Sebagai seorang isteri, kita hanya nampak kita saaja yang stres dengan menguruskan anak-anak dan rumah tangga. Kita nampak suami hanya diam, tak tunjuk apa-apa tindak balas, umpama tak ada langsung rasa stres. Kadang-kadang, isteri mula naik geram, bila suami buat tak tahu.

Lebih-lebih lagi, bila suami banyak diam, tidak banyak bercakap. Firasat isteri, suami penat di tempat kerja. Sedangkan isteri lagi penat dengan tugas-tugas di tempat kerja dan balik ke rumah dengan uruskan rumah tangga lagi.

Walau bagaimanapun, isteri kenalah sama-sama memahami dan jangan fikirkan stresnya sahaja. Bahaya menanti buat suami jika dia pun alami stres ini. Malah lebih terus boleh membahayakan kesihatan.

Ikuti perkongsian daripada Imam Muda Hassan tentang perkara ini.

Jangan Tambahkan Stres Suami

Saya tahu, ramai isteri yang mungkin tidak setuju dengan apa yang saya katakan ini. Sebab kalau nak diikutkan isteri lebih stres, tekanan tempat kerja, balik nak jaga anak, nak hadap suami yang macam-macam karenah. Tak masuk lagi suami main kayu tiga.

Baik suami baik isteri masing-masing ada ujian. Cuma mungkin berbeza cara suami dan isteri hadapi tekanan hidup. Tidak seperti isteri, suami jarang memperlihatkan perasaan mereka di khalayak ramai.

IKLAN

Suami lebih gemar menyembunyikan perasaan mereka, termasuk stres, disebabkan oleh faktor ego atau tidak mahu membesarkan perkara yang dianggap remeh.

Mungkin disebabkan oleh tanggapan yang remeh ini juga, suami tidak begitu mempedulikan tanda stres yang berlaku pada diri mereka. Sedangkan perkara ini agak merbahaya, ia boleh mengundang kemurungan.

Baca Artikel menarik Lain Di Sini: Jangan PERLI Atau KRITIK Suami Buat Kerja Rumah. Dia Berusaha Jadi Suami Terbaik

IKLAN

Mak-Mak Suka Marah Dan Membebel Sebab Dia Tak Self-Love Dirinya Dulu

Info Lebih Menarik DI SINI

Masalah Kesihatan

Suami yang kemurungan boleh bertindak di luar kawalan, sehingga boleh mengambil tindakan membunuh isteri dengan cara yang tidak disangka.

IKLAN

Sebelum suami kemurungan, isteri perlu bantu suami, teman faham isteri juga stres. Tapi stres seorang suami susah nak nampak, ia makan dalam dan akan memendekkan umur suami. Stressseorang suami akan menurunkan sistem imun tubuh dan mudah diserang penyakit kronik. Kasihanilah suami kalian.

Simptom Fizikal Stres Suami

1. Sakit pada bahagian dada.
2. Jantung yang berdegup laju.
3. Tekanan darah tinggi.
4. Tercungap-cungap.
5. Keletihan.
6. Dorongan seks yang semakin menurun.
7. Sakit pada bahagian otot seperti sakit belakang dan sakit leher.
8. Sakit kepala.
9. Pening.
10. Rasa kering pada bahagian tekak.
11. Sembelit atau cirit-birit.
12. Peluh meningkat.

Macam mana nak melegakan stress suami? Suam isteri kenalah sama-sama terbuka dan berbincang ye.

Hassan Adli
Suami yang tak nak stress
#jiwatenang

MW: Memang isteri ingat dia stres tapi suami pun alami yang sama, kita saja yang tak tahu ke atau buat-buat tak tahu. Kenalah sama-sama faham ye!

Sumber: Imam Muda Hassan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI