Sekadar gambaar hiasan

Bila jadi suami orang bermakna ada tanggungjawab yang perlu digalas dan perlu dijaga hati dan perasan orang rumah. Zaman suka-suka sudah berlalu dan sekarang lebih kepada rasa tanggungjawab pada keluarga.

Bukan bermakna jadi suami orang tak boleh nak suka-suka tapi kenalah berpada-pada. Kadang-kadang, kita kena jadi sombong supaya orang tahu terutamanya wanita-wanita di luar sana tidak mengambil kesempatan atas keramahan kita.

Kalau dah jadi suami orang tapi masih ‘galak’ dan rasa diri bujang, itu yang boleh timbul konflik dan sengaja cari pasal. Biarlah orang anggap kita sombong, yang penting jaga batasan dan pergaulan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kerja Dapur BUKAN Tugas Isteri Tapi Ia Dikira Kebajikan, Jadi Suami Kenalah Tolong

Itu ‘LAKI ORANG’, Jangan Diusik & Tagih Perhatian, Dia MENARIK Sebab Isterinya Jaga!

Suami Orang Kena Sombong, Berpada-pada!

Antara saranan dan perkongsian daripada Firdaus Shakirin bila dah jadi suami orang.

“Saya ‘sombong’ sebab saya ni suami orang…”

Bila dah jadi suami orang, adakalanya perlu untuk kita jadi ‘sombong’.

Bukan sombong yang menjengkelkan, tapi sombong jenis yang tidak terlalu peramah, tidak terlalu baik dan tidak terlalu melayan wanita yang tidak mempunyai pertalian dengan kita…siapa? Orang luar dari rumahtangga kita terutamanya kaum hawa di tempat kerja dan di media sosial.

Sebab kita ni suami orang.

Perbuatan terlalu ramah, terlalu baik, terlalu melayan akan menimbulkan konflik dalam rumahtangga sendiri.

Dia datang minta tolong tentang kerja, kita tolong hanya tentang kerja. Kalau dia nak suruh hantar dia balik rumah dia ke, nak suruh tolong beli barang dekat dia ke, dia lapar tak makan lagi ke, tiada orang teman dia pergi shopping ke, dia takut tidur seorang diri ke, itu dah di luar bidang kerja kita dan kita tidak dipertanggungjawabkan untuk membantu dia selagi dia masih bertangan, berkaki, celik, tak pekak, tak bisu dan tak gila.

IKLAN

Dia boleh buat sendiri kan…

Tak Wajib Nak Selesaikan Masalah Orang

If dia ada masalah, suruh dia cari kaunselor or ustazah…kita nak dengar masalah dia? boleh, tapi jangan sampai ada rasa yang kita wajib kena selesaikan masalah dia, jangan sampai hanya kita sahaja bantu dia dalam dunia ni.

Nak simpati pun boleh, rasa kesian pun boleh, tapi jangan sampai ada perasaan lain di sebalik simpati dan kesian itu. Dengan erti kata lain, berpada-pada lah.

Jangan menangguk di air keruh.

Bercakap bila perlu, melayan bila perlu, berhubung hanya bila perlu. Jika tiada apa-apa kepentingan or keperluan, hanya berikan keutamaan untuk jaga diri dan keluarga kita lebih dulu sebelum jaga orang lain. Jaga pergaulan kita tu..Islam first!

Peramah kita, kebaikan kita dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah…kena selalu ingat. Sebab kita ini suami orang.

Saya langsung tak kisah orang kata saya “sombong” as long as saya tahu apa yang saya buat itu adalah untuk kebaikan rumahtangga sendiri…akhir kalam,

“I don’t live by people’s compliments or die by their criticism”

IKLAN

Mingguan Wanita : Kalau dah terlebih layan akan jadi lain pula. Apa-apa ingat anak bini di rumah.

Sumber: Firdaus Shakirin

Bila Jadi Suami Orang Kena ‘SOMBONG’, Jangan Terlalu Melayan, Ingatlah Isteri, Keluarga Di Rumah

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

IKLAN

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita