Orang cakap segala kerja rumah tu adalah tanggungjawab isteri. Jadi, persoalannya, suami buat apa pula kat rumah. Hanya goyang kaki sahaja. Tengok televisyen dan tiba masa makan, mulalah buka tudung saji.

Pernah fikir tak? Isteri bekerja yang sama-sama untuk membantu menambahkan pendapatan  keluarga. Kalau ikutkan, suami sahaja yang bekerja. Jadi, di manakal letaknya peranan suami sebagai ayah dan ketua keluarga?

Dr Ben Fadzil Mohd Salleh, Business Forencic Psychologist Grand master Hypnotherapist dari Practice Training & Consultancy di Asia Barat mengupas tentang perkara ini.

Bantu Isteri Buat Kerja Rumah, Tidaklah Dianggap Menjatuhkan Martabat Suami Pun!

Bukan Tugas Isteri Sahaja

Suami tidak boleh berkata ‘ini tugas isteri saya’ dan bukan tugas saya. Seorang suami boleh menggunakan fungsinya untuk membantu isteri tanpa disuruh. Tugasan suami di rumah seperti membantu kerja isteri di rumah, tidak sesekali pun menjatuhkan martabat seorang suami.

IKLAN

Tidak dinafikan seorang suami mempunyai egonya yang tersendiri dan ia sangat berbeza. Ada suami meletakkan batasan dan membahagikan tugasan rumah. Ada sesetengah suami takut jika ada orang lain menganggap dia berada di bawah kawalan isteri dan malu untuk membantu isteri kerana itu bukan tugas suami. Anggapan suami, kerja-kerja rumah adalah kerja isteri. Suami hanya mencari nafkah untuk keluarga sahaja.

Ringankan Tugas Isteri

Seorang suami perlu mengambil langkah yang pro aktif dan tanpa disuruh untuk membantu isteri. Melihat isteri terkial-kial membuat kerja rumah, suami hendaklah segera membantu untuk meringankan kerja isteri.

IKLAN

Seorang isteri apabila tidak tercapai tugasan seharian akan rasa tertekan sehingga boleh menimbulkan leteran atau bebelan. Pertolongan yang diharapkan adalah dengan meringankan kerja isteri yang tidak terbuat. Setiap isteri memang inginkan bantuan suami untuk meringankan kerja isteri di rumah.

Seorang isteri akan lebih menghormati dan menyayangi, jika suami membantu dengan kerja rumah, walaupun dia tahu dan mampu lakukan sendiri. Ada suami yang tidak peduli walaupun dia tahu isterinya banyak tugasan yang harus dilakukan.

IKLAN

Suami yang tidak mahu membantu bukan akan hilang hormat dan kasih sayang dari seorang isteri. Isteri akan merasakan dirinya diperlakukan sebagai orang gaji untuk kesenangan suami dan keluarga.

Tip Untuk Suami

  • Perlu memberi kerjasama dan saling membantu dalam membuat kerja rumah. Kerja rumah yang dimaksudkan adalah kerja yang dilakukan bersama untuk meringankan tugas isteri. Ini termasuklah mengemop lantai dan menyapu.
  • Berilah kata-kata membina dan memberangsangkan kepada isteri. Jika ada teguran, pastikan ia bukan teguran yang menyakitkan hati isteri.

Tip Untuk Isteri

  • Hendaklah bersabar, jika suami tidak membantu atau enggan membantu.
  • Jangan memaksa suami membuat sesuatu dengan cara mengeluarkan suruhan atau paksaan kerana tidak ada suami yang suka disuruh atau menerima arahan secara paksa.
  • Jangan sesekali mengungkit, membebel atau menyalahkan suami di hadapan orang lain. Suami akan kurang selesa dan marah dengan tindakan dan kata-kata tersebut.
  • Berilah ucapan ‘terima kasih’ sebagai tanda penghargaan untuk suami kerana membantu meringankan kerja isteri.

Nasihat Untuk Suami Isteri

  • Komunikasi, bertolak ansur dan persefahaman dalam membantu kerja rumah adalah perkara yang amat penting untuk hidup harmoni dan bekerjsama.
  • Suami yang membantu isteri dengan rela hati akan menambahkan kasih sayang antara mereka.
  • Sekiranya suami menyayangi isteri, cubalah membantu dan meringankan kerja rumah tanpa di suruh.

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI