domestic violence

Ramai isteri mula mengalami tekanan apabila ‘terpaksa’ menguruskan rumahtangga dan anak-anak secara sendirian tanpa sebarang sokongan mahupun bantuan daripada seorang suami. Meskipun bukan semua suami gemar lepas tangan, tidak menghulur bantuan pada isteri dalam urusan rumahtangga dan anak-anak,namun kes-kes begini tetap berlaku.

Keadaan ini, jika berterusan adalah sangat ‘tidak sihat’ pada mental dan emosi seorang isteri dan ia juga merupakan salah satu ‘penderaan’ dan ‘keganasan rumahtangga’ menerusi perspektif peguam ini.

Berikut antara perkongsian oleh Nurul Izzah yang boleh dijadikan panduan buat para isteri.

MARITAL DEPRESSION

Kes 1

Umur 35, anak 8 orang tengah pregnant yang ke 9. Suri rumah sepenuh masa sementara suami sangat sibuk dengan kerja dan program-program di luar sepanjang minggu.

Kes 2

Seorang ibu muda berumur 27 tahun anak 3 orang (jarak anak yang rapat-rapat)graduan ijazah sarjana muda, surirumah sepenuh masa,suami bekerja dan sibuk dengan program2 luar sepanjang minggu.

Kes 3

Baru berkahwin 2 bulan 10 hari lalu diceraikan suami tanpa mengetahui sebab diceraikan. Hanya tinggal bersama 1 minggu sahaja.Suami menghilangkan diri setelah itu sehinggalah dapat permohonan cerai.

Setelah bercerai barulah tahu antara alasan cerai adalah isteri tidak memasak,basuh baju, dan gosok baju sepanjang SEMINGGU baru mereka berkahwin.Bukan setahun ok.

IT’S DAMN REAL

Kita tahu kes 1 adalah Puan AAJ yang viral dalam socmed dengan pelbagai komen dan judgment ke atas beliau. Kes 2 dan 3 adalah kes klien saya yang saya rahsiakan siapa mereka tetapi sangat terkesan untuk saya kongsikan.

Analisa saya seperti di bawah :

1.Keganasan Rumah Tangga

Tekanan dalam rumah tangga sangat real dan berlaku. Ia adalah sejenis domestic violence yang tidak kena pada fizikal tetapi kepada mental dan emosi. Dengan membiarkan seorang isteri menguruskan rumah tangga dan anak-anak tanpa sebarang sokongan adalah satu KEGANASAN RUMAH TANGGA.

Kes 1 dan 2 adalah hasil daripada marital depression sehingga seorang isteri bertindak rebel dan protest seperti AAJ. Klien saya kes 2 pernah whatsapp nyatakan dia hampir bunuh diri dan tidak mahukan anak-anaknya yang ke2 dan ke3 kerana terlalu tertekan dengan sikap suami yang tak ambil endah urus anak-anak.

IKLAN

2.Isteri Kena Ada ‘Me Time’

‘Me Time’ seorang isteri adalah salah satu keperluan nafkah batin. Bukan hanya supply seks. ‘Me Time’ takkan bawak sampai nusyuz! Kau orang ni dalam kepala pikir nusyuz aje.

Sekadar seminggu sekali kau bagi dia lepak dengan kawan-kawan,bagi duit belanja lebih sikit sebulan sekali untuk dia ke spa, bawak makan kat restoren dia teringin sebulan sekali, tolong jaga anak-anak isteri nak iktikaf di masjid sekali sekala. Setahun 2 kali plan short trips untuk hilangkan stress.

3.Suami Autokratik

Kau tengok kes 3, saya ni sujud syukur klien saya diceraikan dgn cepatnya. Kau boleh bayang macamana agaknya kalau dia bertahan dalam perkahwinan yang suaminya berpegangan “baru seminggu kahwin,isteri tak masak,tak basuh & gosok baju ” wajar diceraikan.

Klien saya bekerja sebagai dentist, tidakkah ‘wasted’ bersuamikan seorang yang “too autocratic” seperti lelaki ini! Pemikiran seorang lelaki yang tidak boleh terima isterinya tak sempurna lalukan house chores boleh menyumbangkan tekanan kepada isteri apatahlagi isteri pun bekerja.

IKLAN

5. Pakai Alat Perlindungan Kehamilan

Nak ramaikan umat pun jangan sampai buat isteri tak siuman. Pakai alat perancang keluarga tak difatwakan masuk neraka. Kau tgk AAJ yang umur semuda dia anak nak masuk 9. Kau boleh bayang umur berapa dia kahwin dan sedekat mana jarak anak-anak.

Puan-Puan,kalau memang sanggup pun nak beranak setiap tahun,tengok dulu sejauh mana suami membantu. Kalau setakat donate sperm dan blah tinggalkan kau mengandung,bersalin,berpantang,membesarkan anak seorang diri, sila pakai contraception walaupun TANPA IZIN SUAMI. Menjaga nyawa dan agama kau lebih utama daripada taat kepada suami seperti itu.

6. Jangan Rendah Diri Bila Tak Berkahwin

Stay single selagi tiada keperluan mendesak untuk kahwin. Bukan saya tak galakkan berkahwin, tetapi jangan jadi down and inferior bila lambat kahwin. Sibukkan diri dengan program,activities yang baik untuk divert attention.This life is not about marriage and kids only. This life offers more than that!

Memanglah kalau nanti marriage tak workable,ada jalan keluar yang disediakan oleh undang-undang. Tapi the ugly truth is NOT EASY. Dah termasuk mulut buaya kau nak merangkak keluar balik bukan senang unless you have very strong support and back up.

IKLAN

7. Bantu Suami Berpada-Pada

Ladies, whatever yours please keep them secret and private. Bukan suruh kau kedekut atau berkira, kau nak bantu suami kau bab duit boleh,tapi tak semua kau kena disclose. Simpan dan rahsiakan 1,2 harta yang milik kau supaya tak dikacau. Kalau takde duit sendiri dan tak kerja,please work.Tak kira la makan gaji atau bisnes.

Why? for futures! Banyak nak guna duit untuk kau self help nanti. Kau nak ke balai pun perlu duit,nak sewa rumah lain sebab nak selamatkan diri dari suami kau pun perlu duit. Nak naik uber pegi mahkamah dan letak anak kat nurseri pun duit. Kau nak jumpa kaunselor ustaz/zah pun kau perlu trasnport berduit.

Kau duduk meroyan, rebel,protest kat laki kau yang keras kepala,kat socmed tak membantu apa-apa selagi kau tak keluar dari rumah cari bantuan. Please,at certain point love yourself first and be selfish!

Ok done,panjang dah. My 10cents.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat buat isteri dan para wanita semua.

Sumber: Nurul Izzah