Siti Nurhaliza

Dizaman teknologi dihujung jari ni, apa sahaja yang dimuat naik di laman sosial cukup mudah disebarkan dan dikongsi dengan orang lain. Adakalanya sesuatu perkara yang disebarkan itu tidak dilihat secara keseluruhannya, sekali gus boleh menimbulkan salah faham dan persepsi yang negatif.

Baru-baru ini, Rozi Abdul Razak yang juga Pengurus kepada Dato Sri Siti Nurhaliza ada memuat naik video majlis perkahwinan salah seorang staf, Siti Nurhaliza Productions.

“Bila Dato Siti Datang Majlis Kahwin Be Like..” Rozi Jelaskan Situasi Sebenar Video Viral Ini

Namun perkara yang mencuri perhatian, ada individu yang tidak bertanggungjawab telah menyunting video tersebut dan hanya diambil sebahagian saja daripada video asal.

Perkongsian video tersebut menjadi viral, apabila ia seolah-olah menunjukkan pengantin perempuan tersebut menunjukkan riak wajah seolah-olah bimbang dan tidak senang dengan kehadiran penyanyi kesayangan negara Dato Sri Siti Nurhaliza hadir di majlis perkahwinannya.Sekaligus, membuatkan netizen memberikan komen-komen negatif kepada pengantin tersebut.

Namun hakikat sebenar situasi yang berlaku adalah sebaliknya. Berikut merupakan penjelasan oleh Rozi dalam menjelaskan salah faham dan situasi sebenar video tersebut.

Berikut perkongsian beliau;

Video ini dikatakan telah trending dan viral, diambil dari IG saya (walaupun tak dinyatakan kredit atau sumber video), saya yang upload.Dalam video tersebut saya ada cakap (walaupun tak berapa nak dengar) CF muka risau sebab biasa dia yang jaga boss.

IKLAN

Sesiapa yang viralkan video ini anda tidak bertanggungjawab dalam beberapa perkara dan telah membuatkan netizen memberikan komen-komen negatif kepada pengantin khususnya.

Ini bagi saya tidak adil kepada pengantin iaitu Siti Fairuz @cteafairuz yang kami panggil CF. Video ini trending di youtube dan dipanjang-panjangkan ke sosial media, dan hanya diambil sebahagian saja daripada video asal.

“Bila Dato Siti Datang Majlis Kahwin Be Like..” Rozi Jelaskan Situasi Sebenar Video Viral Ini

1. CF adalah colleague saya dan staff @ctdk. Dia lebih maklum hal mengenai @ctdk, dia menjaga @ctdk selama ini dan tidak timbul soal-mengapa ajak @ctdk? Pengantin tak jadi tumpuan, pengantin tak laku, pengantin cuak! Ada yang kata, lain kali jangan ajak @ctdk dan sebagainya.

IKLAN

Anda harus tahu, @cteafairuz menunjukkan reaksi risau kerana walaupun dia pengantin, dia masih rasa tanggungjawab sebagai tuan rumah, sebagai staff kepada @ctdk dan tentunya dia mahu memastikan @ctdk dapat menjamu selera dengan selesa. Tidak timbul soal tak suka, tak senang dengan kehadiran @ctdk kerana anda tidak tahu, betapa besar harapan @cteafairuz untuk @ctdk hadir ke majlis beliau.

2. Sebagai orang yang menularkan video ini, dengan caption seolah-olah mempermainkan pengantin, anda tidak menerangkan siapakah pengantin, apakah hubungan pengantin dengan @ctdk atau sekurang-kurangnya menyatakan sumber video agar orang yang menonton, dapat gambaran sebenar. Apa yang anda buat telah menyebabkan, macam-macam komen yang ‘memalukan’ serta menjatuhkan air muka pengantin.

“Bila Dato Siti Datang Majlis Kahwin Be Like..” Rozi Jelaskan Situasi Sebenar Video Viral Ini

3. Saya rasa bertanggungjawab menjelaskan ini kerana video tersebut saya yang upload dan saya sendiri berkata bahawa CF risau sebab selalunya dia yang menjaga boss atau @ctdk.

IKLAN

4. Satu hari yang menggembirakan pengantin menjadi satu momen yang memalukan dengan apa yang anda sudah lakukan.

5. Saya tujukan kepada semua admin youtube dan media sosial yang telah mengambil sebahagian video dari IG saya dan membiarkan netizen memberikan komen yang sangat negatif untuk dibaca.

#ilmumediasosial

View this post on Instagram

Video ini dikatakan telah trending dan viral, diambil dari IG saya (walaupun tak dinyatakan kredit atau sumber video), saya yang upload.Dalam video tersebut saya ada cakap (walaupun tak berapa nak dengar) CF muka risau sebab biasa dia yang jaga boss. Sesiapa yang viralkan video ini anda tidak bertanggungjawab dalam beberapa perkara dan telah membuatkan netizen memberikan komen-komen negatif kepada pengantin khususnya. Ini bagi saya tidak adil kepada pengantin iaitu Siti Fairuz @cteafairuz yang kami panggil CF. Video ini trending di youtube dan dipanjang-panjangkan ke sosial media, dan hanya diambil sebahagian saja daripada video asal. 1. CF adalah colleague saya dan staff @ctdk. Dia lebih maklum hal mengenai @ctdk, dia menjaga @ctdk selama ini dan tidak timbul soal-mengapa ajak @ctdk? Pengantin tak jadi tumpuan, pengantin tak laku, pengantin cuak! Ada yang kata, lain kali jangan ajak @ctdk dan sebagainya. Anda harus tahu, @cteafairuz menunjukkan reaksi risau kerana walaupun dia pengantin, dia masih rasa tanggungjawab sebagai tuan rumah, sebagai staff kepada @ctdk dan tentunya dia mahu memastikan @ctdk dapat menjamu selera dengan selesa. Tidak timbul soal tak suka, tak senang dengan kehadiran @ctdk kerana anda tidak tahu, betapa besar harapan @cteafairuz untuk @ctdk hadir ke majlis beliau. 2. Sebagai orang yang menularkan video ini, dengan caption seolah-olah mempermainkan pengantin, anda tidak menerangkan siapakah pengantin, apakah hubungan pengantin dengan @ctdk atau sekurang-kurangnya menyatakan sumber video agar orang yang menonton, dapat gambaran sebenar. Apa yang anda buat telah menyebabkan, macam-macam komen yang ‘memalukan’ serta menjatuhkan air muka pengantin. 3. Saya rasa bertanggungjawab menjelaskan ini kerana video tersebut saya yang upload dan saya sendiri berkata bahawa CF risau sebab selalunya dia yang menjaga boss atau @ctdk. 4. Satu hari yang menggembirakan pengantin menjadi satu momen yang memalukan dengan apa yang anda sudah lakukan. 5. Saya tujukan kepada semua admin youtube dan media sosial yang telah mengambil sebahagian video dari IG saya dan membiarkan netizen memberikan komen yang sangat negatif untuk dibaca. #ilmumediasosial

A post shared by Rozi Abdul Razak (@rozisangdewi) on

Mingguan Wanita mengharapkan agar penjelasan oleh Pengurus Siti ini, menjernihkan segala salah faham yang berlaku.Semoga kita tidak mudah membuat andaian sendiri dan menilai sesuatu perkara tanpa melihat keseluruhan situasi yang sebenarnya.

Sumber:Rozisangdewi