
Isi Kandungan
ToggleKalau bagi resepi biskut tart cadbury ni, maknanya mak-mak dah boleh get ready cari bahan untuk dijadikan salah satu hidangan raya nanti. Biasanya kaum mak-mak zaman sekarang lebih suka main-main tunjuk-tunjuk yang dah siap. Senang bila nak makan, terus ngap!
Tetapi kali ini mak-mak boleh cuba resepi yang dikongsikan Puan Wan Nur Mahani Wanumar ini, nampak senang dan rasanya budak-budak pun suka. Jom tengok bahan dulu…
Bahan-bahan Tart Cadbury:
Tepung gandum
Mentega
Cabbury
Cara-cara nak buat:
Ambil setengah kg tepung gandum dan 1 bungkus mntega, gaul sampai jadi doh.
Bakar suhu 150 api atas bawah selama 5-7 mnit
Boleh dapat dalam 80 biji lebih pcs.

Coklat tak cair bila bakar. Belum cuba belum tahu.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Punyalah Gebu Aiskrim Malaysia Perisa Coconut Shake, Wanita Ini Kongsikan Caranya!

Isi Kandungan
ToggleJika selalu coconut shake kita nikmati dalam bentuk minuman, rupanya ia jugak boleh dijadikan perisa bagi Aiskrim Malaysia. Rasanya yang sedap lemak manis, terasa gigitan isi kelapa yang dikisar malah cukup lembut dan gebu.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri perisa aiskrim coconut shake ini di rumah untuk anak-anak, mahupun dibuat niaga untuk pendapatan sampingan, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Norhafiza Othman ini.
Berikut perkongsian tersebut;
“Aiskrim Malaysia perisa coconut shake gitu haaa nama dia… Saya sertakan resepinya di bawah”
Bahan-Bahan Diperlukan:
Air kelapa serta isinya
Air kosong
1 tin Susu cair
1 tin Susu pekat
Gula ikut kesesuaian
secubit garam
2 sudu besar Ovalette
1 senduk tepung jagung dan tapis
Cara Membuat:
1. Asingkan isi kelapa. Pastikan isi kelapanya janganlah terlalu muda. Kalau rajin buangkan yang koko-koko tu. Tak rajin hentam sahaja la, basuh bersih dan toskan.
2. Isi kelapa tadi kita blendkan dia. Jangan terlalu hancur. Bila tergigit isi baru rasa..walllaaaaaa gitu.
3. Campurkan air kelapa,air,susu cair,susu pekat,garam,gula dan gaul dulu.
4.Kemudian ambil sedikit campuran ini blendkan dengan ovalette.Lupa pulak nak snap gambar yang cantik gebu lepas blend.
5. Masak atas api..pastikan periuk yang digunakan suci murni dari segala bau. Kalau guna periuk kuah laksa, rasakan sendiri coconut laksa.Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung.
4.Pastikan kacau selalu agar tidak hangit bahagian bawah jadi macam tu.
5.Sejukkan bolehlah dibungkus ikut kerajinan anda.. kalau nak lagi gebu sejukkan dulu dalam peti kemudian keluarkan..mixer sampai gebu gebas.

Info Ekstra!
Sukatan tak payah risau agak-agak je masak lepastu rasa. Tak cukup manis tambah gula. Nak buat ais kenalah manis, kalau manis-manis buah nanti bila dah beku jadi tawar.
Semoga bermanfaat buat semua.
Baca lagi di sini: Cara Mudah Buat Aiskrim Malaysia Paddle Pop Sedap, Guna Serbuk Dadih
MW: Menariknya Aiskrim Malaysia perisa coconut shake ni. Sangat gebu, sedap, sejuk terus terasa di anak tekak. Boleh buat sendiri di rumah untuk anak-anak ikut resipi yang dikongsikan, nak berniaga pun boleh sangat.
Sumber: Norhafiza Othman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Isteri Kemas Rumah Buang Baju Lama, Padah Suami Sorok Duit, RM45,417 Terbuang!

Isi Kandungan
ToggleIsteri Kemas Rumah Buang Baju Lama, Padah Suami Sorok Duit, RM45,417 Terbuang!. Perkara penting seperti bab simpan duit ni, tak perlulah nak disorokkan dan rahsiakan daripada isteri. Kelak diri sendiri juga yang rugi nanti.
Isteri Kemas Kediaman, Buang Baju Lama
Seorang lelaki di Singapura ‘berputih mata’ apabila koleksi berharga wang kertas bernilai SGD14,000 (RM45,417) yang disorok dalam poket baju lama apabila isterinya membuang pakaian tersebut semasa mengemas kediaman mereka, lapor portal berita Mothership semalam.
Kumpul Koleksi Wang Kertas SGD1,000
Lelaki dikenali sebagai Zhuo itu berkata, dia mengumpul koleksi wang kertas nominasi SGD1,000 (RM3,244) selepas Pihak Berkuasa Kewangan Singapura menghentikan pengeluarannya pada 2021.
“Apabila mana-mana rakan saya mempunyai wang kertas seribu dolar, saya akan menukarnya dengan mereka untuk ditambah kepada koleksi saya.

“Saya telah menyembunyikannya dalam poket baju lama kerana bimbang ia akan dicuri tetapi terlupa untuk memaklumkan kepada isteri,” jelasnya.
Tambah Zhuo, insiden itu berlaku apabila isterinya mengemas rumah secara menyeluruh dan membuang semua barangan buruk, lama dan tidak dipakai atau digunakan.
“Saya segera turun ke tempat pembuangan sampah namun plastik berisi baju lama yang mempunyai 14 keping wang kertas SGD1,000 itu telah diambil pihak pelupusan sampah,” ujarnya.
Zhuo telah membuat laporan polis mengenai kehilangan wang kertasnya, namun sedar bahawa peluang untuk kembali menemuinya sangat tipis.
Artikel Menarik:Punyalah Nak Sorokkan Daripada Isteri, Padah Duit Rosak Digigit Tikus!
Mesti Baca:Suami Jangan Sorok Duit, Serah Biar Isteri Urus Kerana Dialah Pintu Rezeki Anda
Lagi Di Sini: JANGAN BUANG Duit Kertas Rosak, Ada Cara & Panduannya Untuk Tukar Kat BNM
Mingguan Wanita: Pengajaran buat suami, tak perlu sorok atau rahsiakan bab duit ni dengan isteri iya. Saling lah berkongsi.
Sumber: Kosmo
JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Ikan Bilis Bertambah Sedap, Kena Tumis Gula Jadikan Karamel Dulu

Isi Kandungan
ToggleAda macam-macam cara untuk buat sambal ikan bilis. Sambal yang sedap rasa pedas dan manisnya secukup rasa.Jika selalu, kita masukkan gula waktu akhir sekali. Namun salah satu tip yang boleh dicuba untuk menjadikan sambal ikan bilis bertambah sedap adalah tumis gula dalam minyak dulu sampai menjadi karamel, barulah tumis bahan kisar lain seperti biasa.
Berikut perkongsian tip daripada Cikgu Zazo Mohammad yang mak-mak boleh cuba;
“Ma shaa Allah.. Sedap sungguh, 1st time buat sambal ikan bilis yang sedap ni.Tumis gula jadikan karamel sebelum ditumis cili kering”
“Terima kasih la sahabat koi koi.Koi Salz Eimas tak kedekut bagi resepi ni.Sedap sungguh..Sesiapa yang suka sambal ikan bilis boleh cuba resepi sahabat koi ni.Sedap sungguh. Semoga Allah murahkan rezeki aok rodong”.
Saya buat macam yang dia bagitau macam ni.
1.Panaskn minyak, masukkan gula sampai jadi karamel.
2.Selepas itu tumis bahan-bahan yang dah di blend (bawang besar, bawang putih dan cili kering) sampai keluar naik minyak.
3.Kemudian masukkan ikan bilis dan bawang hiris.
4.Masukkan air asam jawa gula garam dan air sehingga separas.
5.Kemudian masukkan gula melaka, kecilkan api biar sampai keluar minyak.Baru tutup api.
Siap!

Selamat Mencuba!
MW: Menarik resipi sambal tumis ikan bilis cara begini, secukup rasa pedas dan manis, memang sedap dan warna sambalnya pun cantik. Mak-mak boleh cuba sendiri masak di rumah.
Sumber: Cikgu Zazo Mohammad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI