suntikan perancang

Suntikan Depo atau suntikan perancang merupakan salah satu kaedah yang ramai wanita ambil untuk menjarakkan kehamilan. Tidak sangka rupanya jika tersalah teknik suntikan ia boleh beri kesan buruk pada diri.

Menurut perkongsian oleh Puan Nurul Nur’Ain, beliau mengalami jangkitan punggung bernanah yang dikatakan berpunca akibat kecuaian teknik suntikan perancang yang tidak sempurna.Beliau mangalami kesakitan, apabila bahagian punggung yang disuntik mengalami jangkitan bernanah sehingga terpaksa melakukan pembedahan. Mungkin kes ini jarang berlaku, tapi ia tidak mustahil terjadi.

Berikut merupakan kronologi kisah yang beliau kongsikan;

Pada 28/11/2017 saya telah mengambil suntikan depo/perancang di klinik gov..selepas 2 hari punggung saya semakin sakit..

Selepas 3 hari saya mula demam bentan dan terlampau sakit.Klinik gov tutup kerana public holiday..punggung saya membengkak dan panas.Saya sukar untuk berjalan dan melakukan rutin harian .

Hari ke 4 sabtu saya pengsan..dan ke klinik swasta.Doktor menyatakan bahawa nurse telah salah/cuai melakukan suntikan ke atas saya.Suntikan hanya sampai di bahagian lemak dan bukan di bahagian otot.Doctor beri saya antibiotik dan ubat tahan sakit.

4/12/2017

Kesakitan saya bertambah teruk.Punggung saya semakin bengkak dan keras serta berwarna merah.Saya telah rujuk smula ke klinik gov.dan mereka mengarahkan saya ke klinik kesihatan di Salak pada 7/12/2017.Tapi disebabkan saya tidak mampu menanggung sakit,saya ke ke Klnik Kesihatan Salak pada 5/12/2017.

5/12/2017

Saya ke Klinik Salak dan dimaklumkan bahawa memang berlaku kesalahan pada tempat suntikan saya.Jarak yang salah serta suntikan hanya di bahagian lemak,tidak sampai ke otot.Saya kini di refer ke hospital.Kemungkinan ade infection/nanah di dalam punggung saya akibat kecuaian suntikan tersebut.

5/12/2017

Saya telah ke Hospital Seremban untuk meneruskan rawatan.Saya di tahan diwad selama 5 hari.Pada 8/12/2017 doktor mencadangkan melakukan prosedur sedut nanah pada bahagian punggung saya.Doktor spray ubat tahan sakit di bahagian punggung yang hanya merasa kebas di permukaan kulit dan tidak memberi apa-apa bius lain.Doktor telah memasukkan jarum/besi utk sedut lemak.Saya tidak mampu untuk menahan sakit yang teramat dan meminta doktor menghentikan prosedur tersebut.

IKLAN

9/12/2017

Saya telah dibawa ke dewan bedah untuk membuang nanah di bahagian punggung saya.9.20am operation selesai.Saya kemudian dischrge dari hospital pada petang hari yang sama.

10/12/2017

Saya ke NCI untuk cuci luka saya dan mendapatkan rawatan daripada doktor pakar.Doktor tersebut menyatakan saya perlu mencuci luka setiap hari sehingga 3minggu untuk luka tersebut betul-betul baik dan bersih dari kuman.

12/12/2017

Saya ke klinik Kesihatan Salak untuk berjumpa dengan nurse yang melakukan suntikan terhadap saya.Malangnya nurse tersebut tiada.Saya kemudia berjumpa dan berbincang dengan pihak pengurusan klinik.Mereka membantu saya dengan cara melakukan cucian luka/dressing terhadap saya hanya melalui sister dan morton klinik tersebut.

13/12/2017

Saya kembali berbincang dengan doktor pakar dari Klinik Kesihatan Salak untuk memohon ganti rugi.Malangnya pihak klinik menyatakan tidak terdapat bahagian khusus atas permintaan saya.Mereka akan melakukan siasatan terhadap kes saya.

Persoalan saya,jika berlaku infection ia mestilah salah dari orang yang melakukan suntikan terhadap saya.
1.Tidak hygiene
2.Tidak memastikan utensil yang digunakan betul-betul bersih dan sterile
3.Jika ubat tersebut rosak,nurse sepatutnya dari awal boleh mengesan dengan cara pemerhatian.

Teknik dan Suntikan Tidak Sempurna
1.Suntikan bukan ditempat sepatutnya
2.Suntikan tidak sampai di bahagian otot dan hanya di bahagian lemak.

Ini adalah antara punca-punca kesalahan yang mungkin berlaku ketika suntikan ke atas saya di lakukan. Daripada punca-punca tersebut tidak dapat sebarang kesalahan dari pihak saya dan saya terpaksa menanggung kesakitan sehingga hampir 40hari untuk betul-betul sembuh.

IKLAN

Wajarkah saya tidak memperoleh ganti rugi atas segala yang telah saya lalui?

Mohon jasa baik dari pihak jabatan membantu saya.Terima kasih

Update Terkini:

Saya mendapat panggilan dari Pihak Kementerian Kesihatan Selangor untuk pengesahan maklumat dari pihak saya.masih belum ada apa-apa perkembangan dari kes saya..saya tidak saman kerana tidak mampu tanggung kos hire lawyer..masih menunggu dari pihak jabatan.

Jika pihak Kementerian Kesihatan Selangor dan Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga tidak membntu saya..Maka saya hanya mampu menanggung dan terima sahja semua yang telah saya lalui ..saya telah membuat aduan secara email kepada Jabatan dan Biro Aduan Awam..terima kasih kepada yang share post saya..disebabkan post ini lah kementerian menghubungi saya.

Hanya ALLAH yang mampu membalas doa-doa dari anda semua..terima kasih banyak..dalam keadaan saya sekarang..saya telah pun patah semangat,banyak kos duit yang kami tanggung,kos kesakitan yang saya tanggung.

IKLAN

Terima kasih klinik kesihatan salak.Ini hasil kesan operate saya pada hari nie..Selepas 11 hari..Alhamdulillah semakin baik dan saya dah cukup kuat untuk melakukan kerja-kerja rumah dan rutin harian.

Terima kasih banyak buat nurse NORHASLIZA selama ini telah mncuci luka saya dengan sangat baik..nurse nie cakap dia guna kan teknik modern wound dressing kat saya,yang dia study dan buat research tahun 2014 dulu..nurse ni buat balik kat saya sekarang..Impressive !

Luka akan pulih tapi kesan tetap ada bekas..

Yang slime tu ubat dia dan sekali lagi terima kasih nurse NORHASLIZA dan klinik Kesihatan Salak membantu saya memulih kan luka saya.

**Perkongsian ini dikongsikan atas kebenaran penulis asal.

Sumber: Nurul Nur’Ain