Banyak sebenarnya yang anak-anak boleh belajar daripada seorang mak. Apatah lagi figura seorang mak memainkan peranan besar dalam kehidupan anak-anaknya.

Setiap perlakuannya menjadi contoh tauladan terbaik buat rujukan anak-anak, dalam pelbagai perkara. Termasuklah aspek bab penjagaan dan mengemas rumah. Apa yang anak-anak biasa lihat dari kecil, itulah yang akan dicontohi apabila mereka membina kehidupan berkeluarga kelak. Apabila mak dah tiada, memori itulah yang menjadi ingatan manis buat mereka untuk dikenang dan menjadi ikutan.

Perkongsian daripada Puan Nurlia Mohd Nor mungkin antara amalan mak-mak kita juga yang boleh dijadikan panduan;

Ada 3 benda saya belajar dari arwah Mak:-

1.Pinggan Mangkuk

Pinggan mangkuk untuk kegunaan family dalam rumah sebolehnya jangan tangkap muat. Kalau raikan tetamu kita kalut keluarkan pinggan mangkuk cantik, sebenarnya di rumah pun sama. Tak kisah la plastik/ kaca tapi make sure kalau boleh seragam.

Biasa kalau ada anak kecil kita prefer plastik kan. Mahal/ murah tak jadi isu, tapi biarlah sedap mata memandang. Yang sebenarnya family dalam rumah ni lagi kena raikan. Takkan tunggu tetamu datang baru suami/ anak- anak dapat merasa guna pinggan cantik kan. Mak dulu pinggan Pyrex kaler coklat dia guna untuk pakai harian.

Kata Abah,
“Buat apa simpan. Dah beli guna. Bukan boleh bawa mati pun..”

IKLAN

2. Telekung Bersih Cantik

Pastikan telekung kita bersih dan cantik. Mampu beli yang mahal, belilah. Bila nak jumpa orang kita beria pilih baju cantik, siap make up bagai tapi nak mengadap Allah kenapa tak boleh cantik jugak kan. Tetiba jadi berkira dan cincai saja.

Janganlah pakai telekung yang dah bertahi lalat, dah kuning dan kusam. Murah pun takpe asalkan bersih. Mak dulu telekungnya sentiasa bersih. Kalau tak sebab reput/ kain dah jarang memang boleh guna lagi. Bila Mak meninggal saya wakafkan telekung- telekung dia yang masih elok di surau- surau.

3. Cuci Sejadah

Sejadah. Ada masa sejadah perlu dicuci. Jangan biarkan berbau kepam. Macam mana kita nak perkara lain pun cantik dan elok, sama jugalah dengan sejadah. Nak menghadap Allah jangan ambil mudah. Sampai masa kalau perlu tukar baru, tukarlah. Baju boleh beli dan tukar, kenapa sejadah tak bolehkan.

IKLAN

Beberapa hari lepas saya beli set pinggan mangkuk ni memandangkan set pinggan mangkuk Ikea yang kami guna seharian dah banyak yang sumbing/pecah. Incik suami suggest beli yang baru. Senang, tetamu datang pun guna yang ni, orang dalam rumah pun pakai juga yang ni.

Harta benda dah beli, sila guna.

Baca Lagi Di Sini:
Rutin Arwah Mak Kemas Rumah, Bukan Soal Kemas, Bersih Semata-Mata

IKLAN

Telekung, Ada Sebabnya Mak Mak Mesti Selalu Tukar Uniform Solat Yang Satu Ini

Mingguan Wanita:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Memang ada benarnya pesanan ini, setiap harta yang kita beli, gunakanlah sebaiknya dan tak perlu simpan kerana sayangkannya. Sekurang-kurangnya ia beri manfaat pada diri kita dan orang lain yang menggunakannya.

Sumber: Nurlia Mohd Nor

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita