Kredit Foto: NSTP

‘Disuruh kuarantin dengarlah nasihat, jangan sebar kuman.” HMFD boleh jangkiti sesiapa saja. Paling basic mak-mak jaga kebersihan sebaiknya dan jangan sebarkan kuman pada orang lain.

HMFD boleh jangkiti sesiapa saja apatah lagi bila kita berada di luar rumah. Oleh itu sebaiknya bila keluar rumah pastikan keadaan sekeliling anda bersih.

Artikel Berkaitan : Doktor Kongsi Tanda-Tanda JANGKITAN KULAT Pada Kuku & Cara Berkesan Rawatannya!

HMFD Boleh Jangkiti

Kongsi Dr Erna Nadia, HFMD ini biasa berlaku pada kanak-kanak berusia 5 tahun ke bawah.

Tapi, ianya masih berisiko menjangkiti sesiapa sahaja.

Jika sudah kena, masih boleh kena lagi.

Sesiapa Saja

Dulu-dulu, penyakit ni cuma ada pada haiwan macam lembu sahaja. Tapi, sekarang ini manusia dan haiwan semua boleh kena. Dahsyat tak dahsyat virus bermutasi dan menjadi semakin bijak.

Perkara paling basic yang kita boleh buat untuk prevent penyakit ini adalah dengan menjaga kebersihan dengan baik..

Jika anda bawa anak-anak kecil keluar makan di kedai, nak guna baby chair, laplah dahulu baby chair tu. Guna your own wet tissue. Sebab kita tak tahu siapa duduk situ sebelum tu.

IKLAN

Mana tahu kids yang duduk di kerusi sebelum itu tak berapa sihat, ada selesema atau batuk, cecair dari mulut hidung dan tangan melekat di kerusi tu.

DiSuruh Kuarantin

Virus dari situlah boleh merebak ke kids yang duduk situ. Kids ini tahulah, mereka pegang semua benda dan tangan di merata alam, masuk mulut, lap muka dan sebagainya.

Sama macam kalau bawa main di taman atau mana-manalah tempat mainan kanak-kanak, risiko dapat jangkitan dari situ memang ada. Di taska, di rumah sendiri, di rumah pengasuh, make sure bersihkanlah dulu.

Macam di taska, memang mainan kanak-kanak perlu dicuci dengan kerap atau dijemur supaya kuman mati.

IKLAN

Dan disebabkan itulah, jika anak anda tak sihat, berhingus, batuk berkahak-kahak, janganlah bawa keluar merata-rata. Kasihan pada anak dan orang lain.

Baca Di Sini: “Baru Kehilangan Bapa, Ibu Di ICU.” Kanak-Kanak Ini Tabah Jalani Kuarantin Seorang Diri

Dengarlah Nasihat

Kita dah pandemik nearly 3 years, kita sepatutnya sudah cakna dengan kebersihan ini. But yet, kita masih jua lupa.

Elok sahaja PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), anak-anak tak keluar mana, anak-anak jarang sakit kan?

Insyallah kita masih boleh ubah keadaan dan kebersihan kita. Jadilah bersih dan kemas. Sejuk mata memandang, kuman pun insyallah tak berani datang.

IKLAN

Jangan Sebar Kuman

Jika doktor kata awak kena kuarantin, tak kisahlah sebab covid ke chicken pox ke hfmd ke, maka dengarlah nasihat tersebut. Jangan sebarkan kuman pada orang lain.

Jangan kerana anda, anak orang lain pun merana.
Dr. Erna Nadia
Sejenis rimas tengok sepah-sepah dan kotor-kotor  ‘DiSuruh Kuarantin Dengarlah Nasihat, Jangan Sebar Kuman.” HMFD Boleh Jangkiti Sesiapa Saja

Mingguan Wanita: Bila persekitaran bersih, kuman pun tak berani datang.

Sumber : Dr Erna Nadia

Orang Yang Jauh Dari Bau Syurga:

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita