kawan rapat di pejabat boleh jadi punca suami isteri curang

Berkawan dengan rakan yang berlainan jantina di pejabat tak salah. Tapi kena letakkan batas tertentu agar tidak cenderung ke arah curang. Nak atau tak, kerna terima, banyak kes curang melibatkan rakan sepejabat.

Curang dengan rakan sepejabat? Ala..Berkawan jer! Itu adalah jawapan yang sering diberikan bila skandal terbongkar. Namun, tentu kita pernah dengar tentang skandal di pejabat yang melibatkan isteri orang, sama ada pasangannya juga suami orang atau pun si bujang teruna. 

Puncanya Apa?

Apa punca agaknya mereka curang? Apa kata kita sama-sama hayati perkongsian daripada Dr. Syed Yusainiee Yahya, daripada Promind Training And Consultation, yang juga penulis ruangan Nota Untuk Isteri di dalam Majalah Mingguan Wanita.

Para suami juga boleh jadikan artikel ini sebagai panduan. Kalau terasa diri dalam situasi yang dinyatakan ini, sila cepat-cepat ‘sedar diri’ dan menjauhi kawan rapat itu ye!

Berkawan Terlalu Rapat?

Pada mula semuanya kelihatan biasa. Anda kata hubungan profesional sebagai kawan sekerja dan rakan sepejabat. Apabila ada masalah di pejabat, maka kepada dialah tempat anda mengadu.

Anda rasa selesa ke sana dan ke sini bersama dengan lelaki yang merupakan kawan rapat anda itu. Ada sesekali rakan sepejabat lain memberi nasihat, yang membawa makna anda berdua sudah terlalu rapat. Tapi nasihat itu terus membuat anda menjadi ‘singa’.

Berkawan Rapat Di Pejabat, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Curang?

Bila Berkawan Terlalu Rapat, Hati Mula Keliru

Anda kata anda tidak ada apa-apa kecuali urusan kerja. Memang betul pun sebab tidak pernah sekali pun kawan rapat anda itu berbuat tidak elok kepada anda. Tapi jauh di sudut hati,semakin lama anda rasa dia adalah lelaki yang lebih baik berbanding dengan suami di rumah. Dia pandai bergurau dan tak macam suami yang bosan macam tiang lampu. Anda terasa seperti ‘kehilangan’ apabila dia tidak hadir ke pejabat. Anda keliru. Tidak ada niat untuk curang.

Anda bukan tidak tahu hukum. Hati anda berbisik seperti merasa ada sesuatu yang tidak kena. Adakah anda sudah melepasi sempadan rakan profesional atau apa? Sudah tentu anda tidak berniat serong tetapi hati tidak mudah dipujuk begitu. Apakah tanda-tanda anda sudah melebihi sempadan yang sepatutnya? Inilah yang saya akan kongsikan.

IKLAN

Baca artikel lain di sini:

Pasangan Pernah Curang, Macam Mana Nak Kembalikan Kepercayaan Yang Hilang?

Bila CURANG, Pasangan Cipta SEJUTA Alasan Hanya Untuk MENEPIS Kesalahan Sendiri

Situasi Kerja

Kerja di pejabat bukan seperti kerja di kebun pisang. Kerja sementara matahari masih ada. Kerja di pejabat kadangkala berlarutan sehingga ke malam. Ada juga kerja yang memaksa pasangan sekerja ini berada lama di luar pejabat. Kemudian terpaksa berada berdua di pejabat sehingga larut malam untuk membuat berbagai laporan.

Di pejabat, ada mata rakan yang melihat yang membuat anda segan. Tetapi di luar pejabat siapa yang tahu hubungan anda berdua? Adalah sesuatu yang baik sekiranya anda bimbang sekiranya ada perasaan lain yang timbul dalam situasi itu. Sesungguhnya bimbang dan takut yang rasional itu adalah perisai terbaik kepada isteri-isteri ahli syurga yang terpaksa keluar bekerja.

IKLAN

Lanjutan daripada kerja di pejabat, ianya pasti ada masa tenang dan ada masa gelora. Maksudnya ada waktu keadaan sangat panas. Tekanan kerja banyak. Perangai bos yang membuat hati anda seperti dicencang lumat.

Berkawan Rapat Di Pejabat, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Curang?

Berkawan Rapat Dan Jadi Tempat Mengadu

Apabila tiba waktu-waktu begitu siapakah orang pertama yang menjadi tempat anda mengadu? Adakah kawan rapat itu orang yang sama menjadikan anda tempat meminta nasihat sama ada berkaitan hal-hal pejabat atau hal-hal emosi berkaitan tekanan kerja? Jika dalam semua keadaan anda selesa mengadu kepada orang yang sama maka elok jika anda semak semula perasaan anda kepadanya.

Saya selalu kata bahawa ada dua perkara paling best dalam dunia. Pertama; makan percuma. Kedua; bergosip hal orang (walaupun kita tahu sangat berdosa). Bayangkan jika dia selalu belanja anda makan dan dia menjadi tempat anda berkongsi segala gosip dunia. Anda selesa berkongsi gosip di pejabat, gosip di rumah hinggalah gosip di bilik tidur dengannya.

Apabila anda semakin selesa berada dalam situasi begitu dengan dengannya selain daripada suami di rumah maka semakin jauhlah anda daripada sempadan ‘rakan profesional’ yang sepatutnya. Lagi satu, bayangkan anda rasa selesa untuk bercakap apa sahaja dengan dia. Anda boleh tegur dia semakin boroi sambil menepuk-nepuk perutnya. Dia memuji anda semakin langsing apabila berdua dalam kereta dan anda suka mendengar pujian itu. Anda mungkin rasa itu ‘OK’ tetapi bayangkan suami duduk di kerusi belakang. Agaknya apa suami anda akan kata?

IKLAN

Berlarutan Hingga Ke Rumah

Tanda terakhir yang saya kongsikan ini adalah yang paling menakutkan. Adakah anda membawa kawan rapat anda itu dalam fikiran anda apabila berada rumah? Maksud saya adakah hari minggu anda hantar ‘watsApp’ kepadanya bertanya khabar? Cuba kira semula sudah berada kali anda menghubunginya semasa bercuti atau semasa berada di rumah? Kenapa anda mesti menghubungi dia sedangkan pada ketika itu anda sepatutnya menjadi kepunyaan keluarga anda?

Saya faham. Anda kata hanya untuk bertanya khabar tetapi itu selalunya adalah isyarat merah bahawa anda teringat-ingat kepadanya. Jika anda bujang tidak mengapa. Itu usaha yang bagus. Tetapi jika ada isteri orang maka itu perlu dihentikan.

Artikel: Dr. Syed Yusainee Yahya, Promind Training And Consultation

Jangan lupa follow kami di:

Facebook Mingguan Wanita

Instagram Mingguan Wanita

Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI