cuti sekolah

Sebagai mak ayah adakalanya buntu idea dengan aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak-anak ketika cuti sekolah ini.Asyik melakukan aktiviti yang sama, berehat di rumah, melayan gajet mahupun ke pusat membeli belah bosan juga. Lagipun, cuti sekolah inilah masa yang paling sesuai untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan setelah masing-masing sibuk dengan aktiviti rutin harian.

Berikut antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama mereka. Anak-anak pasti lebih seronok dan teruja.

1.Melancong

Bagi mereka yang berkemampuan dan ada bajet lebih, inilah masa terbaik untuk pergi melancong.Lakukan perancangan awal. Tidak semestinya perlu ke destinasi yang jauh, percutian pendek ke destinasi pelancongan yang berdekatan juga sudah mampu menggembirakan anak-anak dan merupakan antara aktiviti yang amat dinanti dan disukai oleh mereka.

Cuti Sekolah Bermula, Ini 8 Idea Menarik Mak Ayah Boleh Lakukan Bersama Anak-Anak

2.Lawatan Ke Tempat Menarik

Penuhi cuti hujung minggu dengan melawat tempat yang memberi ilmu sambil dapat berseronok, seperti Petrosains, Planetarium, Kidzania, Muzium Negara, Zoo Negara,Aquaria, Muzium Negara, Putrajaya, Bangunan-bangunan mercu tanda dan sebagainya.Ibu bapa dan anak-anak pasti akan merasai keseronokan yang tersendiri disamping mengeratkan hubungan.

IKLAN

3.Aktiviti Sihat

Luangkan masa bersama anak-anak dengan melakukan aktiviti yang mampu mengeluarkan peluh serta menjaga kesihatan seperti berjogging, mendaki bukit,mengayuh basikal,melakukan senaman dan sebagainya.Pasti lebih seronok.

Cuti Sekolah Bermula, Ini 8 Idea Menarik Mak Ayah Boleh Lakukan Bersama Anak-Anak

4.Melawat Saudara Mara/ Balik kampung

Aktiviti ini amat wajar dilakukan di zaman ini.Inilah masanya selain di Hari Raya untuk kita membawa anak-anak mengenali serta mengeratkan silaturahim sesama saudara mara yang dekat mahupun jauh ataupun sekadar balik kampung untuk bertemu atuk dan nenek. Semoga ikatan kekeluargaan kekal terjalin.

IKLAN

5.Berkebun

Ketika di rumah,boleh juga lakukanlah aktiviti berkebun atau bercucuk tanam bersama anak-anak.Inilah masa untuk mencantikkan halaman dengan pokok bunga-bungaan dan sayur-sayuran.Tanamkanlah rasa cinta anak-anak kepada alam sekitar. Besar manfaatnya andai berbudi kepada tanah!

Cuti Sekolah Bermula, Ini 8 Idea Menarik Mak Ayah Boleh Lakukan Bersama Anak-Anak

IKLAN

6.Hobi Dan Minat

Jika anak-anak punya hobi atau minat tertentu, inilah masanya untuk ibu bapa memainkan peranan dengan memberi galakan dan bantuan serta diasah agar lebih berkembang. Lakukan bersama mereka atau membawa bersama jurulatih atau mereka yang berkemahiran.Aktiviti seperti memasak, menjahit, membuat kraf, bertukang, mengaji, menghafaz al-quran, melukis berenang dan sebagainya bukan sahaja hobi yang sia-sia kerana bakat yang terpendam ini mungkin akan membantu mereka untuk menjadi insan yang berjaya dalam bidangnya di masa hadapan.

7.Bantu Kerja Rumah

Pada waktu cuti inilah, waktu yang sesuai untuk ajak dan ajar anak-anak melakukan kerja-kerja rumah bersama-sama, seperti menyapu lantai, mengemas rumas, membasuh baju dan sebagainya. Ia juga merupakan latihan kendiri dan latihan kemahiran hidup buat mereka.Tidak lah kekok apabila sudah besar nanti.

Cuti Sekolah Bermula, Ini 8 Idea Menarik Mak Ayah Boleh Lakukan Bersama Anak-Anak

8.Tanamkan Minat Membaca

Membaca jambatan ilmu. Jangan lokek untuk membeli bahan bacaan untuk anak-anak.Tanamkan minat membaca setiap hari, namun pada cuti panjang ini boleh bawa anak-anak, luangkan masa ke perpustakaan.Disana,terdapat pelbagai bahan bacaan menarik, persekitaran juga lebih tenang dan menyeronokkan.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI