Bolehkah Guna Tomato Sahaja Sebagai Bahan Utama Menjaga Kulit?

Ada sebilangan orang yang mendakwa bahawa tomato boleh dijadikan sebagai bahan utama untuk merawat dan mengurangkan pelbagai masalah kulit. Tetapi bolehkah tomato menjaga kulit?

Menurut satu artikel Can You Use Tomatoes For Skin Care di dalam healthline.com, tomato mengandungi antioksidan dan vitamin C yang mampu membantu menguatkan sistem imun kita. Ia juga merupakan sumber mineral dan vitamin seperti potassium, vitamin A, vitamin B, dan magnesium.

Memakan tomato boleh membantu kita mendapatkan khasiatnya. Tetapi bagaimana jika tomato itu hanya digunakan untuk tujuan disapu pada kulit bukannya dimakan. Adakah khasiatnya sama?

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dakwaan berdasarkan bukti sains ini. Adakah tomato boleh menjaga kulit?

Mengurangkan Risiko Selaran Matahari

Tomato bukan pengganti pelindung matahari, tetapi likopen pada buah mungkin mempunyai kesan pelindung. Memakan tomato mungkin menawarkan beberapa perlindungan dari eritema atau selaran matahari yang disebabkan oleh cahaya UV.

Satu kajian pada 2006 mendapati bahawa setelah 10 hingga 12 minggu memakan likopen atau produk tomato yang kaya dengan likopen, orang yang dikaji menunjukkan penurunan kepekaan terhadap sinaran UV. Tidak jelas sama ada anda boleh mendapatkan faedah yang sama dengan menggunakan tomato pada kulit anda.

Walaupun tomato boleh mengurangkan risiko kerosakan akibat sinar matahari, selalu gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi untuk melindungi dari selaran matahari dan barah kulit. Kadang-kadang pelindung matahari “semula jadi” boleh lebih membahayakan  daripada membawa kebaikan.

Meningkatkan Penyembuhan Luka

Menurut pangkalan data nutrien Jabatan Pertanian A.S., 1 cawan tomato mengandungi kira-kira 30 gram vitamin C.

Vitamin C biasanya terdapat dalam produk penjagaan kulit. Ini dapat mendorong pertumbuhan tisu penghubung baru, yang juga dapat membantu memperbaiki luka dan mempercepat proses penyembuhan.

Adakah mengguna dan menyapu jus tomato ke kulit anda memberi anda faedah yang sama? Bolehkah tomato menjaga kulit? Itu tidak jelas. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat apakah ada kaitan antara penggunaan jus dari makanan kaya vitamin C terus ke kulit anda.

Melegakan Keradangan Kulit

Beberapa sebatian dalam tomato mempunyai kesan anti radang. Sebatian ini merangkumi likopen, beta karotena, lutein, vitamin E, dan vitamin C.

IKLAN

Apabila digunakan pada kulit, sebatian ini dapat membantu meredakan kesakitan yang berkaitan dengan kerengsaan kulit atau selaran matahari. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang meneliti sama ada tomato dapat membantu keradangan apabila digunakan secara topikal pada kulit anda.

Bolehkah Guna Tomato Sahaja Sebagai Bahan Utama Menjaga Kulit?

Merangsang Pengeluaran Kolagen

Seperti yang telah disebutkan, tomato adalah sumber vitamin C yang sangat baik. Selain meningkatkan sistem ketahanan badan anda, vitamin C dapat membantu merangsang pengeluaran kolagen.

Disapu secara topikal, vitamin C dapat membantu meningkatkan keanjalan kulit. Itu boleh menjadikan kulit anda lebih tegang. Tetapi tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa menggunakan tomato ke kulit anda boleh menghasilkan manfaat ini.

Membantu Membuang Sel Kulit Mati

Pengelupasan membuang sel kulit mati. Ia dapat membantu meningkatkan kesihatan dan penampilan kulit anda.

Sebilangan orang mendakwa enzim dalam tomato dapat memberikan manfaat pengelupasan ketika diguna dan disental pada kulit.

Anda boleh buat skrub tomato dengan mencampurkan tomato yang telah dihancurkan bersama dengan gula. Sapukan pada tubuh tetapi elakkan untuk menggunakan pada muka. Ini kerana kristal gula terlalu tajam dan boleh menyebabkan kecederaan pada kulit wajah. Kulit wajah lebih nipis jika dibandingkan dengan bahagian kulit lain pada tubuh.

IKLAN

Mempunyai Sifat Anti Penuaan

Vitamin B sangat penting untuk kesihatan kulit. Tidak ada kekurangan vitamin ini dalam tomato. Tomato mempunyai vitamin B-1,B-3,B-5,B-6,B-9.

Kesemua vitamin ini mempunyai sifat anti penuaan yang dapat membantu mengurangkan bintik-bintik usia, garis-garis halus, dan kedutan. Vitamin B juga menyumbang kepada pembaikan sel. Ia juga boleh mengurangkan hiperpigmentasi dan kerosakan akibat sinar matahari.

Makan tomato dapat membantu tubuh anda mendapatkan lebih banyak vitamin ini sekaligus  boleh memberi manfaat kepada kulit anda.

Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa penggunaan tomato secara topikal dapat memberikan manfaat yang sama.

Membantu Melawan Kerosakan Sel

Radikal bebas boleh merosakkan sel kulit anda. Ini boleh meningkatkan risiko mengalami kedutan dan tanda penuaan.

Tomato mengandungi antioksidan, seperti likopen dan vitamin C. Memakan tomato dapat membantu menyediakan tubuh anda dengan antioksidan ini. Ini seterusnya dapat membantu menentang radikal bebas.

Anda juga boleh mencuba menggunakan masker tomato, walaupun tidak ada bukti bahawa penggunaan topikal tomato memberikan manfaat antioksidan pada kulit anda.

IKLAN

Melembapkan Kulit

Kulit kering yang tidak dirawat boleh menyebabkan rasa gatal, merekah, dan mengelupas. Losyen dan krim yang berbeza dapat merawat kekeringan. Selain ubat tradisional, ada yang mendakwa anda juga boleh membubuh jus tomato ke kulit kering untuk membantu memberikan kelembapan.

Tomato adalah sumber kalium yang sangat baik. Menurut sumber penyelidikan, penurunan kadar kalium (potassium) boleh menyumbang kepada kulit kering pada orang dengan dermatitis atopik, sejenis penyakit eczema.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa jus tomato boleh digunakan secara topikal untuk memberikan faedah yang sama dengan pelembap tradisional.

Kesan Sampingan Penggunaan Tomato Pada Kulit

Dikatakan tomato dan jus tomato mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia mungkin memberikan beberapa manfaat untuk kulit anda, tetapi ramuan ini bukan untuk semua orang.

Tomato secara semula jadi berasid. Sekiranya anda sensitif terhadap asid semula jadi ini atau jika anda alah pada tomato, menggunakan buah atau jus pada kulit anda boleh menyebabkan tindakbalas pada kulit.

Tanda-tanda tindakbalas pada kulit termasuklah ruam, gatal, kemerahan, dan kerengsaan lain.

Sebelum menggunakan tomato atau jus tomato di tubuh anda, sapukan sedikit jus ke bahagian kulit. Pantau kulit anda untuk mendapatkan reaksi.

Sekiranya kulit anda tidak tahan dengan sifat asid tomato, makan atau minum tomato anda sebagai ganti untuk mendapatkan khasiatnya.

Sumber: www.healthline.com

Baca ini juga: sumber-serat-berzat-tinggi-patutlah-ramai-buat-sendiri-tauge-kacang-hijau

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI