Ramai yang sedia maklum bahawa siaran TV analog telah ditamatkan dan ditukar kepada siaran TV digital.Pertukaran siaran ini adalah daripada menggunakan siaran berantena kepada perkhidmatan myFREEVIEW dan MyTV yang mempunyai dekoder. Perkhidmatan TV digital ini boleh didapati melalui dekoder dan menyiarkan pelbagai 15 siaran tempatan seperti TV3, TV2, TV1, TV Al-Hijrah dan sebagainya.Susulan penamatan siaran TV analog, ramai yang ingin membeli dan memasang dekoder untuk mendapat saluran tv.

Namun demikian, menerusi perkongsian Encik Anas Abdullah, sebenarnya tak perlu membazir dan terburu-buru untuk beli dekoder, sebaiknya ‘check’ dahulu tv sedia ada, sama ada telah dilengkapi “Built-in Digital Tv/Mytv/MyFreeview” terutama bagi model tv baru.

Beliau turut kongsikan cara setting “Built-in Digital Tv/Mytv/MyFreeview” ini mengikut jenama TV seperti Sharp, Toshiba, Panasonic dan Sony sebagai rujukan.

Berikut perkongsian tersebut;

“Ramai tak tahu dalam TV yang diguna sudah ada MyFreeview/MyTV. Sebelum beli decoder, Check dulu mungkin TV anda ada “Built-in Digital Tv/Mytv/MyFreeview”

“Ramai yang dah dapat tonton siaran Mytv/MyFreeview tanpa membazir beli decoder.”

Cara setting MyTv/MyFreeview untuk TV jenama SHARP

1.Tekan button “INPUT” pada remote.

2. Jika ada input “DTV” maksudnya Tv anda sudah built-in Mytv/Digital Tv.

3. Kemudian tekan button “Menu” pada remote dan pilih “Initial setup”.

4. Pilih “Digital setting”.

5. Pilih “Manual Search”.

6. Masukkan no “CH” kawasan anda
(Semenanjung: 30/43/44/45/46/49/52)
(Sabah/Srwk: 34/36/42/43/47/52)

7. Lepas masukkan no “CH” tekan “OK” pada remote.

*** Kalau tak ada signal,
1. Check jika antenna masih berfungsi.
2. Kalau antenna lama, boleh tukar baru.
3. Antenna outdoor lebih kuat untuk dapat signal.
4. Pastikan antenna menghala ke arah pencawang.

Cara setting MyTv/MyFreeview untuk TV jenama TOSHIBA

1.Tekan input macam dalam gambar.

2. Pilih “DTV”.

3. Tekan button “Menu” pada remote.
4. Pilih yang gambar tv/setting.
5. Pilih “Digital Manual Tuning”.

6. Tukar “UHF CH” ikut kawasan
(Semenajung: 30/43/44/45/46/49/52)
(Sabah/Srwk: 34/36/42/43/47/52)

7.Lepas masukkan no Uhf ch, tekan button “OK” pada remote..tunggu dalam 3-5saat

8.Jika tiada signal, tukar no UHF CH yang lain hingga ada signal(sikit pun tak apa)

9.Bila dah jumpa signal, alihkan kedudukan antenna jika signal tak stabil

***Pastikan Antenna sesuai dan dalam keadaan baik.

Cara setting MyTv/MyFreeview untuk TV jenama PANASONIC

1. Tekan button “TV” pada remote.

2. Kemudian tekan button “MENU” dan akan keluar macam ni.
3. Pilih “Setup” kemudian “Tuning Menu”.

4. Pilih “DVB-T MANUAL TUNING”.

5. Ubah no “Channel”(guna button kiri/kanan pada remote).

6. Pilih no ikut kawasan.
(Semenanjung: 30/43/44/45/46/49/52)
(Sabah/srwk: 34/42/43/47/52)

7. Tukar no channel jika “signal level” & “signal condition” tak naik.
8. jika signal tak stabil macam dalam gambar, alih kedudukan antenna hingga jumpa tempat signal stabil.

9.Bila dah stabil, tekan “OK” pada remote untuk dia scan.

10.Siap!

Cara setting MyTv/MyFreeview untuk TV jenama SONY

  1. Tekan button input.

2.Pilih DIGITAL.

3. Tekan button “HOME” pada remote.
4. Pilih “Setting” kemudian “system settings”.

5. Pilih “Channel Set-up” kemudian “Digital set-up”.

6. Pilih “Digital tuning”.

7. Pilih “Digital manual Tuning”.

8. ubah “Channel No”
(Semenanjung:30/43/44/45/46/49/52)
(Sabah/Srwk:34/36/42/43/47/52)

9.Lepas masukkan No, tekan “OK” pada remote..Tunggu dalam 3saat, tengok signal level ada naik tak.

10. kalau “Signal level” & “signal kualiti” tak naik, tukar no lain selepas 3 saat.

11. Jika ada naik signal, tapi tak capai separuh, sila alih kedudukan Antenna hingga signal stabil (Antenna outdoor senang untuk stabil)

12. Jika sudah jumpa kedudukan Antenna yang stabil, Tekan balik “Channel No” kepada satu, then pilih “Scan Up” atau boleh buat “Auto Setting”.

Info Ekstra!

Boleh layari http://www.mytvbroadcasting.my/liputan_siaran/ untuk tengok lokasi pencawang terdekat dan tengok google maps kawasan rumah boleh agak nak hala antenna ke arah mana.

Anas Abdullah
Tak semua perlu beli baru

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi tak perlu membazir atau terburu-buru nak beli tv atau dekoder baru. Boleh ‘check’ dulu TV sedia ada, sama ada telah dilengkapi oleh “Built-in Digital Tv/Mytv/MyFreeview” atau tidak, ikut panduan yang dikongsikan ini.

Sumber: Anas Abdullah