Bawalah anak ke pantai. Sesetengah mak ayah, setiap hujung minggu atau sebulan sekali, pasti akan akan ada tempat yang menarik untuk membawa anak-anak berjalan.

Inilah masanya untuk mengembalikan mood anak-anak yang sebelum ini hanya terperap di rumah, menghabiskan seharian di sekolah dan sebagainya. Salah satu tempat yang wajib adalah dengan bawa anak ke pantai.

Mak ayah tak perlu nak pening kepala untuk keluarkan modal yang banyak untuk bawa anak ke taman tema atau tempat permainan berbayar semata-mata nak kembalikan mood anak-anak. Cukup dengan bawalah anak ke pantai.

Tak kira dekat atau jauh, bawalah anak ke pantai. Tak mampu seminggu sekali, sebulan sekali pun jadilah. Menurut Dr Mazliana Mazlan, bila anak bermain dengan alam, banyak khasiat dan manfaat yang anak perolehi.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kalau Anak TAK SIHAT Bawalah Keluar, Nikmati Matahari, Tanah Bukannya Terkurung Dalam Rumah!

Ada Sebab Saintifik Perlu Bawa ANAK BERCUTI, Walaupun Hanya SETAHUN SEKALI

Bawalah Anak Ke Pantai, Kembalikan Mood Baik

Mak ayah cuba bawa anak ke pantai sebulan sekali. Tak bayar dan free saja tapi khasiatnya bila bermain dengan alam sangat banyak.

IKLAN

1. Matahari
Pantai tak ada bumbung, confirm anak akan dapat main matahari sama. Penting untuk naikkan imuniti anak. Kalau masa10 pagi – 4 petang, dapat sekali up dos vitamin D.

2. Air laut
Air garam semulajadi tinggi mineral yang penting untuk kulit anak. Deruan ombak boleh tenangkan mood anak jugak tau.

3. Udara
Udara di kawasan pantai tinggi kandungan iodin, magnesium dan potasium. Menarik kan. Sangat bagus untuk sistem pernafasan anak. Ibu ayah yang ada asthma kena rajin bawak ke pantai k.

4. Pasir
Sekali dengan pakej grounding pun anak dapat. Untuk imuniti jugak kan yang ni.

IKLAN

5. Mood anak
Hormon gembira endorfin dan serotonin banyak betul dirembeskan. Sungguh anak-anak happy sangat main pantai. Mood diorang akan bertambah baik.

6. Suka dengan alam
Secara tak langsung, kita tengah latih anak sukakan alam, lihat kebesaran Allah, bila kita kerap bawa anak ke pantai.

7. Tidur
Pantai boleh betulkan cycle tidur anak. Anak akan dapat tidur awal, dan lebih berkualiti.

Mak ayah cubalah buat. Saya dah buat dan memang menjadi. Kalau dapat buat setiap minggu lagi best. Tapi kalau ada kekangan, boleh saja kita buat sebulan atau dua bulan sekali.

IKLAN

Jom kita mulakan dengan ajar anak cintakan alam.

Mingguan Wanita : Bagi yang rumah berdekatan pantai memang beruntung. Buat yang jauh itu, bolehlah sebulan sekali kan. Sambil-sambil bawa anak berjalan, itupun dah buat mereka gembira.

Sumber: Dr Mazliana Mazlan

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI