cuci miss v

Bahagian intim wanita terutama yang sudah berkahwin akan jadi lebih sensitif dan memerlukan penjagaan yang rapi. Isteri mudah terdedah kepada masalah kewanitaan melalui hubungan suami isteri. Sebab itu, sekiranya ada terlihat tanda-tanda masalah keputihan atau jangkitan pada vagina perlu segera berjumpa dengan doktor. Apabila telah kronik, produk mahupun petua boleh jadi mendatangkan lagi masalah pada bahagian tersebut.

Fahamkan perkongsian daripada Dr. Khairul Faizie Mohammad Kamar. Mesejnya lebih kurang begini ‘Bahagian intim itu perlu dijaga tetapi janganlah sampai berlebih-lebihan’.

cuci miss v

Sekarang ni melambak produk female / feminen hygiene di pasaran. Macam-macam brand dan macam-macam gaya pengiklanan, sampai aku ada nampak satu billboard tepi highway iklankan produk nya. Utk miss v la, utk kuntum bunga la.

Soalnya, perlu ke guna produk sebegini?

Sebab area tu berbau?

Sebab gatal?

IKLAN

Sebab ada discharge?

Kalau tanya pengeluar produk, kalau baca testimoni, memang la di tulis 1001 kebaikan guna produk mereka. Dan our society kan memang obses nak wangi la.. ketat la.. nak kulit putih la…

Membasuh intimate area di panggil douching, dari kata asal douche. Douche ni asal perkataan french yang bermaksud basuh.

Yang timbul masalah ialah bila over douching. Terlalu nak bersih. Terlalu obses.

IKLAN

Kat bawah tu ada bakteria baik & bakteria jahat. Tuhan dah cipta keseimbangan antara 2 jenis bakteria ini. Over douching menyebabkan bakteria baik mati. So mudah kena jangkitan di bawah, contohnya Bacterial Vaginosis. Mudah kena jangkitan kulat juga, Vaginal Candidiasis.

PH di bawah juga mungkin akan kurang keasidannya kalau over cuci.

So, jangan cuci ke doktor?

Hoii…busuk la kalau tak cuci..haha.

IKLAN

Just don’t over cuci. Do not over douching.

In fact, kebanyakkan Persatuan Doktor Pakar Sakit puan di dunia pun tak galak guna produk. Cukup sekadar air biasa & sedikit sabun biasa.

Yang merisaukan bila kat bawah tu berbau, or berbau dan ada discharge, wanita start self treatment. Over cuci guna produk. Maka tertipu lah anda menyangka bau dah hilang (temporary), padahal anda makin menggalakkan jangkitan di situ.

So kalau berbau teruk atau gatal atau ada discharge atau sakit….jumpa doktor.

Sedikit bau itu normal. Especially dipengaruhi physical activity & makanan (misalnya bawang putih.. tuna). So kurangkanlah bawang putih. Lepas bersenam basuh segera dan pakai pakaian dalam yang sesuai.

Sumber/Foto: Khairul Faizie Mohammad Kamar via Mingguan Wanita