Doa Azrinaz Mazhar Hakim Untuk Anak Perempuan, Areesya Malaykha Waktu Bertahnik

Ahad, 15 September 2019 jam 10.20 pagi, personaliti televisyen, Azrinaz Mazhar Hakim selamat melahirkan bayi perempuan bernama Areesya Malaykha di Pusat Perubatan Gleneagles, Kuala Lumpur.

Kehadiran bayi perempuan, seberat 2.75 kilogram (ketika dilahirkan) telah lama dinantikan Azrinaz dan suaminya, Fairos Khan Abdul Hamid, 43. Kongsinya,

“Sesungguhnya saya dan suami telah lama menanti dan merindui kehadiran zuriat darah daging sebagai penerus jasa, penyeri hidup kami sekeluarga.”

 

Doa Azrinaz Mazhar Hakim Untuk Anak Perempuan, Areesya Malaykha Waktu Bertahnik

Doa Azrinaz Untuk Anak Perempuannya Itu

“Menjadi harapan kami agar Areesya Malaykha menjadi seorang anak yang solehah, sehat tubuh badan, pandai berbicara dan berkata-kata (macam mommy) dan menjadi insan berguna di dunia dan akhirat.”

 

Doa Azrinaz Mazhar Hakim Untuk Anak Perempuan, Areesya Malaykha Waktu Bertahnik

 

IKLAN

Ibu ini juga berkongsi momen mentahnikkan anak perempuannya itu pada Jumaat yang lalu. Tulisnya,

“Alhamdulilah, mengambil berkat penghulu segala hari, Jumaat lepas Areesya Malaykha telah ditahnik kan oleh Ustaz Muhamad bin Abdullah Al-Amin dibantu oleh Ustaz Mohd Hafeez di kediaman kami

 

Doa Azrinaz Mazhar Hakim Untuk Anak Perempuan, Areesya Malaykha Waktu Bertahnik

IKLAN

 

“Tahnik merupakan amalan sunnah yang dituntut dengan menyapu kurma yang dihancurkan ke langit-langit bayi bersama air zam-zam dan madu. Tujuannya agar bayi terlatih mengunyah makanan dan menguatkannya untuk makan.

“Dari Abu Musa beliau berkata, “(Suatu ketika) aku memiliki anak yang baru lahir, kemudian aku mendatangi Nabi SAW, kemudian baginda memberi nama padanya dan baginda mentahnik dengan sebutir kurma.” [Riwayat Imam Muslim]”

 

IKLAN

 

Seindah Nama Areesya Malaykha

Seminggu lepas kelahiran bayinya, dan selepas bertahnik, Azrinaz dan suami telah memilih nama yang indah untuk anak perempuannya itu. Yang mana, Areesya bermaksud tinggi dan kuat. Manakala, Malaykha membawa erti malaikat.

Seperti seorang malaikat dari atas, itulah cara kami melihat kamu.. Areesya Malaykha.”

Tanggal 1 Mei tahun lalu, Azrinaz dan Fairos, yang merupakan teman lama akhirnya disatukan sebagai pasangan suami isteri. Ini merupakan perkahwinan kedua buat Azrinaz.

Sebelum ini mereka pernah bertugas bersama di TV3, kembali rapat sejak lebih setahun sebelum mendirikan rumah tangga.

Azrinaz pernah berkahwin dengan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah pada 2005, Menerusi perkahwinan itu, dikurniakan dua orang cahaya mata. Pengiran Muda Abdul Wakeel, 13 dan Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah, 11.

Sumber/Foto : Azrinaz Mazhar , Mstar

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI