Beberapa pekerja kesihatan melakukan ujian mengesan pandemik Covid-19 terhadap orang awam di Hospital Diriyah, utara Riyadh. - Foto: AFP

Tak dinafikan pandemik Covid-19 yang dihadapi seluruh dunia mengorbankan banyak nyawa. Dikala ini petugas barisan hadapan golongan paling sibuk dan antara yang tidak terkecuali mengalami risiko kehilangan nyawa ketika menjalankan tugas.

Atas jasa dan pengorbanan mereka yang tidak ternilai, pihak kerajaan Arab Saudi dikhabarkan akan memberikan bantuan kewangan sebanyak 500,000 riyal (RM555,829.76) kepada keluarga pekerja kesihatan yang meninggal dunia akibat pandemik koronavirus (Covid-19), lapor portal berita Al Arabiya semalam.

Diberikan Buat Keluarga

Bantuan itu diberikan kepada keluarga para pekerja kesihatan di sektor awam dan swasta, sama ada orang awam atau ketenteraan dan semua kewarganegara yang meninggal dunia akibat Covid-19.

“Sejumlah 500,000 riyal akan diberikan kepada keluarga yang meninggal dunia akibat pandemik koronavirus yang bekerja di sektor kesihatan kerajaan sama ada orang awam atau ketenteraan, rakyat Arab Saudi atau tidak,” kata satu keputusan daripada Majlis Menteri-Menteri negara beraja

IKLAN

Keputusan itu juga dibuat selepas satu sesi mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan oleh Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz diadakan.

Menurut portal Arab News, Kementerian Kesihatan Arab Saudi telah menyediakan kakitangan kesihatan dengan pelbagai bantuan, peralatan perubatan dan mensanitasikan kemudahan kesihatan sebagai usaha memerangi pandemik tersebut.

IKLAN

Pada Selasa lalu, pihak kementerian melaporkan 16 kematian dan 339 kes baharu Covid-19 menjadikan jumlah pesakit yang dijangkiti pandemik tersebut ialah 345,631 orang.

Angka kematian akibat pandemik itu ialah 5,329 orang. – Agensi

IKLAN

Baca Di Sini: Usia 9 Tahun, Bantu Jahit & Siapkan 100 Pasang PPE Untuk Frontliners

MW: Meskipun nilai nyawa itu tiada galang gantinya, namun inisiatif Kerajaan Arab Saudi ini memang terbaik. Sekurang-kurangnya menghargai jasa dan pengorbanan petugas barisan hadapan serta membantu waris yang ditinggalkan.

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI