Urusan jodoh memang ketentuanNya. Namun selagi boleh, elakkanlah “berkawan” dengan suami orang atas apa jua sebabnya. Ini kerana bila dah tersuka, dilamun cinta memang payah untuk tarik diri. Malah kebanyakan suami orang pun bukan semuanya mampu, niatnya selalu sekadar suka-suka dan nak ‘test market’. Jadi janganlah kita menjadi “orang ketiga”, merosakkan rumahtangga orang lain.

Hadamkan perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini.

“Berkawan” dengan suami orang : Kalau boleh elak tu, elaklah…

Bila dah tersuka, bila dah dilamun cinta, terus dikatakan jodoh. Nak buat macam mana kan…ketentuan Allah s.w.t. Tapi pokok pangkal asal hubungan tu adalah sebab tak pandai jaga pergaulan dan tak tahu batas bila bergaul.

Bukan tak tahu dia tu suami orang, tapi melayan jugak dari sekadar “cuma kawan”, sehinggalah terbinanya “satu hubungan”.

3 Sebab Kenapa Kena Elak Berkawan Dengan Suami Orang :

1. Bukan Semuanya Mampu

Kita bukan nak menidakkan perkara yang halal dan boleh untuk orang lelaki buat. Tapi syarat utama yang membolehkan dia untuk buat pilihan itu ialah mampu. Mampu ni, boleh dikatakan ramai lelaki yang bergelar suami pada hari ini, “tidak mampu”. Kalau dia betul-betul mampu, maka isteri dia tak membantu langsung bab kewangan. From A to Z dia sediakan, semua hutang dia bayarkan siap ada pakej duit belanja yang fixed lagi setiap bulan untuk isteri dia.

Kalau bulanan pun, isteri bayar hutang, isteri topup perbelanjaan, keluar makan isteri bayar, minyak kereta isteri penuhkan, maka dimana “kemampuan” dia untuk beristeri lebih dari satu? Kalau dia teruskan jugak niat dan perbuatan itu, maka penganiayaan akan berlaku disebabkan dia “tidak mampu”.

2. Niat Nak Test Market, Main-Main & Tak Serius

Bukan semua yang menyentuh hati anda tu, membuatkan anda jatuh cinta dengannya ada nawaitu ingin menghalalkan anda. Ada yang saja-saja test market…sekadar suka-suka, main-main. Dia takkan mahu untuk ke peringkat seterusnya sebab dia takde keinginan pun untuk ke peringkat tu.

Hubungan tu sekadar mengisi masa lapang, memenuhkan masa terbuang.Dia akan mengelak daripada membicarakan soal serius ke tidak, nak berkahwin ke tidak dan sebagainya. Dia akan berjanji sahaja sepanjang masa tapi dia langsung tidak mengotakan apa yang dijanjinya.

Lebih teruk lagi, dia dapat “habuan”, dia blah dan memutuskan hubungan begitu sahaja. Habis madu, sepah dibuang. Dia yang untung dan dia tak rugi apa-apa dalam hubungan yang macam ni.

3. Jangan Menambahkan Bilangan Ibu Tunggal

Biasalah, adat mula-mula nak menumpang kasih. Bila kasih dah ditumpang, maka mula tamak dan nak ianya jadi hak milik sorang. Yang pertama dah mula rasa kurang senang, yang pertama dah mula rasa diabaikan, yang pertama tak boleh terima diduakan, maka yang pertama pun “lebih rela” untuk bergelar ibu tunggal.

IKLAN

Ada suami yang sebelum bercinta dengan orang lain, sebelum berkenalan dengan orang lain, dia ok dengan isterinya. Bila berjumpa orang baru, dia jadi haru biru. Kewajipan dah ke laut, nafkah dah mula tak tunai, anak isteri tak dihiraukan lagi dah dek kerana keasyikan dilamun “cinta baru”.

Ditegur tak guna, dinasihat sia-sia. Maka give up dan redhalah si isteri dalam mempertahankan rumahtangga asbab kemunculan orang ketiga. Si suami yang asalnya nak membantu janda, telah menjandakan pulak isteri sendiri.

Sebagai suami, jagalah pergaulan dan fahamilah batas-batas bergaul. Kita keluar mencari nafkah untuk keluarga, bukan jodoh kedua. Tengok cermin, tengok atas bawah, sedarilah kemampuan kita dan ingatlah pengorbanan yang telah isteri kita lakukan.

Kepada “orang ketiga”, andai rosak sesebuah rumahtangga kerana perbuatan anda, maka bertanggungjawablah untuk menjawab soalan di akhirat sana.Allah Maha Adil dan Saksama.

Baca Lagi Di Sini:
Jaga Adab Elakkan Makan Bersama Suami Atau Isteri Orang Lain Satu Meja
Ramai Tak Sedar Punca Retaknya Rumahtangga Juga Bermula Di Tempat Kerja!

MW: Ada benarnya, selagi boleh elakkanlah “berkawan” dengan suami mahupun isteri orang lain. Jangan runtuhkan rumahtangga orang lain kerana perbuatan kita.

Sumber: Firdaus Shakirin

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita