Dalam tempoh PKP ini, anak-anaklah yang paling seronok bila mak dan ayahnya sentiasa ada 24 jam depan mata. Sebelum ini, dah tentu keluar pagi, jumpanya pada sebelah petang dan malam sahaja. Tapi, bagaimana dengan anak-anak yang terpisah dengan ibu atau ayah disebabkan penceraian hidup.

Menurut Tn Khairul Fahmi Ramli, Peguam Syarie Penang, Kedah, Perlis dan Perak, antara isu yang sering ditanyakan oleh ibu-ibu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini berkaitan dengan hak jagaan anak semasa tempoh ini berkuatkuasa.

Maklum sahaja, mahkamah bagi perintah, hak jagaan diberi kepada mak, ayah pula dapat hak bermalam hanya hari minggu atau hak jagaan pada cuti sekolah sahaja.Tengok-tengok, ada PKP pulak sebab virus Covid-19. Lebih teruk, ada yang berebut nak ambil anak-anak, sedangkan sekarang masih dalam tempoh PKP.

Siapa Yang Layak?

Dalam hal ini, katakan orang yang patut jaga anak adalah dengan siapa anak berada semasa bermula tempoh PKP. Sama ada duduk dengan mak atau dengan ayah. Atau pun mungkin anak ada dengan keluarga. Tak kisah siapa pun, matlamat yang paling penting, tempat yang anak tinggal tu selamat atau tidak.

IKLAN

Andai kata si ayah yang sepatutnya dapat hak melawat dan bermalam tak boleh nak ambil anak sebab PKP, janganlah terlalu ego atau pentingkan diri semata-mata. Fikirkan tentang keselamatan dan kesihatan anak-anak tu. Tambah pula kalau si ayah duduk terlalu jauh, keluar kawasan nak sampai rumah pun, takkan lah nak langgar juga PKP ni.

Ibu pulak, kalau ada anak bawah jagaan dia, janganlah halang ayah untuk akses bertelefon ke atau Video Call ke dengan anak-anak. Sekurang-kurangnya itulah sehabis usaha kita boleh bagi untuk tidak halang akses si ayah masa PKP ini.

IKLAN

Cara Terbaik

Sebaiknya dicadangkan, jika sekiranya anak-anak sekarang ada di bawah jagaan mak dalam tempoh yang lama semasa PKP ini, selepas PKP berilah peluang pula kepada si ayah untuk dapat hak jagaan. Tapi, tertakluk juga pada perintah iaitu hanya kepada yang mendapat hak bermalam atau hak jagaan hari minggu kepada si ayah.

IKLAN

Kata mudahnya, ganti balik hari-hari yang si ayah atau yang si mak ini bertolak ansur.

Kesimpulannya, janganlah kita terlalu fikir tentang diri semata-mata. Fikirkan tentang isu keselamatan dan kesihatan anak. Wabak ini bukan biasa-biasa. Ia boleh meragut nyawa. Buangkan sikit ego, letakkan kebajikan anak sebagai keutamaan.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI