Buang Ego Diri, Apa Salahnya Suami Pujuk Isteri?

Buanglah ego kalau nak rumah tangga aman damai. Tak kira suami atau pun isteri. Namun biasanya suami yang ego tinggi kan?

Suami isteri kena saling bertolak ansur, memahami, tolong menolong dan saling menyayangi. Barulah rumah tangga aman damai. Semakin bertambah usia perkahwinan, semakin harmoni hubungan.

Buang Ego Diri, Apa Salahnya Suami Pujuk Isteri?

Masing-Masing Buanglah Ego

Namun, nama pun rumah tangga. Ada pasang surutnya. Pertelingkahan di antara suami isteri itu perkara biasa. Begitu juga apabila semakin lama berkahwin, rumah tangga seolah-olah semakin pudar serinya.

Tidak seperti awal perkahwinan. Isteri sibuk menguruskan anak-anak yang kian membesar manakala suami sibuk bekerja mencari rezeki. Masing-masing tidak ada masa hendak duduk bercerita. Ia tidak boleh dibiarkan berterusan. Sebagai suami, bagaimana caranya untuk anda tawan kembali hati isteri?

Pujian Suami Boleh Jadi ‘Penawar’ Rasa Kurang Yakin Diri Isteri

Sesekali Suami Isteri Tidur Asing Sebab Merajuk Tapi Jangan Sampai Tiga Hari

IKLAN

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Kata-Kata Pujian

Kenapa ketika zaman bercinta, lelaki suka memuji perempuan? Tapi bila dah berkahwin dan anak berderet, suami tak pernah lagi puji isteri. Apa pun isteri lakukan, suami tak pernah nak cakap apa-apa. Masak sedap pun tak puji, pandai kemas rumah pun tak pernah puji. Sebaliknya, jika sedikit saja isteri buat salah, berbakul-bakul bebelan diluahkan.

Wahai suami, apa salahnya sesekali anda memuji isteri, pasti dia akan gembira. Kalau dia masak hidangan istimewa untuk anda, ucapkan terima kasih atas usahanya itu dan puji masakannya. Tentu sepanjang hari dia akan tersenyum kerana hati berbunga bahagia.

Tak perlu belikan hadiah mahal untuk tawan isteri anda. Kata-kata manis pun sudah memadai. Atau hadiahkan ciuman mesra ke pipinya. Sudah cukup membuatkan hatinya girang bukan kepalang. Namun, jika ada bajet lebih, apa salahnya sesekali memberi isteri hadiah kan?

IKLAN

Masalah Rumah Tangga Adalah HADIAH Dalam Menerima Kekurangan Pasangan

SABAR Kunci UTAMA Rumah Tangga Bertahan Lama, Bukan Bahagia Sepanjang MASA

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

IKLAN

Suami Sila Buanglah Ego

Sebagai suami, kadangkala sifat ego membuatkan anda sukar hendak meminta maaf pada isteri walau pun mungkin kesilapan berpunca daripada diri anda sendiri. Malah, sering kali isteri yang perlu mengalah dan meminta maaf. Ingat ye suami, isteri juga ada perasaan. Sabar mereka juga ada batasnya.

Lagi pun, tak jatuh martabat anda sebagai suami kalau minta maaf atau mengalah dengan isteri demi menjernihkan kembali hubungan yang keruh. Malah sikap itu harus dipuji.

Urutan Manja

Anda sedar, isteri sibuk menguruskan anak-anak dan rumah tangga. Sering kali anda lihat isteri tersandar di sofa keletihan. Apa salahnya jika anda memicit bahu isteri walau pun sekejap. Pasti dia terasa ‘hilang’ segala penat lelahnya sepanjang hari.

Sentiasa Sokong Aktiviti Isteri

Ada isteri yang memilih untuk menjadi suri rumah tangga. Apabila dirasakan ada masa terluang, mereka berhasrat untuk melakukan sesuatu bagi menjana pendapatan. Misalnya membuat dan menjual kuih muih secara kecil-kecilan. Sebagai suami, anda mesti sokong apa yang ingin mereka lakukan itu. Jangan sesekali memperkecilkan niat isteri anda kerana ia boleh mematahkan semangat mereka untuk meneruskannya.

Tanya apa pertolongan yang boleh anda sumbangkan untuk mereka seperti membantu mempromosikan kuih muih isteri kepada rakan-rakan sepejabat dan jiran tetangga, mempromosikannya di FB dan sebagainya. Pasti isteri akan rasa bersemangat dan terharu dengan sokongan dan kepercayaan yang diberikan oleh suami tersayang.