Buatlah Kerja Rumah Ini Kalau Nak Bakar Kalori. Merecik Peluh Keluar!

Duduk di rumah tidak bermakna kita tidak boleh kekal bertenaga dan sihat. Sebenarnya walau tidak boleh keluar rumah ini adalah peluang terbaik untuk kita membakar kalori dengan mudah.

Mudah sahaja hendak bakar kalori masa duduk di rumah. Tidak perlu melakukan senaman berat. Hanya lakukan kerja-kerja rumah.

Paling penting, apabila kalori banyak digunakan sudah pasti kita mampu mengawal berat badan daripada naik secara tiba-tiba.

Berikut adalah jumlah kalori yang dibakar terutamanya bila buat kerja rumah yang disebutkan ini:

1-Kemas Katil

Kita boleh bakar 70 kalori jika mengemas katil selama 1 jam. Kemas katil ini maksudnya tukar cadar, pasang cadar, semua katil di rumah kita. Kalori yang dibakar ini bersamaan dengan kalori yang kita dapat apabila kita makan sekeping biskut. Kalori yang sama boleh  dibakar apabila melakukan senaman pilate selama 20 minit.

2-Basuh & Lipat Kain

Kita boleh bakar 148 kalori jika basuh dan lipat kain selama 1 jam. Ini bersamaan dengan kalori yang dibakar ketika melakukan senaman angkat berat selama 40 minit.

3-Gosok Baju

1 Jam menggosok baju membakar 157 kalori. Ini bersamaan dengan kalori yang dibakar apabila melakukan senaman aerobik dalam air.

4-Sapu Sampah

Menyapu sampah di dalam rumah selama 1 jam mampu membakar lebih kurang 161 kalori. Ini bersamaan dengan kalori yang kita dapat apabila kita makan coklat sekeping coklat. Kita juga perlu mengayuh basikal selama 30 minit jika mahu membakar kalori tersebut.

5-Mengelap Habuk

Sejam mengelap habuk di setiap sudut rumah mampu membakar lebih kurang 166 kalori. Ini bersamaan dengan 20 minit masa yang digunakan untuk membakar kalori ketika melakukan senaman aerobik.

IKLAN

6-Memvakum

Memvakum lantai dan karpet di rumah selama sejam mampu membakar 175 kalori. Ia bersamaan dengan jumlah kalori yang kita dapat apabila minum kopi latte cawan saiz sederhana. Ia juga bersamaan dengan jumlah kalori yang dibakar selama 20 minit berjogging.

7-Cuci & Lap Tingkap

Sejam mencuci dan lap tingkap mampu membakar lebih kurang 231 kalori. Anda perlukan lebih kurang 25 minit untuk melakukan senaman latihan di balapan untuk membakar kalori yang sama. Ia juga bersamaan dengan jumlah kalori yang kita dapat apabila makan sebiji donat berinti kastard.

8-Cuci Bilik Air

Mencuci keseluruhan bilik air selama sejam mampu membakar lebih kurang 256 kalori. Ini bersamaan dengan jumlah kalori yang dibakar apabila anda berpusing-pusing selama 20 minit. Jumlah 256 kalori ini sama juga juga dengan jumlah kalori yang kita dapat kalau kita makan dua senduk atau 2 scoop ais krim.

9-Basuh Kereta

Sejam membasuh kereta membakar 314 kalori. Ia bersamaan dengan jumlah kalori yang dibakar ketika berenang selama 45 minit. Ia juga bersamaan dengan jumlah kalori yang kita dapat apabila kita makan seketul brownies.

10-Mengelap Lantai

Kalori yang dibakar untuk mengelap lantai selama sejam hampir sama dengan kalori yang dibakar ketika membasuh kereta iaitu 314 kalori. 314 kalori ini juga dikatakan sama dengan jumlah kalori yang kita dapat apabila kita minum secawan kopi mocha tanpa krim putar. Kelas boxing selama 45 minit juga mampu membakar 314 kalori.

11-Cuci Pinggan & Kemas Dapur

Dikatakan 30 minit mencuci pinggan dan mengemas dapur setelah memasak dikatakan membakar lebih kurang 187 kalori.

IKLAN

Baca Disini Juga:

Setiap Anak Ada Bahagian Kerja Rumah Masing-masing, Hebat Ibu Atur Jadual

Superdaddy Ini Kongsi Gajet Dapur Nak Mudahkan Mak-Mak Dalam Urusan Kerja Rumah

Suami Romantik Bukan Bagi Hadiah, Bunga, Tolong Buat Kerja Rumah Pun Isteri Bahagia

Apa lagi. Bolehlah cuba!

Sumber: www.womanandhome.com

IKLAN

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA: 

Buatlah Kerja Rumah Ini Kalau Nak Bakar Kalori. Merecik Peluh Keluar!

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini: 

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ 

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/ 

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/ 

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/ 

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram  https://t.me/bangkitwanitaMW

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI