Tiga sekeluarga termasuk seorang wanita menghidap penyakit lumpuh dan terlantar dipercayai hilang dihanyutkan arus dalam kejadian kepala air dan banjir yang melanda Kampung Iboi, Baling, petang Isnin.

Menurut Abd. Rahman Said, 71, mereka yang hilang ialah isterinya, Salmiah Md. Akhir, 53; menantunya, Nurul Hanis Md. Hassan, 23, dan anak tirinya, Muhamad Khairul Iqwan Nor Azman.

Rumah Lenyap Hanyut Arus Deras

Lebih mengejutkan, ketika tiba ke rumah, dia mendapati rumah yang mereka diami serta beberapa buah lagi rumah jiran lenyap kerana dihanyutkan arus deras.

“Pada pukul 4.50 petang, ketika berada di Pekan Kupang, saya dapat panggilan daripada menantu yang menyatakan air sungai telah naik dan masuk ke rumah jiran.

“Kemudian sekali lagi saya terima panggilan daripada anak yang tinggal di Pulau Pinang, namun saya merasakan rumah kami tidak dimasuki air kerana berada di kawasan yang agak tinggi,” katanya ketika ditemui hari ini.

BANJIR BALING: 3 Sekeluarga Termasuk Wanita Lumpuh Hilang Dihanyut Kepala Air!

IKLAN

Hanyut Belum Dijumpai

Abd. Rahman yang kini berlindung di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai berkata, dia selepas itu bergegas pulang namun lewat tiba memandangkan air banjir melimpah ke jalan selain deretan kenderaan yang bergerak perlahan.

“Ketiga-tiganya berada di rumah kerana isteri saya menghidap penyakit lumpuh dan terlantar. Mereka kini hanyut dan masih belum dijumpai.

“Saya berharap mereka dapat ditemui dengan segera walau dengan apa keadaan sekalipun dan saya reda dengan ketentuan Ilahi serta nasib yang menimpa kami,” katanya.

BANJIR BALING: 3 Sekeluarga Termasuk Wanita Lumpuh Hilang Dihanyut Kepala Air!

Minta Jaga Diri

Sementara itu, suami kepada Nurul Hanis, Mohd. Khairul Ashraf Nor Azman, 24, berkata, ketika kejadian dia sedang bekerja di Pulau Pinang dan bercadang pulang ke kampung hari ini.

“Kali terakhir kami berjumpa pada minggu lepas, kami sentiasa berhubung melalui telefon dan pagi semalam dia teringin hendak makan pizza dan minta saya jaga diri baik-baik,” katanya.

IKLAN

Tambahnya, dia juga sepatutnya membawa isteri yang dikahwininya pada bulan Febuari lalu untuk pemeriksaan kandungan bayi mereka hari ini.

Baca Lagi Di Sini:Lumur Minyak Pakai Stokin, PETUA Elak Kulat Air & Kaki Kecut Terendam Banjir!

Artikel Menarik:Idea Bernas Projek RUMAH RAKIT Atas Darat, Waktu Banjir Terapung Elok!

IKLAN

Mingguan Wanita: Salam takziah buat semua mangsa yang terlibat dalam kejadian banjir besar di Baling. Semoga diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian ini.

Sumber:Utusan, Astro Awani

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita