Buang Baran Anak Lelaki Dari Kecil, Biar Jadi Suami Penuh Cinta Bukan Pendera Anak Dan Isteri

Mak-mak yang ada anak lelaki akan ada kemungkinan ini ketika membesarkan mereka. Iaitu menjerit bagai nak rak sebab nak bagi anak lelaki dengar cakap.

Baiklah, menjerit itu tak salah. Cara jeritan itu yang kena diperbetulkan. Pastikan bukan kata-kata hinaan, cercaan atau makian yang keluar dari mulut mak-mak. Bimbang emosi baran yang terbit dalam jiwa anak lelaki mak-mak.

Apa yang mak sebut itu satu doa. Jadi, doakanlah anak lelaki dengan kata-kata yang HEBAT.

Tapi buat mak-mak yang ‘Kaki Menjerit’ dekat anak lelaki, kena terima dengan lapang hati kemungkinan ini. Pertama, anak lelaki akan jadi sedikit terjal dan keras jiwanya. Baran pun iya.

Mereka juga dalam diam akan jadi seorang yang pendendam. Makin banyak jeritan mak laungkan, bimbang makin memendam rasa anak lelaki kita itu.

Lalu apakah cara terbaik nak pujuk anak-anak lelaki yang dah mulai keras jiwa dan raganya itu.

Yang ini memang perlukan KERJA KERAS dan kesungguhan 200 peratus daripada mak-mak.

3 Cara Untuk Buang Baran Anak Lelaki

Pertama : Ajak Anak Berdoa Sama-sama Mak Sebelum Tidur

Sebelum masuk tidur, ajarkan anak doa tidur. Bacakan surah Al Fatihah dan tiga Qul bersama anak-anak. Minta anak doa sama-sama agar lembut hati dan jiwa raga.

IKLAN

Memang bukan mudah ya mak-mak. Anak mungkin akan lari, buat-buat tak nak beri kerjasama. Tapi kitakan mak diaorang, tentu ada cara yang lebih baik yang mak-mak boleh memujuknya.

Kedua : Minta Bantuan Suami Sekurang-kurangnya Solat Jemaah Ketika Maghrib.

Nak berkumpul satu keluarga bersolat jemaah untuk lima waktu, pasti agak sukarkan. Jadinya pilihlah waktu terbaik untuk himpunkan keluarga kita.

Biasanya waktu maghriblah paling bagusnya untuk berkumpul. Solatlah berjemaah. Sebab dengan cara ini, hati akan menjadi satu.

Ketiga : Usahakan Usap Kepala Anak Lelaki Dan Peluk Mereka

Anak lelaki ini tinggi egonya. Melangit betul. Lagi-lagi kalau dah biasa kita jerit-jerit dekat mereka. Cubalah sambil lalu-lalang depan mak-mak tu, usap-usaplah kepala anak lelaki.

IKLAN

Sambil usap itu, doakanlah sekali. Peluk anak kita itu. Tak kisahlah, kalau dia tengah merajuk ke, waktu dia tak nak pun tarik dan peluk.

Kadang dia cuma kekok. Sebab tak biasa bila mak peluk-peluk ni. Tapi percayalah itulah yang mereka dambakan belaian kasih dari seorang mak.

Tiga cara di atas paling ringkas nak buat tapi memerlukan usaha yang begitu kental. Dan tiga cara itulah jika mak-ayah boleh praktikkan akan melembutkan hati anak lelaki. Akan mengurangkan baran emosi mereka.

Kenapa Anak Lelaki Kena Diajar Lembut Jiwa

Anak lelaki ini pewaris pemimpin keluarga. Sebab itulah mereka perlu dilentur emosinya sejak kecil lagi. Susah hatikan bila baca akhir-akhir zaman ini ramai sekali ayah yang gagal menjalankan amanahnya.

IKLAN

Lagi susah hati bila kita tengok anak-anak lelaki kecil-kecil lagi sudah nak jadi HERO.

Jadi mak-mak biarlah kita penat besarkan mereka, biarlah kita letih layan karenah mereka.

Tapi bila besar nanti anak lelaki kita jadi seorang suami yang melindungi anak dan isterinya.

Menjadi anak lelaki yang kasih mak ayahnya

Suami yang sangat menghargai penat lelah isteri.

Ayah yang penuh cinta dengan seikhlasnya anak-anak yang diamanahkan untuknya. Bukan untuk didera, bukan untuk dijadikan tempat melepas baran.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI