriti, Dr. Say Shazril tidak dapat menggambarkan perasaannya dan seolah tidak dapat menerima kenyataan selepas doktor mengesahkan anak sulungnya, Aezriel atau panggilan manjanya Ace disahkan menghidap autism tahap sederhana.

Namun pengacara Tanya Doktor ini akhirnya menerima dengan reda segala ujian yang diberikan oleh Yang Maha Esa dan berjanji pada dirinya untuk berikan yang terbaik untuk anak sulungnya itu.

“Daddy is going to stay with u till my last breath,” tegas Dr Say.

Dr Say Menangis Anak Sulung Disahkan Autism 

Ikuti luahan hati Dr Say mengenai Ace;

Anakku Moderate Autism Part 1

“Lama dah tak karang cerpen ber-part2 ni tapi sy rasa topik ni tak muat satu part. Ceritanya gini, wife sy perasan anak sulung kami Aezriel atau nicknamenya Ace kurang eye contact seawal dia berumur 6 bulan.

“Secara teorinya babies make eye contact around 3 months of age. Avoidance of eye contact ni is a very strong possible indication of autism. Tapi biasalah kami (lebih kepada sy) bagitau untuk “bagi masa dulu”. Bila Ace dah 9 bulan, wife perasan another red flag yakni Ace tak respond bila kami panggil nama dia. Biarpun panggil Aezriel ataupun Ace, dalam 10 kali panggil ada lah sekali atau 2 kali dia pandang tu pun sekilas lalu ja.

“Time tu bini start tengok video pasal autism & somehow banyak traits yang ada pada Ace tapi yelah hard to be 100% sure sebab masih terlalu awal. Ace tak tunjuk typical behaviour macam jalan berjengket, tangan ber-flapping tapi dia ada susun kereta in one line yang kalau kami kacau susunannya dia tak marah, bila bermain dia kadang-kadang join budak lain dan kadang-kadang dia main sendiri. Jadi saya agak sukar nak pick up whether ini betul autism atau just developmental delay tapi bini dah menangis-menangis sebab dia tersangat yakin yang something is “different” with Ace.

“Maka masa Ace 1 tahun 6 bulan (Nov 2020) we decide to assess Ace. Again masa ni pun masih terlalu awal untuk buat diagnosis what Ace is having tapi keputusan assessment tu tang social skill Ace memang jauh ketinggalan berbanding development yg lain. Maka kami start Ace on ABA therapy di @fitincdc untuk 6 bulan dari dia setahun 7 bulan (Dec 2020) sampai lah dia 2 tahun (May 2021). A lot of improvement seen tapi memandangkan ada pelbagai kekangan kami terpaksa hentikan terapi Ace. Masa ni pun kami dah dapat date untuk berjumpa pakar perkembangan kanak-kanak which was on 13 Oktober baru-baru ni (buat appointment sejak Mac 2021).

“Jadi 13 Oktober kami bawak Ace berjumpa paeds developmental specialist, Dr Cindy di @sunwaymedical. InsyaAllah esok sy sambung Part 2. By the way, kami tak berjaya dapat U.N.I Klinik dan saya merasakan inilah Blessing In Disguise-nya yakni for us to focus on Ace. Thank u so much anyway atas doa kalian yg mengharapkan kami dapat klinik tu.

IKLAN

 

“Dunia saya jadi blank. Saya tak boleh terima”

Anakku Moderate Autism Part 2

“Sambung kisah semalam. Maka assessment by Dr Cindy terhadap Ace bermula. Macam-macam yg di-assess-kannya sampai almost sejam setengah. Tu pun assessment terpaksa dipercepatkan sebab Ace dah restless, menangis-menangis tarik tangan saya dan bini ajak kami balik.

“Tapi Dr Cindy cekap, tak perlu masa yang lama untuk dia come to a final diagnosis yang Ace moderate autism. Terduduk saya dibuat perkataan “moderate” tu. Sy menjangkakan yg Ace hanyalah mild autism sebab bagi sy tak berapa kuat ciri-ciri autisticnya. Dunia sy jadi blank. Sy tak boleh terima.

“On the way back sy terdiam because its too much for me to grasp. Soalan yg sama keep on berulang dalam kepala sy “Kenapa kena dekat Ace? Dia bijak, ceria & comel. Kenapa dia?”. Menangis sy sepanjang perjalanan pulang sebab autism ni bukan macam penyakit yg makan ubat boleh sembuh but its a condition yg akan stay with him lifelong. Tulis ni pun buat sy berlinang peeps. Inilah sebabnya why it took me a while to share this with the world. Mak sy, bini sy larang sy cerita benda ni tapi i think its necessary so that parents out there ambil peka dengan perihal & perkembangan anak2. Jangan jadi alpa seperti sy “takpe bagi masa dulu” atau “biasela anak lelaki cakap lambat”.

Baca Disini Juga : 

Dr Say Kongsi Bil RM15,000 “Isteri Bersalin Bukan Setiap Bulan, Jadi Apa Salahnya Berikan Keselesaan Kepada Mereka?”

Jangan Main-main Dengan Emosi Suri Rumah, ‘Singa’ Pun Takut – Dr Say

IKLAN

‘Kalau Penyuntik Ikut SOP, Mustahil Terlupa Tekan’ Dr Say Shazril Persoal ‘Vaksin Angin’

Sedih, Menangis Menyesal Tak Berguna, Terima Hakikat

“Slowly i am accepting the fact that my son is gifted. Sedih, menangis, menyesal tak berguna sebab it wont change the fact that my son is autistic. Apa yg kami perlu lakukan sekarang is help him through intervention.

“I am lucky & blessed bini peka dengan kelainan Ace awal2 dulu & mujur kami dah start terapi awal2 dulu or else mungkin lain diagnosis Dr Cindy terhadap Ace. InsyaAllah November kami akan start terapi Ace di @fitincdc sekali lagi. Kalau dulu 2 kali seminggu terapinya, kali ni kami tingkatkan kepada 3 kali seminggu. Gonna give my best to my son. Daddy is going to stay with u till my last breath,” luah Dr Say menerusi akaun Instagramnya.

Mingguan Wanita : Semoga Dr Say dan isteri Dr Azura tabah harungi dugaan dari Allah SWT. Pastinya ada hikmah setiap ujian yang diberikan olehNya.

Sumber / Sumber Foto : Instagram Dr Say Shazril 

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

IKLAN

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanitaMW

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita