Sekadar gambaar hiasan

Bila jadi suami orang bermakna ada tanggungjawab yang perlu digalas dan perlu dijaga hati dan perasan orang rumah. Zaman suka-suka sudah berlalu dan sekarang lebih kepada rasa tanggungjawab pada keluarga.

Bukan bermakna jadi suami orang tak boleh nak suka-suka tapi kenalah berpada-pada. Kadang-kadang, kita kena jadi sombong supaya orang tahu terutamanya wanita-wanita di luar sana tidak mengambil kesempatan atas keramahan kita.

Kalau dah jadi suami orang tapi masih ‘galak’ dan rasa diri bujang, itu yang boleh timbul konflik dan sengaja cari pasal. Biarlah orang anggap kita sombong, yang penting jaga batasan dan pergaulan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kerja Dapur BUKAN Tugas Isteri Tapi Ia Dikira Kebajikan, Jadi Suami Kenalah Tolong

Itu ‘LAKI ORANG’, Jangan Diusik & Tagih Perhatian, Dia MENARIK Sebab Isterinya Jaga!

Suami Orang Kena Sombong, Berpada-pada!

Antara saranan dan perkongsian daripada Firdaus Shakirin bila dah jadi suami orang.

“Saya ‘sombong’ sebab saya ni suami orang…”

Bila dah jadi suami orang, adakalanya perlu untuk kita jadi ‘sombong’.

IKLAN

Bukan sombong yang menjengkelkan, tapi sombong jenis yang tidak terlalu peramah, tidak terlalu baik dan tidak terlalu melayan wanita yang tidak mempunyai pertalian dengan kita…siapa? Orang luar dari rumahtangga kita terutamanya kaum hawa di tempat kerja dan di media sosial.

Sebab kita ni suami orang.

Perbuatan terlalu ramah, terlalu baik, terlalu melayan akan menimbulkan konflik dalam rumahtangga sendiri.

Dia datang minta tolong tentang kerja, kita tolong hanya tentang kerja. Kalau dia nak suruh hantar dia balik rumah dia ke, nak suruh tolong beli barang dekat dia ke, dia lapar tak makan lagi ke, tiada orang teman dia pergi shopping ke, dia takut tidur seorang diri ke, itu dah di luar bidang kerja kita dan kita tidak dipertanggungjawabkan untuk membantu dia selagi dia masih bertangan, berkaki, celik, tak pekak, tak bisu dan tak gila.

Dia boleh buat sendiri kan…

IKLAN

Tak Wajib Nak Selesaikan Masalah Orang

If dia ada masalah, suruh dia cari kaunselor or ustazah…kita nak dengar masalah dia? boleh, tapi jangan sampai ada rasa yang kita wajib kena selesaikan masalah dia, jangan sampai hanya kita sahaja bantu dia dalam dunia ni.

Nak simpati pun boleh, rasa kesian pun boleh, tapi jangan sampai ada perasaan lain di sebalik simpati dan kesian itu. Dengan erti kata lain, berpada-pada lah.

Jangan menangguk di air keruh.

Bercakap bila perlu, melayan bila perlu, berhubung hanya bila perlu. Jika tiada apa-apa kepentingan or keperluan, hanya berikan keutamaan untuk jaga diri dan keluarga kita lebih dulu sebelum jaga orang lain. Jaga pergaulan kita tu..Islam first!

Peramah kita, kebaikan kita dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah…kena selalu ingat. Sebab kita ini suami orang.

IKLAN

Saya langsung tak kisah orang kata saya “sombong” as long as saya tahu apa yang saya buat itu adalah untuk kebaikan rumahtangga sendiri…akhir kalam,

“I don’t live by people’s compliments or die by their criticism”

Mingguan Wanita : Kalau dah terlebih layan akan jadi lain pula. Apa-apa ingat anak bini di rumah.

Sumber: Firdaus Shakirin

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI