Ada sesetengah orang merasakan tidak perlu untuk membuat wasiat kerana memikirkan harta yang ada tidaklah banyak. Rasa tidak berbaloi untuk membuatnya. Namun, sesetengah orang, ia sangat penting untuk pewaris terutamanya dalam meneruskan kehidupan.

Sebenarnya, tidak kira banyak atau sedikit harta yang kita ada, sekurangnya dengan wasiat ini tidaklah berlaku pergaduhan dan setiap pewaris ada hak ke atas harta yang ditinggalkan. Bahkan dengan ada perjanjian dan wasiat ini, ia menyenangkan pihak yang terlibat dan memudahkan kerja mereka.

Lagi satu, bila adanya perjanjian hitam putih ini, ia secara sahnya telah termaktub hak milik untuk pewaris dan tidaklah harta yang ditinggalkan itu pergi ke Amanah Raya. Malah, kalau ingin dituntut pun perlu mengambil masa yang lama untuk memastikan pewaris yang betul.

Perkongsian Khairul Johari ini cukup menarik dalam menceritakan tentang wasiat yang dibuatnya apabila dia meninggal nanti. Kita tak tahu ajal kita bila. Tapi dengan adanya ini, tidaklah pewaris yang ditinggalkan itu tiada sebarang harta untuk bekalan hari mendatang.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kalau SAYANG ISTERI, Suami Buatlah HIBAH BERSYARAT Agar Tiada Salah Faham Tentang Harta

Setiap Harta Pusaka, WARIS Berhak Ke Atasnya Walaupun Hanya SEBATANG PEN

Info Lebih Menarik DI SINI

Perlunya Surat Wasiat

Gambar aku tengah tandatangan wasiat.

Tahu tak, apa perasaan bila tanda tangan surat wasiat ini. Seolah-olah rasa dia macam nak mati dah esok. Sedih.

Aku ini takdelah banyak harta. Hanya yang ada tu sama sahaja macam orang lain seperti rumah, kereta, sedikit simpanan, hibah takaful serta sedikit bisnes di sana sini.

Tapi itulah, bila dicampur-campur macam harta Ismet Ulam Raja pulak jadinya.

IKLAN

Kenapa perlu wasiat?

Kan semua harta kena bagi ikut faraid?

Tahu tak, satu pertiga daripada harta bersih selepas ditolak hutang boleh diberikan kepada bukan waris.

Harta yang bahagian faraid memang sudah terjamin bahagiannya. Anak-anak aku, mak ayah aku sudah terjamin akan terima bahagian faraid masing-masing. Namun bagaimana ahli waris lain yang terlindung daripada merasa sedikit harta aku walaupun seorang seratus ringgit?

Jadi dengan wasiat, satu pertiga baki harta aku selepas ditolak hutang boleh diwasiatkan kepada orang lain atau aku nak sedekah dan sebagainya.

Uruskan Harta Dan Hutang

Namun, paling penting sebenarnya aku buat wasiat adalah untuk ada orang uruskan harta dan hutang aku bila aku mati.

Kalau aku tak buat wasiat ni jenuh waris aku nanti nak korek dan cari semua harta milikan aku untuk difaraid. Jenuh nak cari pemiutang aku untuk dilunaskan.

IKLAN

Aku pernah uruskan wasiat arwah isteri aku dan aku sedar betapa pentingnya wasiat ini. Ia memudahkan waris, melancarkan kehidupan waris yang ditinggalkan.

Takkan aku nak harap abah aku yang dah tua itu bersusah payah buat semua kan. Makan tahun kot nak selesaikan semua bila melibatkan harta pusaka ni. Lepas tu anak-anak aku semua bawah umur pulak tu. Siapa nak uruskan bahagian depa nanti.

Jadi dengan berwasiat aku boleh tetapkan dah, macamana pembahagian semua harta aku tu. Duit anak-anak aku boleh tetapkan macam mana, sama ada nak bagi seketul terus atau syarikat amanah release setiap bulan kepada penjaga sehingga umur berapa dan sebagainya.

Senang cakap, bila aku mati, dah ada pentadbir harta uruskan semuanya. Takdelah harta aku terbeku di Amanah Raya bersama-sama 70 billion ringgit harta pusaka rakyat Malaysia yang terbeku sekarang ni.

Semuanya sebab tak ada wasiat. Tak ada surat hitam putih dan tak ada segala dokumen untuk membuktikan pemilikan harta, bukti waris dan segala macam isu. Ramai yang akhirnya give-up dan tak mau tuntut lagi sebab sukar nak dapatkan dokumen yang lengkap.

Jadi, aku buat siap-siap agar mudah untuk anak-anak aku, mak abah aku dan adik beradik aku nanti.

IKLAN

Begitulah.

Korang yang ada harta, buatlah wasiat. Carilah kawan-kawan korang perunding wasiat tu dan minta khidmat nasihat depa. Insya Allah mereka akan bantu terangkan semua.

Aku buat dengan syarikat as-Salihin Trustee melalui kawan aku Azlin Ishak

Korang carilah kawan-kawan yang dekat, senang nak jumpa nak bersembang dan tanya sampai faham.

Petang tadi aku tanda tangan wasiat ini di hadapan 2 orang saksi lelaki, berbelas mukasurat jugak lah nak tandatangan setiap satu.

Alhamdulillah, aku punya dah settle.
Selesai dah tanggungjawab aku.

#superdaddy

MW: Tak kiralah harta sedikit atau banyak, sekurangnya dengan wasiat ini sudah termaktub siapa penerima dan pewaris yang ada dapatlah teruskan kehidupan dengan apa yang ditinggalkan oleh orang tersayang.

Sumber: Khairul Abdullah

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita