Setiap kali tiba bulan puasa, salah satu perkara yang sering dibangkitkan adalah harga mahal setiap makanan yang dijual di bazar Ramadan. Setiap tahun mesti harga makanan akan naik. Inilah isu yang sering dibangkitkan.

Walaupun harga mahal tapi mesti ramai orang yang membeli di bazar Ramadan. Mungkin ada mak-mak yang tak sempat untuk masak dan tak kurang juga yang mahu ‘support’ penjual.

Tak kurang juga ada saja gambar yang diviralkan tentnag makanan di bazar ramadan. Ada yang harga mahal dan tak kurang harga yang murah.

Dalam keadaan sekarang ini, boleh dikatakan harga barang naik, nak tak nak peniaga terpaksa menaikkan harga jualan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Harga Mahal, Tak Berbaloi, Lebih JIMAT Masak Sendiri Di Rumah, Tak Perlu Malu!

‘Untunglah! Jual RM10 Seketul..’ Sebelum Bercakap Kira Dulu Kos Peniaga Tanggung

Info Lebih Menarik DI SINI

Harga Mahal Sebab Barang Naik

Baru-baru ni viral gambar ayam percik kat param yang RM10 tu.

Pada yang jenis tak pernah perhati berapa harga bahan mentah sekarang, tu harga whole leg chicken, tadi kander beli 2 ketul Rm6.80.

IKLAN

Maka jatuh kos RM3.40 untuk seketul whole leg mentah. Belum masuk kos bahan rempah perapan, kos nak membakar dan kos packaging…jadi reasonable tak ayam percik whole leg tu dijual rm10? Fikir fikir kan.

Dulu-dulu harga lebih kurang rm8-9perkg. Sekarang dah naik Rm12.80.

Sama jugak dengan chicken chop, harga bergantung pada saiz. Saiz 10,11,12. Average saiz yang selalu kita makan ialah saiz 10-11. Dulu klalau beli mentah sekeping jatuh Rm2.20-2.50. Sekarang tak dapat dah…sekeping jatuh RM4++.

Same goes to lamb shank. Chef Ammar kena kutuk sebab jual beriani lamb shank harga Tel aviv.

IKLAN

1kg boleh dapat 2 ketul lamb shank…maka untuk seketul lamb shank mentah jatuh harga Rm22. Dulu-dulu seketul tu boleh dapat rm11-14 tau…

Sebab tu ade yang jual nasi beriani lamb shank sampai rm50.

Bukan Suka-suka Letak Harga

Bukan peniaga suka-suka nak naikkan harga. Tetapi kos bahan mentah sekarang memang meningkat mendadak. Jadi terpaksalah jual mahal sikit.

“eh tahun lepas ayam percik rm6, ape hal tahun ni rm10?? Nak Kena viral peniaga nak pegi haji balik harini!”

Kesian peniaga makanan, siki-sikit kena sumpah pegi haji balik hari. Untung banyak ke untung sikit ke, percayalah berniaga makanan ni penat nak mampus.

Peniaga makanan ni bukan macam ponder, atau agent insurans atau agent hartanah…buat 2-3 tahun dapat beli kereta baru ambik kat showroom atau kunci rumah baru nak bagitau tanda sukses. Jangan marah ye, bukan mengata tapi memang hakikatnya gitu lah dalam medsos ni.
Orang (peniaga kecil) niaga makanan ni hujung minggu / cuti sekolah kau tengoklah dia pegi Cameron takpun PD, bawak family jalan², tidur hotel, makan² dengan family. haha.

IKLAN

Jadi kesimpulannya, kalau dah naikkan harga jualan tu tolongla buat sedap-sedap! Ni tak sedap sape tak marah…lagi teruk jenis masak banyak-banyak, tak habis simpan, besok panaskan. Macam tu lah duk berulang-ulang…set la target jualan contoh harini target Rm500, jadi masak banyak sekian²…bila dah dapat rm500, makanan pun habis dah tak payah pening. Bungkus tutup gerai balik rumah terus. Esok niaga balik.

Nak masak sendiri atau membeli di luar, pilihan kita sendiri. Malas masak, beli je kat luar support peniaga…tapi aku memilih masak sendiri mana yang mampu sebab lebih puas hati dan memasak ni juga macam my Stress Therapy.

Beli kat luar lebih jimat kos dari nak buat sendiri, tapi buat sendiri boleh makan berkali-kali. Fikir fikirkan.

Mingguan Wanita : Betul sangat. Tak kisah harga mahal tapi biarlah berbaloi. Kalu tak nak ‘berbunyi’, masak sendiri kat rumah puas hati.

Sumber: Wan Luqman

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita