Berkebun dan bercucuk tanam memang menyeronokkan, apatah lagi jika berjaya melihat hasilnya. Namun bukan semua tanah mudah subur dan tanaman membesar dengan sihat. Selain menggunakan baja organik yang bebas bahan kimia mahupun racun serangga, perlu juga ada bantuan bakteria baik bagi menggalakkan kesuburan tanah dan pokok-pokok yang ditanam.Caranya pula cukup murah dan senang!

Boleh rujuk perkongsian Encik Mokhtar Agri ini sebagai panduan;

Membuat Bakteria Baik Untuk Kesuburan Tanah Dan Pokok

“Proses ini adalah untuk membiak bakteria baik dengan menggunakan telur. Tengok lama dah di pos oleh seorang Medical doktor di Bangkok, Dr. Taweesak Ponpaca, tapi buat tak kisah waktu tu. Kemudian baru tahu bahawa ini adalah magic solution untuk pokok.”

“Cara nak membuatnya pun amat MURAH dan SENANG, cuma perlu peraman kurang dari satu bulan di bawah matahari dalam botol 5 litre bertutup. Solution ini, lebih baik dari EM *(Effective Microorganism) kata orang Thai. So tunggu apa lagi jomm kita buat!

*EM ialah campuran mikroorganisma anaerobik yang mempunyai kesan baik terhadap proses pembentukan produk pertanian.

Bahan-Bahan:

5 litre air hujan/atau air tanpa chlorine.
3 biji telur
2 sudu teh Sodium glutamate/ajinomoto
1 sudu teh Belacan
3 sudu besar Sos ikan/Fish sauce

Cara Membuat:

1.Blend semua diatas termasuk kulit telur bersama sedikit air.
2.Tuang dalam botol 5 litre yang dah berisi air tanpa klorin.
3.Goncang rata-rata, tutup botol, kemudian letakkan bawah panas cahaya matahari.
4.Goncang botol ini 2-3 hari sekali.
5.Dalam 20 hari air akan bertukar warna merah/crimson. Itu tanda psb (Bakteria Fotosintetik) anda sudah menjadi. Susah jadi kalau kawasan musim hujan.

Bakteria Fotosintetik (PSB)

  • Ialah mikroorganisma yang boleh hidup sendiri. Mereka menyerap tenaga daripada matahari dan haba tanah sebagai sumber tenaga menukarkan cecair dari sistem akar, bahan organik tanah dan gas seperti amonia kepada bahan binaan sel.
  • Bahan binaan sel ini boleh jadi asid amino, asid nukleik dan gula. Bahan-bahan ini seterusnya boleh diserap terus ke dalam tumbuhan bagi membantu tumbesaran tumbuhan. Manakala pada sistem tanah, hal ini membantu perkembangan mikroorganisma bermanfaat.

Cara Guna Bila Jadi:

Siram 10 ml: 1 litre air tanpa chlorine
Spray 10 ml: 10 litre air tanpa chlorine

Setiap 15-30 hari.

Antara Kelebihannya:

1. Untuk kesuburan tanah dan pokok.
2. Gaul dengan makanan binatang, tinggi protein dan vitamins.
3. Control kekotoran aquarium.
4. Guna untuk cuci reban dan kandang.
5. Untuk sawah 1 litre psb untuk 1 ekar tanah, percik ke seluruhan sawah.
6. Water treatment.
7. Juga sebagai penggalak bunga untuk lemon, tomato, orange, mangga, manggis dan sebagainya.
8. Untuk makanan ikan di kolam.
9. Root booster masa buat tut.

Info Ekstra!

Ramai orang tak tau yang psb nie pelbagai guna. Skop hanya tertumpu pada tanaman. Sedangkan ianya boleh digunakan untuk ternakan ikan. ternakan ruminan, hilangkan bau najis haiwan ternakan macam kucing, apa saje yang bau busuk disiram dan disembur dengan psb.

Penggunaan PSB untuk ternakan ikan bergantung kapasiti isipadu air. Kalau akuarium, fiber/pvc tank @ kolam simen… 5ml untuk 40 liter air. Kalau kolam Tanah… 10ml untuk 40 liter air. Tambahkan PSB 1-2 Kali setiap 7-10 hari.

Fungsi yang paling utama adalah penguraian ammonia. Ammonia adalah bahan beracun. Kebiasaannya Ammonia boleh datang 2 sumber.
1. Najis ikan
2. Lebihan makanan yang tidak diambil/dibuang.

PSB memainkan peranan menguraikan ammonia ini kepada nitrite/nitrate seterusnya nitrogen. Ini akan memberikan suasana sihat dan selesa kepada ikan. Ini akan lebih jelas difahami melalui kitaran nitrogen / nitrogen cycle yang terdapat di website-website perihal ikan.

Kredit this post tu Abang Hazizi Meran.Semoga dipraktikkan untuk manafaat semua.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat, dijadikan panduan bagi mak-mak yang suka berkebun. Semoga tanam-tanaman dan pokok-pokok hidup subur dan membesar dengan sihat.

Sumber: Mokhtar Agri, Kebun Bandar