Bergurau-senda sememangnya digalakkan dalam hubungan suami-isteri, malahan ia mampu menjadi ibadah dalam menjana pahala. Namun ada yang mengambil mudah dalam perkara, bergurau kasar dengan pasangan hingga mampu mengguris perasaan isteri.

Oleh itu, berhati-hati dalam bergurau-senda dengan pasangan, bimbang daripada ibadat tanpa sedar kita mengundang dosa dan mengaibkan isteri. Apatah lagi gurauan yang disifatkan kasar itu direkod dan dimuatnaik di media sosial, menjadi tontonan semua orang.

Ikuti perkongsian Mohd Izrul Helmy Ishak dan ambil iktibar:

Isteri Magnet Rezeki

Tular satu video di facebook baru-baru ini memperlihatkan seorang suami “bergurau” agak kasar dengan isterinya (pada pandangan mata kita). Maybe itu “life style” pasangan itu bermanja. Mungkin?😌

Kalau life style sekali pun bergurau sedemikian, jagalah aib muka family mertua dan family kita. Apa kata ayah, ibu dan ditambah pula dengan family mertua kita bila kita bergurau- senda sebegitu?

Apa kata atau pandangan kenalan family kita? Jiran family? Jiran keluarga mertua? Kawan pasangan kita? Kawan kita? Kita hidup dikelilingi oleh masyarakat. Bergurau-senda dengan isteri merupakan satu ibadah.

IKLAN

Jangan sampai satu ibadah menjadi satu dosa kita. Jika tidak mampu menjaga aib isteri?Sila meninggal.

Hati-hati Bergurau

Jika isteri sebaliknya terasa? Hati-hati suami. Salah satu punca rezeki kita adalah isteri. Di sebalik kejayaan seorang suami disisinya selain ibunya adalah isteri. Isterilah rakan bantal, rakan berkongsi suka-duka, rakan karib pokoknya rakan paling akrib a.k.a rapat melekat!

Susah senang, isterilah yang sentiasa berada di samping kita. Setiap langkah kaki kita pergi kerja diiringi doa sang Isteri. Tidak cukup lagi dengan sediakan keperluan harian kita dengan sediakan sarapan pagi, gosok baju, membasuh baju walhal itu semua bukan seorang isteri.

IKLAN

Itu kerja bersama! Sebenarnya Islam sendiri amat mengangkat darjat seorang isteri. Lebih-lebih lagi yang solehah, bersabar dan menjaga aib rumah tangga. 

“Isteri satu anugerah, bukan milik kita sepenuhnya dan hanya pinjaman sementara waktu. Bila hanya pinjaman seharusnya kita menjaga sebaik yang mungkin.”

Benda simple, kita pinjam barang kawan kita dalam tempoh yang tertentu umpamanya, pasti kita akan jaga sebaik yang mungkin daripada merosakkan, hancurkan, calarkan barang tersebut sampai habis tempoh pinjaman bukan?

Habis tempoh waktunya, pasti kawan kita akan periksa barang tersebut sama ada rosak, calar. Begitu juga isteri. Kita akan dipersoalkan setiap apa yang telah diamanahkan kepada kita kelak. 

IKLAN

Jadilah suami yang bijak dalam bergurau-senda. Bayangkan jika isteri bergurau seperti ini, “ex nak tinggal rumah boleh tak? Nampak suami jiran sadolah”, anda sebagai suami rasa boleh terima gurauan kasar seperti ini? Bahaya bergurau tentang perkara sebnsitif, bimbang daripada bergurau dan buat main-main akhinya jadi betul.

-Jagalah maruah isteri-

Sumber: Mohd Izrul Helmy Ishak

MW: Semoga perkongsian ini dapat memberi peringatan kepada mak, ayah supaya lebih berhati-hati dalam bergurau-senda. Jangan jadikan pahala bergurau-senda mengundang dosa kepada kita seterusnya menjadi nanah dalam hubungan suami, isteri. 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI